Nieuws Actueel

Afvalfonds gedwongen statiegeld op blikjes per 2023 in te voeren

Het kunnen inzamelen van statiegeldblikjes wordt per 1 januari verplicht, ondanks de bezwaren van partijen als supermarkten en blikproducenten die zeggen meer tijd nodig te hebben. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) waarschuwt het Afvalfonds Verpakkingen dat er gehandhaafd gaat worden.

ANP 13 juli 2022

Blikjes kliko amsterdam

Dit beeld moet verleden tijd worden. Foto: Shutterstock

Weigeraars riskeren een boete die kan oplopen tot in totaal 28 miljoen euro voor de bij het fonds aangesloten partijen. Mogelijk wordt dat nog meer.

Medio juni zei het Afvalfonds dat de datum van 1 januari te ambitieus was. Dat komt bijvoorbeeld door tekorten aan grondstoffen en personeel. De organisatie werkt in opdracht van supermarktenkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en branchevereniging voor voedselproducenten Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) aan een innamesysteem.

'Eerder zei staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) al dat er niet aan de datum van 1 januari gemorreld wordt'

Kabinet wil het aandeel blik in zwerfafval sterk verminderen

Het ILT zegt nu een voornemen tot last onder dwangsom te willen opleggen aan het Afvalfonds Verpakkingen en zestien producenten en importeurs, waaronder supermarkten en blikproducenten. Eerder zei staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) al dat er niet aan de datum van 1 januari gemorreld wordt.

Op blikjes komt 0,15 euro statiegeld zodra het systeem ingaat. Met de maatregel wil het kabinet het aandeel blik in zwerfafval sterk verminderen. Een woordvoerder van het Afvalfonds was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Lees ook: Pieter Pot pioniert met circulaire wijnfles: 'Glas een van grootste CO2-footprints onder verpakkingsmaterialen'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws