Nieuws Actueel

Einde aan stakingen door cao in metaal

Bedrijven in de Drechtsteden halen opgelucht adem nu vakbonden en werkgeversorganisaties het in principe eens zijn geworden over een nieuwe cao voor de metaalsector. Daarmee komt een einde aan negen maanden arbeidsonrust, waarin herhaaldelijk gestaakt werd. Met name de grote bedrijven IHC Royal, Heerema en Fokker hadden daar last van. De bedrijven zwijgen overigens over de schade die ze door de stakingen geleden hebben. Dit bericht het AD vrijdag.

Peter Koster 12 februari 2016

Staking Metaalwerkers

Werknemers in de staalindustrie krijgen op 1 april 2,1 procent extra salaris, een jaar later 2,25 procent en in 2017 1,55 procent. daarnaast krijgen ze een eenmalige uitkering van 1,1 procent. Ook trekken werkgevers meer geld uit voor opleidingen.

Fokker in Papendrecht laat in een reactie weten vooral verheugd te zijn dat werkgevers en werknemers er met constructief overleg uitgekomen zijn.

Bij IHC Royal leven gemengde gevoelens. Het bedrijf is blij dat er een einde komt aan de stakingen, aldus woordvoerster Kitty de Hey: "En door de lange looptijd van 3 jaar kunnen we een flinke tijd in rust werken." Tegelijk constateert ze dat er sprake is van forse structurele loonsverhoging, terwijl de regels niet flexibeler worden: "Aan flexibiliteit hebben veel bedrijven behoefte."