Nieuws Personeel

Grote bedrijven verplicht meer vrouwen in top aan te nemen

Grote bedrijven zijn sinds dit jaar (2022 dus) verplicht om meer vrouwen in de leiding te benoemen. Het wetsvoorstel om een zogeheten vrouwenquotum of streefcijfer aan te houden in de top van het bedrijfsleven werd afgelopen jaar (2021 dus) aangenomen.

Van onze redactie 1 januari 2022

Vrouwen personeel bedrijfsleven top

Afbeelding: Shutterstock.

Over de noodzaak van een wet is jarenlang gesteggeld. Met de wet worden grote vennootschappen verplicht om in de bestuursverslagen te rapporteren over de plannen om het aantal vrouwen en mannen in de top gelijk te krijgen.

Bij beursgenoteerde bedrijven moet de raad van commissarissen straks voor zeker een derde bestaan uit vrouwen en zeker een derde uit mannen. Voor het overgrote deel van de bedrijven gaat het erom dat de komende jaren voor iedere man die vertrekt een vrouw wordt benoemd, totdat het quotum is gehaald.

Lees ook: 'Glazenplafondbreekster’ Leena Nair laat Unilever achter zich om topvrouw Chanel te worden

Grote naamloze en besloten vennootschappen worden verplicht om streefcijfers op te stellen om de verhouding tussen mannen en vrouwen in de leiding van het bedrijf evenwichtiger te maken. Daarover moeten ze jaarlijks rapporteren. Het gaat om ongeveer 5000 bedrijven die niet beursgenoteerd zijn.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws