Blog Ralph van Dam

'Creëer een herstelfonds voor mkb-ondernemers'

Ondernemers hebben een herstelfonds nodig. Alleen op die manier kunnen ondernemers met een midden en klein bedrijf weer doen wat zij al lang bewezen hebben te kunnen, namelijk een rendabel bedrijf draaien. Daarom betoogt Ralph van Dam in deze blog voor het oprichten van een herstelfonds.

Ralph van Dam 2 november 2022

Geld schulden crisis euro domino

Afbeelding: Shutterstock.

Ralph van Dam

Ralph van Dam heeft passie voor ondernemerschap, groei en continuïteit. Hij is (mede)oprichter van verschillende internetstart-ups en scale-ups en kent het klappen van de zweep als het over ondernemen gaat. Tegenwoordig combineert hij het ondernemerschap bewust met een functie in het corporate bedrijfsleven. Zo is hij actief als Business Partner Ondernemerschap bij Centraal Beheer Bedrijven, maar inspireert, adviseert en coacht hij ook ondernemers vanuit zijn eigen onderneming Journey of Enterprises (JOE). Ralph is tevens mede-initiatiefnemer van het non-profit initiatief Geldfit Zakelijk, voor ondernemers in financieel zwaar weer.

Check zijn boek Langs de Afgrond, ‘lessons learned van een ondernemer’ op www.langsdeafgrond.nl.

De Kamer van Koophandel constateerde afgelopen zomer dat ongeveer 250.000 ondernemers het water aan de lippen staat. Michiel Hordijk van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) schat in dat de komende drie tot vijf jaar tot vijftigduizend ondernemingen in Nederland onnodig failliet zullen gaan. Als maatschappij hebben wij via de Belastingdienst maar liefst 20 miljard euro aan vorderingen openstaan.

Solidariteit gevraagd

Alarmerend slechte cijfers. Ze zijn te wijten aan de coronacrisis, de extreem hoge energieprijzen en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en kunnen het startschot zijn voor veel persoonlijk en zakelijk leed, zeker nu de Belastingdienst achtergestelde vorderingen aan het innen is. Veel ondernemers hebben in de afgelopen twee jaar hun flexibiliteit, daadkracht, doorzettingsvermogen en creativiteit aangeboord en dat verdient een groot compliment. Maar nu zelfgenoegzaam achterover leunen is voor niet één ondernemer aan de orde – óók niet als je ondanks de diverse crises nog stevig overeind staat.

Lees ook: Energietoeslag op je restaurantbon of duurdere gerechten: horeca hoopt op begrip van klanten

Ik doe een beroep op de solidariteit van alle ondernemers in Nederland. Er gaan momenteel mooie, beslist levensvatbare bedrijven nodeloos ten onder omdat zij de opgebouwde schulden niet of nauwelijks kunnen aflossen in de komende jaren. Voor deze bedrijven moet passende dienstverlening komen en een herstelfonds worden gecreëerd, waar zij bedrijfskundige en juridische kennis en herfinanciering kunnen ophalen zodat zij op een gezonde manier een doorstart kunnen maken.

En daar is geld voor nodig. Geld dat wij als ondernemers met elkaar beschikbaar moeten stellen om onze economie gezond en draaiende te houden. We kunnen niet naar de overheid blijven kijken voor financiële steun en hulp. Maar wij kunnen dat wel samen oplossen! Wij moeten er sámen voor zorgen dat de BV Nederland niet alleen economisch, maar ook sociaal en maatschappelijk rendeert en toekomst heeft.

Oprichten herstelfonds

Ik pleit voor het oprichten van een herstelfonds, waarin zowel publiek als privaat geld kan worden gestort. Van een initiatief als Geldfit Zakelijk, het loket waar ondernemers in financieel zwaar weer zich kunnen melden om hulp te krijgen, hebben al meer dan honderdduizend ondernemers gebruik gemaakt. Met dit project is aangetoond dat het mogelijk is om met privaat geld een succesvol initiatief op te starten, dat uiteindelijk naar de publieke sector kan worden overgeheveld. Zo wordt het een duurzaam initiatief, dat geen commercieel belang krijgt.

"Waar banken nauwelijks nog leningen onder een miljoen euro financieren, kan een herstelfonds een enorm verschil maken"

Wij hebben in Nederland prachtige, vaak beursgenoteerde miljardenbedrijven zoals Adyen of Mollie, waarvoor het mkb van levensbelang is. Het is toch niet meer dan logisch dat juist dit soort bedrijven het mkb financieel steunen? Waar banken nauwelijks nog leningen onder een miljoen euro financieren, kan een herstelfonds een enorm verschil maken: het verschil tussen stoppen of doorgaan in een prachtig, levensvatbaar bedrijf dat aantoonbaar is geraakt door problemen buiten het normale ondernemersrisico om.

Lees ook: Vele mkb'ers stoppen ondanks compensatieregeling voor energie

Ben jij in staat en bereid een financiële injectie te geven aan dit herstelfonds? Dan kun je persoonlijk het verschil maken voor collega’s die het water tot boven de lippen staat. En dat hoef je echt niet als liefdadigheid te beschouwen. Er bestaat een gezond businessmodel, dat laat zien dat het rendeert om collega-ondernemers op deze manier te helpen.

Of ben jij een ondernemer die (financiële) steun zoekt bij het saneren van je (belasting)schulden? Meld je dan alvast aan voor de pilot die MKBDoorgaan momenteel in samenwerking met de Belastingdienst optuigt. Er is ruimte voor 25 ondernemers (mkb of zzp), waarmee men graag aan de slag gaat om je weer grip te geven op je financiële situatie.

Solidair rendement

Met een investering in het herstelfonds draag je als ondernemer bij aan een gezond economisch en sociaal maatschappelijk klimaat. Noem het een solidair, sociaal rendement voor het mkb. En met hulp vanuit dat herstelfonds krijgen collega-ondernemers weer toekomstperspectief en staan er niet alleen voor. Samen met het mkb vormen wij allen één groot ecosysteem: als één van ons omvalt, hebben we daar allemaal direct of indirect last van.

Denk maar eens aan je favoriete festival dat niet door kan gaan, het restaurant dat ineens twee dagen per week zijn deuren noodgedwongen dicht houdt of aan je bakker, die zijn assortiment drastisch heeft verkleind of letterlijk het licht uit doet om het hoofd boven water te houden. Kleine voorbeelden, maar zo gaat dat dus. Wij horen bij elkaar, wij hebben elkaar nodig en ieder heeft zijn eigen functie in onze samenleving. Sta je achter een herstelfonds? Laat het me weten, ik sluit je graag aan en vertel je er dan meer over.

Lees ook: Bakker Hans moet 49 mensen ontslaan na faillissement: energierekening van 13.000 euro per maand

Laten we ons als ondernemend Nederland sociaal opstellen en ons verenigen. Alles in onze wereld lijkt gericht op groei: het moet almaar groter en meer. Maar laten we ook eens kritisch kijken naar wat wij hebben en ons tot het uiterste inspannen om dat te behouden. Ja, alleen ga je sneller. Maar samen komen wij zóveel verder.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws