Nieuws Actueel

Broers openen karpervisserij bij Almelose Leemslagenplas

Karpervisserij groeit aan populariteit in Nederland. En dat is de reden dat Maarten en Jerker Niemeijer nu hun kans schoon zien hun jongensdroom te verwezenlijken. De twee Enschedeërs beginnen een karpervisserij in de Leemslagenplas in Almelo. Dat schrijft De Twentsche Courant Tubantia.

Wim Goorhuis | Foto: Lars Smook 6 januari 2017

Visserij 2

Het is een mooi natuurgebiedje, ingeklemd tussen Twentekanaal en A35. De Leemslagenplas is in de vorige eeuw ontstaan bij de aanleg van de wijk Windmolenbroek. Over enkele maanden strijken de eerste karpervissers neer langs de oevers van de plas.

Bamboehengeltje

Maarten en Jerker Niemeijer zijn hier volop bezig met de verwezenlijking van hun droom. “Het is allemaal begonnen met een bamboehengeltje”, vertelt Jerker Niemeijer als hij zijn professioneel ogende visuitrusting laat zien. Er is heel wat voor nodig om een karper op het droge te krijgen. En nog belangrijker: als de vis is gevangen gaat hij daarna weer gezond en wel het water in.

Tien stekken

De broers sluiten met de gemeente Almelo een huurovereenkomst af voor de Leemslagenplas. "We zijn al een tijd aan het kijken naar een geschikte locatie. We hebben inmiddels heel wat locaties bezocht, maar deze plek is ideaal", zegt Maarten. Ze hebben grootse plannen met de plas, maar beginnen bescheiden. Er komen tien stekken waarvan er maximaal acht tegelijkertijd worden verhuurd. Er zijn dus twee stekken beschikbaar voor het geval een visser op z'n vooraf gereserveerde stek weinig succes heeft.

Het modderige paadje dat nu de toegangsweg is wordt beter begaanbaar gemaakt, er komt een paviljoen met een kleine horecavoorziening. Karpers die straks uit de Leemslagenplas naar boven worden gehaald moeten weer terug in het water. De eerste visstekken worden naar verwachting dit voorjaar al in gebruik genomen.

Karpers uitzetten

Maar voordat het eerste lokaas in het water kan worden gegooid moeten er meer karpers komen. "Er zit wel wat vis, maar te weinig karpers. Er worden straks schub- en spiegelkarpers uitgezet, de vissen worden straks met vrachtwagen van kwekers overgebracht naar de plas. Voordat ze het water ingaan worden ze gemeten, gewogen en gefotografeerd", zegt Jerker Niemeijer.