Actueel

Lloyd (30) stopt met restaurant: ‘Perfect storm’ maakt het onmogelijk verder te gaan’

Eigenaar Lloyd Oudeman in restaurant Amable. Johan van der Heijden
Johan van der Heijden
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Lloyd Oudeman uit Rilland begon op zijn 23e jaar dit restaurant en pakte toen ook direct de jarenlange leegstand van het voormalige hervormde kerkgebouw in Kamperland aan. Voor beschadigde kerkmuren werd een extra wand neergezet, het hoge houten plafond bleef intact en de oude kerkvloeren met verwarmingsroosters bleven zichtbaar. Het kerkje bleef de kerk. Alleen de locatie al was een bezoekje aan Amable waard, met het torentje als herkenningspunt. Hier moet je zijn. Hier moet je proeven. Er werd met liefde en passie een familierestaurant neergezet, waar huiselijkheid en gezelligheid, nog meer dan de hemelse gerechten, de boventoon voerden.

Lees ook: Het misschien wel mooist gelegen restaurant van Nederland staat te koop: ‘Het is zo intensief’

Dankbaar voor het vertrouwen

Waar culinaire avonturen, warme ontmoetingen en kostbare herinneringen elkaar afwisselden en waar Lloyd nu samen met zijn vrouw Lizzy vol trots op terugkijkt. ,,Er komen bij deze beslissing veel gevoelens op”, vertelt Lloyd tegen het AD. ,,Trots en blijdschap, geluk maar ook stress en onzekerheid. Maar het gevoel wat overheerst is toch dankbaarheid. Dankbaarheid voor het vertrouwen dat gasten in ons hadden, voor de dingen die mensen voor ons wilden doen en waardevolle lessen die mensen ons leerden. Eén ding weten we zeker, zonder alle gasten, vrienden en familie zou het allemaal niet mogelijk zijn geweest.”

Lees verder onder de advertentie

De deuren mogen dan sluiten, de herinneringen en vriendschappen die zijn ontstaan in de kerk, zullen Llyod en Lizzy altijd blijven koesteren. Lloyd zet zijn carrière als chef voort bij een ander restaurant. ,,Onze sterren uit de keuken en bediening gaan ook ieder hun eigen weg. Wat zijn wij dankbaar met ons topteam gewerkt te mogen hebben”, aldus Lizzy. In een reactie laat Llyod weten de afgelopen zeven jaar alles te hebben gegeven voor zijn ‘mooie restaurant Amable’. ,,Ik kan mij niet voorstellen dat de lessen die ik geleerd heb in de afgelopen jaren uit het boekje te halen zijn. Als ondernemer, als persoon, als chef en niet te vergeten als gastheer heb ik me op alle mogelijke manieren kunnen ontwikkelen.”

Ik heb mij hier op alle mogelijke manieren kunnen ontwikkelen

Lloyd Oudeman Eigenaar restaurant Amable

,,Ondanks dat ik met liefde en passie mijn dromen beleefde en waarmaakte heb ik moeten besluiten te stoppen. Door een samenloop van omstandigheden, een ‘perfect storm’, die het uiteindelijk onmogelijk maakte nog verder te gaan. Welke redenen dat zijn? De kranten staan er vol mee. Oplopende kosten, personeelsgebrek en de achterstallige belasting vanuit corona.” Bij de start van Amable sprak Lloyd ook over zijn andere droom: het bestieren van een hotel. ,,Laat dat nou mijn gedachte ook nog steeds domineren. En waar een deur sluit, gaat een andere open.”

Lees ook: Dit restaurant stopt, al is het concept razend populair: ‘Alsof je de kip met de gouden eieren slacht’

Lees verder onder de advertentie

Overname en komen helpen

,,Ik ben 30 jaar oud en het grootste deel van mijn carrière ondernemer geweest. Ik denk dat ik het kan. Mijn punt is, ik blijf ambitieus. Ik heb fantastische dingen mogen doen en heb nog een hele tijd te gaan om nog meer van dat soort dingen te mogen doen.”

Op dit moment vind Lloyd het belangrijk om dit hoofdstuk zo goed mogelijk af te sluiten. ,,Even tot mezelf komen. Van lieverlee komen er dan vast weer mooie kansen voorbij. Ik zal mij tussendoor focussen op een baan als chef-kok. Misschien komt er weer iets moois langs. Misschien wel een hotel.” Wat er precies met het restaurant (de inventaris in de kerk) gaat gebeuren weet hij nog niet. ,,Ik hoop dat iemand het over wil nemen. Ik woon er zelf naast, misschien mag ik af en toe nog even komen helpen?”

Lees verder onder de advertentie