Nieuws Personeel

Een maand lang gratis boodschappen als kerstcadeau: deze ondernemer doet het

December een dure maand? Niet voor de ruim honderd medewerkers van Yonego, Bambelo en Xpendy. Oprichter Joris Toonders heeft zijn mensen namelijk een maand lang gratis boodschappen cadeau gedaan. Hij ontwierp een folder met daarin een greep uit de 'aanbiedingen', deelde een boodschappentas uit en een gouden envelop waarin men de bonnetjes bewaart die gedeclareerd kunnen worden.

Robbert Daalder 2 december 2022

Joris toonders yonego

Joris Toonders gaf zijn medewerkers een wel heel bijzonder kerstcadeau. Foto: Yonego

,,Dit zijn de momenten waarvan ik als ondernemer echt kan genieten", begint Joris vanuit zijn kantoor in Breda. ,,Het was al een mooie dag omdat alle medewerkers hun kinderen mee naar kantoor hadden genomen voor een Sinterklaasfeest. Er waren cadeaus voor de kleintjes, maar voor de volwassenen kwam ook de Kerstman speciaal nog even langs. Nadat hij de folders, boodschappentassen en enveloppen had uitgedeeld, was het eerst even stil. Het moest duidelijk even landen bij iedereen. Daarna was er de dankbaarheid. Het is erg mooi en bijzonder om zoiets te kunnen doen."

Waardevolle bedrijfscultuur brengt bijzonder kerstcadeau

Het idee om een bijzondere actie als deze op poten te zetten, ontstond al een tijdje geleden. Joris zegt bijzonder veel waarde aan een goede bedrijfscultuur te hechten. Vanuit dat oogpunt zoekt hij telkens manieren om de medewerkers van online marketingbureau Yonego, leadsverzamelaar Bambelo en Xpendy (waarbij de consument abonnementen kan opzeggen) gelukkig te laten zijn. ,,Ik ben Yonego ooit begonnen op mijn 15e zodat het op mijn 65e precies 50 jaar zou bestaan. Ik bouw dus iets voor de lange termijn. Cultuur is daarbij ontzettend belangrijk. Dat gaat namelijk over mensen. En af en toe ontstaat er een idee of initiatief waarvan ik denk dat onze mensen het leuk vinden. Dit is hier een mooi voorbeeld van."

"De vibe, de vreugde die er heerste binnen het bedrijf. Ik vind het lastig om te omschrijven wat voor gevoel er toen door mij heenging"

Joris Toonders, de oprichter Yonego, Bambelo en Xpendy.

Joris vertelt het bijna alsof een dergelijk geschenk de normaalste zaak van de wereld is. Maar met meer dan honderd mensen op de loonlijst is een maand lang gratis boodschappen doen een kostbaar verhaal. Helemaal gezien de tijd waarin we leven. Toch kan het uit, verzekert de gulle ondernemer. ,,Begin januari zullen we zien of het daadwerkelijk een kostbaar verhaal wordt", lacht hij. ,,Dan ontvang ik de bonnetjes van onze collega's. Nee, er is geen limiet qua uitgaven. Ik vertrouw mijn mensen."

Een maand lang genieten van blije collega's

,,Het gaat goed met Yonego. We groeien sterk en dat is de reden waarom we dit kunnen doen. Het is toch bijzonder dat zij straks een maand lang dagelijks kunnen genieten van datgene wat ik geef? Telkens als zij bij de bakker, slager of in de supermarkt zijn, is er blijdschap. Omgekeerd geldt hetzelfde verhaal. Ik geniet net zo van die blijdschap. Die aankondiging afgelopen week... De vibe, de vreugde die er heerste binnen het bedrijf. Ik vind het lastig om te omschrijven wat voor gevoel er toen door mij heenging."

De voorkant van de folder die Joris Toonders voor zijn kerstcadeau ontwikkelde.

Toonders kwam al vaker met bijzondere initiatieven

Het is niet de eerste keer dat Joris uit de ban springt met een initiatief waar zijn medewerkers bijzonder gelukkig mee zijn. Zo introduceerde hij in 2016 vier weken partnerverlof in plaats van de twee dagen die destijds nog gebruikelijk waren voor kersverse vaders.

,,Ook toen was de dankbaarheid onder onze collega's enorm. Ik hecht er veel waarde aan dat mensen het hier dagelijks naar hun zin hebben. Het zorgt voor toewijding. Dat wij onlangs dertien jubilea hebben gevierd van mensen die hier vijf of tien jaar in dienst zijn, zegt genoeg. Dit zijn namelijk allemaal mensen van rond de dertig jaar oud. We bouwen hier met z'n allen aan een mooi bedrijf en blij personeel zorgt voor blije klanten."

Zo'n vier jaar later kwam de ondernemer opnieuw met een bijzonder bericht. Op deze site gaf hij aan niet veel waarde te hechten aan de diploma's die sollicitanten wel of niet hebben. 'Een diploma zegt iets over wat je hebt gedaan, niet over wat iemand allemaal kan en wil. Voor mij is de intrinsieke motivatie van een sollicitant veel belangrijker. Ik ben veel meer geïnteresseerd in wat iemand in de praktijk kan, dan wat hij op school heeft geleerd.' Het is een strategie die hem qua aanvoer van goed personeel nog altijd geen windeieren heeft gelegd.

Lees ook: Deze ondernemer leefde al op zijn zestiende van zijn online bedrijf

Dergelijke initiatieven vergroten populariteit van bedrijven

Waar steeds meer bedrijven gebukt gaan onder personeelstekorten, gaat het in Brabant crescendo. ,,Gelukkig solliciteren er bij ons nog altijd veel mensen. Ik besef me dat onze medewerkers op verjaardagen vertellen over dat partnerverlof of een maand lang gratis boodschappen doen. En natuurlijk draagt dat bij aan de populariteit van onze bedrijven. Toch heb ik dit soort initiatieven in de eerste plaats genomen om een verschil te kunnen maken in het leven van onze mensen. Zodra ik daar de kans voor krijg, benut ik die graag."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws