Nieuws Leiderschap

Onthullend boek over zakenman Sanderink: hoe hij flink werd misleid door één vrouw

Hij behoort tot de top van het bedrijfsleven en zijn bedrijf doet veel gevoelig ict-werk voor de overheid. Hoe zakenman Gerard Sanderink (73) in vier jaar tijd zijn imago afbrak met geruchtmakende ontslagzaken en megalomaan gedrag.

Gerben Kuitert (AD) 23 april 2022

Sanderink boek glas

Afbeelding: Tubantia.

Komende donderdag verschijnt over deze opmerkelijke affaire het boek Er is er hier maar één de baas (te koop via de link). Journaliste Angelique Kunst (59) uit Hengelo volgt de bizarre verwikkelingen rond Sanderink sinds april 2019 op de voet voor De Twentsche Courant Tubantia. In haar boek beschrijft ze de soms schokkende en dan weer tragikomische lotgevallen van Sanderink en zijn vriendin, de zelfverklaarde cyberexpert Rian van Rijbroek.

De Twentse zakenman lijkt volledig in de ban van deze 21 jaar jongere Van Rijbroek uit Veghel, die inmiddels hoogstwaarschijnlijk tot zijn erfgenamen behoort. Sanderink heeft haar in elk geval medebestuurder gemaakt van de stichting die na zijn dood zijn nalatenschap erft. En dat is een aanzienlijk fortuin: Sanderink staat in de laatste Quote 500 op plek 82 met een geschat vermogen van 550 miljoen euro. Kunst beschrijft in het boek Sanderinks jeugd, zijn haat-liefdeverhouding met zijn broer en zussen, zijn succesvolle carrière en zijn wankele schreden op het amoureuze pad, dat voor de schuchtere Tukker met doornen is bezaaid, is te lezen op onder meer AD.nl.

Lees ook: Angelique Kunst over Dossier Sanderink: ‘Bij iedere onthulling denk ik: het kan dus nóg erger’

Sanderink verwoest de glanzende reputatie die hij in dertig jaar heeft opgebouwd

In de Enschedese weduwe Brigitte van Egten lijkt hij eind 2002 een partner voor het leven te hebben gevonden. Ze zijn niet alleen geliefden: hij benoemt Van Egten ook tot directeur bij één van zijn bedrijven, Dutch Solar Systems in Goor. Maar het samenwonen is geen groot succes: al na een paar jaar besluiten ze ieder weer op zichzelf te gaan wonen. Maar ze blijven innig bevriend. Tot er op 11 november 2018 een bom ontploft in het leven van Van Egten en ze door haar vriend wordt beschuldigd van fraude, diefstal en seks met Afrikanen.

Dat blijkt het startpunt van een krankzinnige saga, die Kunst in haar boek meeslepend beschrijft. Sanderink ontslaat zijn meest vertrouwde topmensen, begint een eindeloze reeks rechtszaken, negeert vervolgens de vonnissen die hem niet bevallen en verwoest de glanzende reputatie die hij in dertig jaar heeft opgebouwd. Zijn nieuwe vriendin blijkt in zijn ontspoorde gedrag een cruciale rol te spelen.

Angelique Kunst volgt voor Tubantia alles rondom de zaak Gerard Sanderink. Afbeelding: AD/Carlo ter Ellen.

Waarom doet de zakenman Gerard Sanderink ertoe?

„Vooral omdat zijn bedrijven ertoe doen. Zo werkt zijn onderneming Centric heel veel voor de Nederlandse overheid en verwerkt voor haar klanten elke dag gevoelige data over ons leven en onze financiën. Centric beheert bijvoorbeeld voor 185 gemeenten de systemen voor zaken als paspoorten, geboorteaangiften en belastingen. Het bedrijf werkt ook voor zorgverzekeraars, voor de Sociale Verzekeringsbank en voor De Nederlandsche Bank. Sanderinks ingenieursbureau Antea en zijn bouwbedrijf Strukton zijn belangrijk voor de infrastructuur van Nederland. Als je dat allemaal doet, dan ben je als ondernemer belangrijk in Nederland. De stabiliteit van Sanderinks bedrijven is essentieel voor het functioneren van ons land. En die stabiliteit hangt heel erg af van de persoon Sanderink, omdat hij de enige eigenaar is. Hij is alleenheerser in zijn bedrijven, waar nog altijd meer dan 10.000 mensen werken.”

Wat intrigeert je aan de persoon Gerard Sanderink?

„Ik vond het verbijsterend om te ontdekken dat een briljante man zo dom kan zijn. Dom in de zin van dat hij zich afsluit voor de werkelijkheid. Dat hij dingen die aantoonbaar niet kloppen niet ziet, of niet wil zien. Hij gelooft zijn vriendin Rian van Rijbroek op haar woord. Er liggen bijvoorbeeld vier rapporten waarin staat dat Sanderinks ex-vriendin, Brigitte van Egten, niet heeft gefraudeerd bij Sanderinks bedrijf DSS, maar volgens Van Rijbroek heeft ze dat wel. En haar rapport over Van Egten is voor hem leidend. Er zijn bewijzen dat Van Rijbroek nooit voor de Nederlandse geheime dienst AIVD heeft gewerkt, zoals ze beweert. Ze zegt nu dat ze voor de Amerikanen heeft gewerkt. Dat ze in Iran geheime uraniumvoorraden moest controleren voor de VS. Als jij dat werkelijk doet, roep je dat zeker niet hardop, maar Sanderink gelooft het allemaal.”

Lees ook: 'Cybercharlatan' Rian van Rijbroek weer actief: Centric en Strukton deels in haar handen

Je zet zijn vriendin Rian van Rijbroek in het boek neer als een fantast…

„Ja, dat is ze ook. Ze heeft aantoonbaar delen van haar leven bij elkaar gefantaseerd. Haar verleden als super-hacker, dat ze voor de Fiod heeft gewerkt en klussen deed voor prestigieuze bedrijven als Bvlgari, Apple en IWC Schaffhausen, het is allemaal niet aangetoond. Wat ik wel knap vind, is dat ze feilloos het type man weet te vinden dat gevoelig is voor haar manipulaties. Want Sanderink is niet de eerste die erin trapt, ik heb er de afgelopen jaren meerdere opgespoord. En dan zie je steeds hetzelfde patroon: ze gaat in zee met een bepaald type mannen. Succesvolle zakenlieden, waar toch iets intrinsieks onzekers in zit. Mannen die onzeker zijn omdat ze één facet niet goed beheersen, zoals financiën, of ict."

,,Sanderink weet bijvoorbeeld veel van programmeren, over de binnenkant van de computer, maar heeft weinig benul van het gebruik ervan. Hij kon zelf nooit mailen, weet nauwelijks hoe WhatsApp werkt en is eenvoudig te misleiden. Sanderink is als kind veel gepest en is dat trauma nooit kwijtgeraakt. Hij denkt dat iedereen tegen hem is. Dat is het knopje waar van Rijbroek steeds bij hem op drukt.”

Rian van Rijbroek. Afbeelding: Tubantia/Gezienus Bruining.

Je baseert je op documenten, e-mails en geluidsopnamen waarover je beschikt. Je hebt ook tientallen mensen geïnterviewd voor jouw boek, maar die blijven anoniem. Waarom is dat?

„Sanderink heeft de afgelopen jaren laten zien dat hij bereid is om mensen kapot te procederen en de praktijk in de rechtszaal bewijst dat hij inderdaad tot het uiterste gaat om zijn vermeende gelijk te halen. ‘Mijn zakken zijn dieper dan die van jou’, zei hij hardop tegen zijn ex, Van Egten. Als je praat met de media dan heb je binnen de kortste keren een rechtszaak aan je broek of je wordt ontslagen. Zo moest Centric-directielid Hans Schrijver er uit, omdat Sanderink hem ervan verdacht met de NRC te hebben gepraat. Mijn bronnen zitten niet te wachten op jarenlange juridische procedures, die een mens financieel en geestelijk aan de rand van de afgrond kunnen brengen. Daarom heb ik hun wens anoniem te blijven gerespecteerd.”

‘Er is er hier maar één de baas!’

Uitgeverij: Business Contact
ISBN: 9789047016472
Prijs: 22,99 euro

Hier te krijgen in de eigen boekenwinkel van De Ondernemer.

Het boek eindigt met het bezoek van de deurwaarder die in december vorig jaar in het gezelschap van de politie bij Van Rijbroek thuis kluizen liet openen. Wat is de huidige status van deze affaire?

„Sanderinks ex, Brigitte van Egten, stuurde die deurwaarder. Ze wil genoegdoening en schadevergoeding. Er is daar meer dan 10 terabyte aan data in beslag genomen, waaruit zou moeten blijken dat Van Rijbroek achter lasterlijke mails zit die over Van Egten zijn verstuurd. Maar één terabyte is al gelijk aan de inhoud van een universiteitsbibliotheek, dus het zal nog wel even duren voordat er een selectie is gemaakt van die enorme berg in beslag genomen data. Dit boek is beslist niet het einde van het verhaal.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws