Actueel

Het misschien wel mooist gelegen restaurant van Nederland staat te koop: ‘Het is zo intensief’

 
Chef-eigenaren Theo Sigmond (links) en Janno Cornelissen (beiden 55) gaan op zoek naar een opvolger voor de exploitatie van het bekende restaurant De Steenen Tafel in Arnhem. Gerard Burgers
Gerard Burgers
 
Geschreven door:
Leestijd 5 minuten

Het Arnhemse restaurant De Steenen Tafel staat te koop. De eigenaren van het restaurant op misschien wel de mooiste plek van Nederland willen ermee stoppen. Janno Cornelissen en Theo Sigmond koken er al jaren met passie. Beiden zijn 55. ,,Als we nog iets anders willen, dan moeten we dat nu doen. Je moet stoppen op het hoogtepunt.”

Lees verder onder de advertentie

De twee chef-koks van De Steenen Tafel aan de rand van Arnhems oudste stadspark Klarenbeek maken alles zelf, schrijft het AD. IJs, hammen, salami, brood. Zelfs het uitbenen van het wild doen ze hier zelf. De lat ligt hoog bij Janno Cornelissen en Theo Sigmond. Niet voor niets staat het restaurant al jaren hoog in de culinaire lijstjes. Zo stond De Steenen Tafel laatst weer in de top 100 van Lekker. Als enige horecagelegenheid in Arnhem. ,,We zijn ontzettende kwaliteitsfreaks. Ons doel is om op hoog niveau te werken”, zegt Cornelissen.

,,Als je hier komt, mag je verwachten dat je een topavond hebt", zegt Sigmond. ,,We willen iedere keer onze gasten verrassen. De producten die we gebruiken, halen we zo dicht mogelijk bij huis. Zo halen we paddenstoelen en wilde kruiden hier uit het bos en mozzarella bij buffelboerderij Arnts in Zevenaar. Het koken begint bij respect voor je producten. En daar stop je liefde in...”

Lees ook: ‘Droomproject’ Oonivoo: binnen twee jaar van verliezen Michelinster naar sluiting

Lees verder onder de advertentie

Beiden hebben gewerkt in zaken met Michelinsterren. Sigmond zelfs in Duitsland in één met drie sterren. ,,Wij hebben zelf nooit gestreefd naar een ster. Het gaat ons vooral om onze gasten. We willen hen een bijzondere beleving geven. Samen met de bediening. Je komt hier als gast binnen en gaat als koning naar buiten. Wij hebben hier dan ook veel leuke dingen meegemaakt en mooie complimenten gekregen", zegt Sigmond.

Lange werkdagen De Steenen Tafel breken op

De twee hebben elkaar op school leren kennen. Toen Cornelissen uit militaire dienst kwam, haalde Sigmond hem naar het restaurant in Hoch Elten, waar hij toen werkte. ,,We waren 20, 21 en runden daar de keuken", vertelt Sigmond. Na gewerkt te hebben in meerdere keukens om ervaring op te doen, begon hij een eigen restaurant, 900 kilometer verderop in Duitsland. Cornelissen nam 25 jaar geleden De Steenen Tafel over. ,,Maar wij hielden altijd contact.”

Toen Cornelissen 20 jaar geleden Sigmond voorstelde om naar De Steenen Tafel te komen en een serre aan het restaurant te bouwen met uitzicht op park Klarenbeek, kwam de chefkok terug naar Nederland. Sindsdien staan de twee samen in de keuken. ,,We maken lange dagen", zegt Sigmond. ,,Toen we begonnen, hebben we afgesproken door te gaan tot ons vijftigste.”

Lees verder onder de advertentie

Veel mensen in de horeca gaan maar door. Die zitten zo vast in een ritme dat ze de stopknop niet meer kunnen vinden

Theo Sigmond De Steenen Tafel

Maar toen kwam corona. ,,Dat was geen leuke tijd, maar wij zijn die periode goed doorgekomen", zegt Cornelissen. Het moment om een horecazaak te verkopen, was het niet. ,,We hebben toen wel nagedacht over wat we wilden. We hebben nu besloten om een nieuwe exploitant voor deze zaak te zoeken. Het zou mooi zijn als er een jong stel in komt", zegt Sigmond.

Lees ook: Won Yip kijkt terug en vooruit: ‘Stoppen als je marge minder is dan 20 procent’

Stopknop in horeca-zaken moeilijk te vinden

Je moet volgens de twee weten wanneer het tijd is om te stoppen. ,,Wij doen dat op ons hoogtepunt. Veel mensen in de horeca gaan maar door. Die zitten zo vast in een ritme dat ze de stopknop niet meer kunnen vinden. Wij zien voorbeelden van chefs die aan de kachel sterven", zegt Sigmond.

Lees verder onder de advertentie

Cornelissen bevestigt dat. Hij vertelt dat ze 's ochtends om tien uur de deur uit gaan en niet voor twaalf uur 's nachts thuis zijn. ,,Dat zijn dagen van veertien uur per dag.” De Steenen Tafel is daarom nog maar vier dagen per week geopend. ,,Het is zo intensief. We hebben meer tijd nodig om te herstellen", zegt Sigmond.

De kunst is volgens hem om op tijd te stoppen. ,,Er zijn nog genoeg andere dingen, gerelateerd aan het koken, om te doen. We willen op een andere manier werken. Zonder de druk om altijd aanwezig te moeten zijn en het gevoel alles draaiende te moeten houden. Als je een groot team hebt, kun je het koken aan een ander overlaten. Maar dat kan hier niet. Nu is er altijd de eeuwige verplichting.”

Toen mijn vader overleed, moest ik 's avonds gewoon weer aan de bak. Dat vergeet ik nooit meer

Janno Cornelissen De Steenen Tafel

Al betekent het niet dat beiden stoppen met werk. ,,Ik zou het liefst een delicatessenzaak in Oosterbeek willen beginnen", zegt Cornelissen. ,,Ik zou ondernemers willen coachen. En kookworkshops willen geven aan zes tor acht personen. Misschien kleine keukenteams opleiden. Of als interim aan de slag als het bedrijf mij aanstaat. Maar niet meer dag in dag uit in de keuken. Ik wil zelf bepalen wanneer ik werk. Nu is er altijd het eeuwige moeten”, zegt Sigmond.

Lees verder onder de advertentie

Werk-privé balans

Hebben ze veel gemist? Sigmond knikt direct van ja. ,,De bruiloft van mijn zus. Dat vond ik heel erg.” Cornelissen: ,,Toen mijn vader overleed, moest ik 's avonds gewoon weer aan de bak. Dat vergeet ik nooit meer. Je zegt je gasten niet af. Maar ik verheug me erop tijd te kunnen vrij maken voor familie en vrienden.” Sigmond: ,,En vakantie nemen als mijn partner vrij is. Ze werkt in het onderwijs.”

Lees ook: Dit restaurant stopt, al is het concept razend populair: ‘Alsof je de kip met de gouden eieren slacht’

Cornelissen: ,,We hopen dan ook dat jonge mensen die op hoog niveau willen werken, onze zaak overnemen. We gaan niet dicht. Wij werken door tot we goede overnamekandidaten hebben gevonden.” Sigmond: ,,Vergelijk het met voetballen. Op een gegeven moment moet je niet meer in het veld staan. Maar de passie blijft. En dan ga je aan de slag als coach of trainer. Je moet stoppen voor je het plezier verliest, voor moeten moeten wordt.”

Lees verder onder de advertentie

Wat zijn echte klassiekers van De Steenen Tafel?

Gemarineerde coquilles Saint Jaques, met notenvinaigrette en limoenolijolie, zeggen de twee chef-koks. En ravioli met vloeibaar eigeel en truffel. ,,En in het seizoen de “asperge speciaal met kreeft en wildplukkruiden", zegt Theo Sigmond.