Nieuws Actueel

Investeerders blazen leven in 'dode' winkelstraat

De Grotestraat Noord komt opnieuw tot bloei. In de ooit zo florerende winkelstraat, de laatste jaren een dode hoek, wordt druk gerenoveerd. Dat schrijft Tubantia.

Ferry de Goeijen | Foto: Bert Kamp 20 maart 2017

Almelo bertkamp2

Het lijkt haast afgesproken werk. In de Grotestraat Noord, de ooit zo florerende winkelstraat die de laatste jaren te kampen had met leegstand, staan diverse panden in de steigers. Terwijl even verderop in de Grotestraat de leegstand nog dominant aanwezig is in het straatbeeld, wordt in 'Noord' hard gewerkt. In vijf panden, eigendom van diverse partijen, komen in totaal 26 appartementen. “Het is een uitstekende tijd om te investeren", zegt verhuurmakelaar Mark le Noble. "Het rendement is hoger, terwijl de vraag naar huurappartementen in Almelo groot is.”

Verkeer

Aan de hand van de Almeloër maken we deze ochtend een rondje door de Grotestraat. Zelf woont hij om de hoek, aan de Molenstraat. Le Noble is dus niet alleen beroepsmatig enthousiast. “Het mooiste zou zijn als de bestrating en de sfeer van de Doelenstraat doorgetrokken kunnen worden naar dit deel van de Grotestraat, en dat de straat opengesteld wordt voor verkeer, zodat mensen ook voor de winkels kunnen parkeren”, zegt Le Noble. “Maar dit is al een hele stap.”

Florerend winkelgebied

Ook de buurt is er blij mee, blijkt al snel. Pal aan de overkant, bij Rohof Schoenen, zijn de ontwikkelingen bijna met applaus ontvangen. “Hartstikke mooi", jubelt Frits Rohof. De eigenaar van de schoenenzaak maakte de tijd nog mee dat Hotel de Gouden Leeuw een chique etablissement was, temidden van een florerend winkelgebied. Het statige gebouw doet al enige tijd dienst als appartementencomplex in het hoge segment. Maar de omliggende panden waren de laatste jaren aan inflatie onderhevig. De boel verpauperde zelfs. En zo had Rohof, wiens winkel al sinds 1897 een vertrouwd gezicht is in de Grotestraat, opeens een troosteloos uitzicht op lege etalages in een straat die ooit 'op stand' was. “Na het faillissement van sportzaak Telstar en het vertrek van opticien Het Huis en de verhuizing van Arke is het hier doodgebloed. Nu gebeurt er weer wat."

Lees ook: Winkelier op B-locatie redt het alleen met ondernemersmentaliteit

Verhuur

Het lijkt haast afgesproken werk, dat alle panden in de steigers staan. “Maar dat is toeval", zegt Gideon Voskamp. Met zijn bedrijf Voskamp Vastgoed renoveert hij het pand op huisnummer 11. “Er komt weer leven. Het was lang een dood stuk. Nu wordt het centrum automatisch weer compacter." In het gebouw verrijzen acht appartementen. Voskamp is eind vorig jaar begonnen met verbouwen. Medio april moet het klaar zijn. “Voorheen was op de eerste verdieping een groot woonhuis, met een zolder die niet gebruikt werd. Het leent zich perfect voor appartementen. De gevel is nog goed. Het enige wat we daarmee doen, is schilderen." Op de begane grond is een grote winkelruimte te huur. “Misschien komen hier ook nog appartementen”, zegt Voskamp. “Want die winkelruimte zie ik niet zo verhuurd worden. Ik denk dat het hier een beetje gebeurd is met de winkels. Dus dan verleg je automatisch de blik naar de woningmarkt, die wel goed is.” Dat het met winkels niet wil vlotten, erkent ook Le Noble. “Dat is een stuk moeilijker”, zegt de makelaar.

Animo

Ooit betaalden winkeliers op deze locatie huurprijzen van rond de 2.000 euro. Inmiddels is dat gedaald tot bedragen van circa 700 euro. Maar animo blijft achterwege. “Het is een dode hoek geworden. Toch zou het mooi zijn als er wat winkels komen. Dat het geen woonstraat wordt.”

De makelaar staat voor de taak om twee winkels en zeven woonunits in het gebouw van Schoonebeek, op huisnummer 6, te verhuren. Op dit pand is zelfs een extra etage gezet. “Het eerste appartement, beneden, is al verhuurd. Datzelfde geldt voor één van de twee winkels. Hier komt een kledingzaak voor dames. Boutique-achtig. In Barcelona-stijl met bruine, houten deuren.”

Hoogwaardig

Hoogwaardig is volgens hem het toverwoord. “Dat zie je ook terug in de appartementen. Strak afgewerkt, mooie badkamers, in combinatie met behoud van de oude stijl. Mensen hoeven alleen maar een vloertje te leggen. Zo moet je het ook doen, want dan krijg je nette mensen en creëer je dus een goede buurt. In dit soort appartementen komt een diversiteit aan huurders te wonen. Van mensen die net gescheiden zijn en jonge stelletjes die flexibel willen blijven, tot aan arts-assistenten die bij het ZGT werken en tijdelijk onderdak nodig hebben. Zolang het onder de huurtoeslaggrens is, kun je in Almelo gemakkelijk verhuren. Dat is hier het geval. De vraag is groter dan het aanbod.”

Appartementen

Dat het hoofdzakelijk om appartementen gaat en in mindere mate om winkels, maakt winkelier Rohof in ieder geval niet zoveel uit. “Want er komt weer leven in dit deel van de Grotestraat", zegt hij. Een lach volgt. “En die mensen hebben ook schoenen nodig."

Video: Fietsen in het centrum

Verkeer

De Gemeente Almelo overweegt de Grotestraat Noord vanaf de Oranjestraat tot aan de Hagengracht open te stellen voor gemotoriseerd verkeer. Zowel verhuurmakelaar Mark le Noble als winkelier Frits Rohof juichen het initiatief toe. ,,Ik hoop dat de gemeente daar ooit geld voor vrijmaakt'', zegt Rohof. ,,Met een paar parkeerplaatsen. Dat zou het winkelgebied ten goede komen.'

Het is een uitstekende tijd om te investeren

Mark le Noble, verhuurmakelaar