Nieuws Personeel

Het rommelt in de legendarische markthal

De beroemde Markthal in Rotterdam lijkt onaantastbaar. Een iconisch complex dat miljoenen bezoekers trekt. Maar desondanks rommelt het op de marktvloer, schrijft het AD.

Marcel Potters 27 mei 2016

Markthal 4

Ja, de Markthal staat er nog, in al zijn grootsheid. Hele busladingen toeristen zwiepen dagelijks door de draaideuren naar binnen, en vergapen zich aan het, naar verluidt, grootste kunstwerk ter wereld.

Vele miljoenen gasten over de vloer, prestigieuze prijzen, loftuitingen in gerenommeerde, internationale bladen - iedereen die betrokken was bij de ontwikkeling en de bouw van de Markthal zou vooraf hebben getekend voor zo'n toprapport. Een commercieel sprookje in hartje Rotterdam, op 1 oktober 2014 ingeluid door koningin Máxima.

ScheurtjesMaar al snel vertoonde de Markthaldroom de eerste scheurtjes. Letterlijk, want door een gesprongen waterleiding in een penthouse kreeg een horeca-unit een complete waterval over zich heen. 2 maanden na de start ging een versaanbieder over de kop en joeg een felle najaarszon de temperatuur binnen op tot tropische waarden.

Het bleek de opmaat tot méér. Een slager zette zijn kraam op Marktplaats, de winterse kou liet het personeel klappertanden, de Rotterdammers lieten het complex links liggen. Brandstichting, klachten over hoge huren en servicekosten en - deze week - de sluiting van een groente- en fruitkraam vanwege onhygiënische toestanden door ongedierte.

HorecaHoogleraar en retaildeskundige Cor Molenaar: ,,Nee, dit zijn allang geen kinderziektes meer. Je ziet dat horeca belangrijker wordt dan food. Daar zouden ze in de Markthal op moeten inspelen, door de horeca centraal te zetten. Nu loopt iedereen verdwaald rond, is het een allegaartje.''

De huur hoeft niet zozeer omlaag, meent Molenaar, maar eigenaar Klépierre moet ondernemers wel waar geven voor hun geld. ,,Dus meer reclame maken en zo zorgen dat je meer mensen trekt uit Rotterdam.''

Geweldige ervaringEen woordvoerster van Klépierre laat weten dat er alles aangedaan wordt om van een bezoek aan de Markthal een geweldige ervaring te maken. ,,Je kunt er nog steeds over de hoofden lopen, en de mensen komen ook terug.''