Podcast

Brexit-expert: 'Positief sentiment Verenigd Koninkrijk? Deze lente weer verdwenen'

De grote winst van Sinn Féin bij de Ierse verkiezingen, premier Johnsons groteske plan voor een brug tussen Schotland en Noord-Ierland en het positieve sentiment in het Verenigd Koninkrijk. Er is weer genoeg om over te praten in deze Brexit-podcast. Luister mee naar onze Brexit-expert Lennard van Otterloo.

Sinn feinn ierland verkiezing mary lou mcdonald

Mary Lou McDonald van de Ierse partij Sinn Féin staat de media te woord een dag na de Ierse verkiezingen. Foto: ANP

Van onze redactie 11 februari 2020

Ierland speelt vanwege de ligging, geschiedenis en economische verwevenheid met het Verenigd-Koninkrijk (VK) een centrale rol in het Brexit-verhaal. Nu de links-nationalistische partij Sinn Féin de grote winnaar is bij de Ierse verkiezingen komt de verhouding tussen het VK en Ierland weer op scherp te staan.

Wig tussen Noord-Ierland en Verenigd Koninkrijk

Van Otterloo: ,,Sinn Féin is al ruim honderd jaar de partij van een verenigd en van het VK onafhankelijk Ierland én een felle criticus van het akkoord tussen de huidige Ierse minister-president en Boris Johnson. Als ze slim zijn gooien ze niet meteen de status van Noord-Ierland op tafel, dat werkt waarschijnlijk averechts, maar als ze straks in een regeringscoalitie terechtkomen zouden ze het weleens lastig kunnen maken voor het VK.''

,,Ik verwacht dat Sinn Féin een stuk feller zal zijn tegen pogingen van het VK om te divergeren van Europese regels. En stiekem, al zullen ze dat niet openlijk toegeven, zal iedere wig die Brexit tussen Noord-Ierland en het Verenigd Koninkrijk drijft de kans op een verenigd Ierland vergroten.''

Lees ook: Waarom het Brexit-feestje allesbehalve een Brexit-feestje was

Economische toestand Verenigd Koninkrijk

Met de economie in het VK lijkt het ondertussen wat beter te gaan, met de nadruk op 'lijkt'. Vooral het sentiment is positiever, stelt Van Otterloo, waardoor de huizenmarkt in de lift zit en er meer consumentenvertrouwen is. Ondertussen blijft de daadwerkelijke economische groei nog steeds achter. ,,Kijk heel goed naar wat er echt gebeurt in de economie en laat je niet afleiden door het sentiment,'' is dan ook het advies voor ondernemers die handelen met het VK. ,,Dat positieve sentiment is verdwenen in de lente.''

Brexit ingewikkeld? Onduidelijk? Wie de Brexit Nieuwsbrief van De Ondernemer leest, heeft overal antwoord op. Meld je nu aan!

Ontvang de wekelijkse ‘De Ondernemer Brexit Nieuwsbrief’ met het laatste nieuws, ondernemersverhalen en kansen en bedreigingen rondom de Brexit.

Sleutel tot Succes

Het lange shirts-succes van Girav: 'Voor acht miljard mensen waren er vijf kledingmaten. Da's heel raar toch?"

Hoe de kredietcrisis, ontslagrondes, een romantische ontmoeting en gezonde dosis eigenwijsheid resulteerden in dé oplossing voor een stevig gat in de kledingmarkt: Girav. Met een V. Shirts in zeventien maten, voor lange mannen.

Details
Aandachtstrekkers

Nieuwsbrief net zo spannend als een Netflix-trailer? Zo pak je dat aan

Nieuwsbrieven saai, vervelend en onaantrekkelijk? Onzin. Een digitale nieuwsupdate hoeft alles behalve een spam-waardig moetje te zijn waar je als ondernemer niet onderuit komt. Au contraire: jouw nieuwsbrief kan net zo'n must see-item zijn als een trailer voor de nieuwste Netflix-hit. Hoe? Aandachtstrekkers Michel Ariëns en Patrick Wessels scheppen licht in de duisternis.

Details
Sleutel tot Succes

A Fish Named Fred, uit Nederland: waarom mannen de vrolijke kleding over de hele wereld het dragen

In de tien jaar dat A Fish Named Fred bestaat werd het van een kledinglijn - kleurrijk, vrolijk, onderscheidend - een internationale lifestyle brand. Verkrijgbaar in meer dan dertig landen, te zien in populaire Amerikaanse tv-series, omarmd door tal van bekende mensen, wereldwijd nu gedragen door veel, héél veel mannen. Hoe hebben Rob Schalker en zijn team dit imperium op weten te bouwen, wat is dus dé Sleutel tot Succes?

Details
De Ondernemer

Eén ondernemer, drie branches: hoe keek dus Ed Bindels naar de persconferentie?

Horeca, retail en clubevents. Ondernemer Ed Bindels is actief in deze drie branches, met Food District Liemès, Amac en Club Basis: hoe keek hij naar de eerste persconferentie Rutte-Kuipers?

Details
De Ondernemer

Dirk Beljaarts (KHN): 'Horeca dicht is weer een politieke beslissing, geen wetenschappelijke'

'Het is een politieke keuze om onze sector gesloten te houden, het is slepen met RIVM-modellen. Het is niet een wetenschappelijke keuze. Dan moet je als kabinet erkennen dat je ons tijdelijk opoffert om de rest van Nederland aan de gang te krijgen." KHN-directeur Dirk Beljaarts spreekt zich uit, in de nieuwe podcast 'Na Rutte en Kuipers'.

Details
Sleutel tot Succes

Sieradentweeling Vedder & Vedder: 'Duizend keer tegen elkaar gezegd: we kappen ermee'

Waar het begon met workshops sieraden maken op vrijgezellenfeesten, moeder-dochter-dagen en in studentenhuizen, staat er zes jaar later een online sieradenimperium. En dat met meer dan 70 werknemers, een eigen atelier, tv-serie en internationale marketingcampagnes. Sieradentweeling Anne en Esther Vedder over hun 'Sleutel tot Succes'.

Details