Aangeboden door Actief65+

Branded Content Personeel

Actief65+ helpt tekorten op de arbeidsmarkt oplossen

Waarom zouden mensen die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt achter de geraniums gaan zitten? Eén op de tien 65+’ers werkt nog enkele dagen per week. Uitzendbureau Actief65+ bemiddelt door het hele land gemotiveerde werknemers met veel vakkennis en een hoog arbeidsethos.

Anke Derkse 2 juni 2022

Actief65 helpt tekorten op de arbeidsmarkt oplossen 1

Actief65+ helpt tekorten op de arbeidsmarkt oplossen. Foto: Stockfoto

Natuurlijk, veel AOW-gerechtigden zijn blij dat ze eindelijk kunnen gaan genieten van al die vrije tijd of hebben hun handen vol aan de kleinkinderen. Maar vrije tijd is vooral leuk als het wordt afgewisseld met werk. Veel 65+’ers willen zich nuttig maken, hebben graag iets om handen of zijn op zoek naar sociale contacten. Want ze missen wel collega’s. Dan biedt een baan voor twee of drie dagen uitkomst. Precies daarin voorziet Actief65+ inmiddels al 21 jaar. Jack Wiebenga, met zijn 77 jaar het levende voorbeeld van een werkende oudere, is oprichter en eigenaar van Actief65+. ,,In 2001 waren er al wel diverse uitzendbureaus voor 65-plussers, maar die werkten vooral in en vanuit de grote steden”, schetst Jack de situatie van toen. ,,Maar AOW’ers wonen voor een heel groot deel in kleinere steden en dorpen. En die werden niet bereikt. Actief65+ werkt voor alle AOW’ers in het hele land die graag nog een paar jaar willen werken.”

‘’Veel 65+’ers willen zich nuttig maken, hebben graag iets om handen of zijn op zoek naar sociale contacten’’

Jack Wiebenga, oprichter en eigenaar van Actief65+

Landelijke bemiddeling

Bewust is gekozen om geen inloopkantoor te hebben. Alles gebeurt online of telefonisch. Zowel de acquisitie van bedrijven als het inschrijven en bemiddelen van werkzoekenden. ,,Op die manier bereiken wij alle mkb-bedrijven in heel Nederland en kunnen alle AOW’ers die dat graag willen zich melden voor een baan. Wij selecteren de potentiële werknemer op grond van het uitgebreide formulier en maken de afspraak voor een sollicitatiegesprek. We hebben een uniek aanbod voor werkgevers. Meestal gaat het om functies waarbij een werkgever zit te springen om een goede arbeidskracht en is de bemiddeling vrij snel geregeld.”

Niet verwonderlijk als je bedenkt dat deze mensen een bak aan ervaring meebrengen op allerlei gebied. Dat loopt uiteen van goede vaklui als timmerlieden en stukadoors, tot ervaren administratief personeel of zorgmedewerkers. Een werkgever krijgt een betrouwbare werknemer die relatief goedkoop is, want er hoeven immers geen sociale premies te worden afgedragen voor AOW’ers. En de actieve 65+’er heeft een fijne tijdsbesteding, voelt zich nuttig voor de samenleving, komt onder de mensen én verdient er nog een leuk extraatje mee ook. Zij hoeven in elk geval niet bang te zijn dat hun uitkering in gevaar komt, want als AOW’er mag je bijverdienen wat je wil.

Op de foto Jack Wiebenga, oprichter en eigenaar van Actief65+. Foto Chris van Houts

Oplossing voor krapte op de arbeidsmarkt?

,,Voor een deel kunnen wij de krapte op de arbeidsmarkt zeker oplossen”, stelt Wiebenga. ,,Op dit moment hebben wij zo’n duizend mensen aan het werk. We bestaan nu ruim twintig jaar en hebben het nog nooit zo druk gehad als de laatste tijd. Op plekken waar een groot tekort aan arbeidskrachten is, kunnen wij à la minute mensen leveren.” Soms willen mensen werk gaan doen dat ze in hun ‘gewone’ baan nooit gedaan hebben. Neem de tandarts die er voor kiest om in een magazijn te gaan werken. Werk waarvoor niet per se een opleiding nodig is. De laatste tijd zijn er veel tekorten in de transportsector. Dertig procent van de mensen bij Actief65+ is werkzaam als chauffeur; uiteenlopend van koerierswerk tot buschauffeur. Veel vrouwen, die overigens een minderheid vormen van het bestand van Actief 65+, kiezen voor werk als receptioniste, boekhouder of als surveillant bij schoolexamens. Maar ook in de zorg gaan vrouwen aan de slag voor enkele dagdelen in de week.

‘’Doordat ze meestal maar twee of drie dagen werken, gaan onze mensen écht met plezier naar hun werk”

Jack Wiebenga, oprichter en eigenaar van Actief65+

Oud leert jong

Mensen die hun hele leven hebben gewerkt, brengen ervaring en vakkennis mee. ,,Soms worden onze mensen ingezet om jongere werknemers te begeleiden en vakkennis bij te brengen. Dat is heel waardevol, zowel voor de 65+’er als voor de jongere én de werkgever.” Een ondernemer hoeft dus niet huiverig te zijn om een AOW’er in dienst te nemen, volgens Wiebenga. Hij somt de voordelen nog maar eens op: gemotiveerd, ervaring, vakkennis, relatief goedkoop. ,,Doordat ze meestal maar twee of drie dagen werken, gaan onze mensen écht met plezier naar hun werk. Ze hebben nauwelijks werkstress en doen wat ze leuk vinden. Voor een werkgever zou het een bezwaar kunnen zijn dat wij geen fulltime werknemers kunnen leveren. Maar wel twee parttimers en dat is samen ook een fulltimer. Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat ze door hun leeftijd iets minder snel en daardoor iets minder productief zijn dan iemand van twintig. Maar dat geldt eigenlijk alleen bij haast- en seriewerk. Daar kun je onze mensen dus beter niet voor inzetten. Maar voor al het andere werk hebben werkgevers er alleen maar profijt van.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Actief65+.

tracking pixel