Blog Cor Molenaar

Hoogleraar Cor Molenaar: Rampscenario voor mkb dreigt, solidariteit is vereist

In zijn eerste expertblog voor De Ondernemer kijkt retailexpert Cor Molenaar naar de staat van het mkb in deze crisistijden en komt tot een zorgwekkende conclusie. Het is tijd voor steun, solidariteit en hulp om te voorkomen dat er, in de woorden van Molenaar, een toekomst in Nederland is zónder mkb.

Cor Molenaar 13 september 2022

Cor molenaar week van de ondernemer 2020

Foto: De Ondernemer.

Cor Molenaar

Consultant en Hoogleraar

'Inspelen op de toekomst'

Adviseur van veel bedrijven op het gebied van marketing en technologie. Onderzoekt de reden van veranderingen en de invloed op het koopgedrag. Technologieën zijn hulpmiddelen om beter in te spelen op wensen van klanten. Visie en onderzoeken worden gedeeld bij lezingen, in de blogs en artikelen op De Ondernemer.nl en op het nieuwe platform Retailwereld.nl.

SOS save our shops

Het is een rampscenario voor het mkb:

  • De energieprijzen schieten omhoog en vooral energie-intensieve mkb'ers zoals bakkers, cafetaria en restaurants zullen omvallen.

  • De coronasubsidies moeten worden terugbetaald en wel zo snel mogelijk.

  • De inflatie moet gecompenseerd worden, maar er wordt gekozen voor loonsverhogingen.

  • Personeel zoekt naar overheidsbanen die betere werktijden hebben en beter betalen dan werken in het mkb en horeca.

  • De koopkracht daalt per dag, waardoor een 'klant' minder kan kopen.

  • De herstelkosten van koopkracht worden betaald door extra belastingheffingen bij bedrijven.

Help, het mkb verzuipt?

Maar dit gaat ons allen aan het hart. Het mkb is de motor van de Nederlandse economie; het mkb (tot 250 werknemers) is goed voor 71 procent van de werkgelegenheid. Als we kijken naar de economische indicatoren van het mkb zien we de laatste weken dalende omzetten (GFK). De enige groeifactor geeft je te denken: het aantal vacatures. Maar het mkb is te belangrijk voor ons allen om te laten vallen.

Lees ook: KHN-directeur Beljaarts: 'Rekening koopkrachtcrisis belandt ten onrechte bij ondernemers'

Wij steunen onze werkgevers door samen te zoeken naar oplossingen, zoals ondernemers ook ons steunen met onze energierekening. Wij gunnen de lokale winkels onze business, door te kopen of de lokale horeca te bezoeken. Het gevoel van saamhorigheid is groot en dat is bemoedigend.

Moedeloosheid is altijd een slechte raadgever; er moet dus iets gebeuren.

Samen werken aan de toekomst

Het begint met het erkennen van de waarden van het mkb, van winkels, horeca, webshops en de kleinere maakindustrie. Beseffen dat het mkb de bakermat is van onze economie, onze welvaart en ons welzijn. Beseffen dat een land zonder mkb, plaatsen zonder winkels en een economie die afhankelijk is van het buitenland niet zal leiden tot meer geluk en meer bestaanszekerheid. Dus afwachten is geen oplossing maar vechten voor de toekomst van jezelf en je kinderen wel. Dat beseffen wij en worden er ook steeds bewuster van. Een nieuw opkomend nationalisme, maar dan uit sympathie van onze mkben voor de leefbaarheid van Nederland is zichtbaar bij alle generaties. Massaal juichen wij Max toe, staan als 1 persoon achter het vrouwen voetbal team en steunen onze mannen in Qatar. Sport verbroedert, zoals ook in tijden van crisis de verbroedering groot is.

Wij laten meer dan ooit onze mening weten via social media, via protestacties en burgerlijke ongehoorzaamheid. Dit lijkt soms chaos maar het toont onze bezorgdheid.

"Het mkb blijft de kern van onze leefomgeving, zoals de middenstand altijd geweest is"

Uit deze diversiteit, dit individueel gedrag en de samenhorigheid voor een beter leefklimaat zal toch iets moois gaan groeien, anders dan nu maar niet slechter. Wij zullen alle instituties, bedrijven en groepen op nieuwe waarden gaan waarderen. Dit hebben wij in de geschiedenis steeds gezien. En de stem van het volk zal bepalend zijn bij de besluitvorming. Maar wij zijn onzeker en ongeduldig.

Disruptie in de samenleving leidt tot onzekerheid. We missen de kaders van stabiliteit: het geloof, het gezag, de kaders van onze familie of gelijkgestemden. We laten ons sterk leiden door externe impulsen zoals de huidige crises laten zien. Maar er komt een nieuw evenwicht, misschien wel weer terug naar oude patronen en waarden? Een herwaardering van de eigen woonomgeving, van onze vrienden en familie, van Nederlandse knusheid en nuchterheid.

Perspectief

Het mkb blijft de kern van onze leefomgeving, zoals de middenstand altijd geweest is. Het mkb moet vertrouwen hebben in het eigen belang voor de werkgelegenheid en de loyaliteit van klanten. Saamhorigheid en loyaliteit, het oude 'ons-kent-onsprincipe' was de 'dukdalf' (in vaarwater staande paal of constructie waar vaartuigen aan vastgelegd kunnen worden, red.) waar wij ons aan konden vasthouden en dat is nog steeds zo.

Het mkb staat er niet alleen voor, maar moet zich gesteund weten door al zijn klanten, door al zijn medestanders. De huidige crisis is een transformatie waarbij de onzekerheid groot is. De geschiedenis leert ons dat er altijd perspectief is, dat er keuzes worden gemaakt die gebaseerd zijn op de wensen van burgers. Het kan even duren maar het komt goed.

Lees ook: Bedrijven willen uitstel terugbetaling coronaschulden: ‘Door stijgende kosten komen we in de problemen’

In de tussentijd

Wees solidair met de zwakkeren, wees solidair met het mkb en de lokale middenstand. Help elkaar en zoek samen naar creatieve oplossingen. Met elkaar slaan wij ons wel door de crisis heen op weg naar een nieuwe werkelijkheid. Het mkb is te belangrijk om de strijd alleen te voeren. Dit vraagt om daadkracht. Dit gaat over de leefbaarheid van Nederland.

Wij willen een gezond mkb, met een bakker met lekker vers brood, een frietje op zijn tijd, een bosje bloemen in het weekend en een hapje en drankje op een terrasje. De kneuterigheid die wij Nederlanders zo mooi 'gezellig' noemen De gewone dingen in het leven, die veel bijdragen aan ons geluk. Dit mag niet verloren gaan door welke , tijdelijke, crisis dan ook.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws