Podcast

Brexit-expert: 'Positief sentiment Verenigd Koninkrijk? Deze lente weer verdwenen'

De grote winst van Sinn Féin bij de Ierse verkiezingen, premier Johnsons groteske plan voor een brug tussen Schotland en Noord-Ierland en het positieve sentiment in het Verenigd Koninkrijk. Er is weer genoeg om over te praten in deze Brexit-podcast. Luister mee naar onze Brexit-expert Lennard van Otterloo.

Sinn feinn ierland verkiezing mary lou mcdonald

Mary Lou McDonald van de Ierse partij Sinn Féin staat de media te woord een dag na de Ierse verkiezingen. Foto: ANP

Van onze redactie 11 februari 2020

Ierland speelt vanwege de ligging, geschiedenis en economische verwevenheid met het Verenigd-Koninkrijk (VK) een centrale rol in het Brexit-verhaal. Nu de links-nationalistische partij Sinn Féin de grote winnaar is bij de Ierse verkiezingen komt de verhouding tussen het VK en Ierland weer op scherp te staan.

Wig tussen Noord-Ierland en Verenigd Koninkrijk

Van Otterloo: ,,Sinn Féin is al ruim honderd jaar de partij van een verenigd en van het VK onafhankelijk Ierland én een felle criticus van het akkoord tussen de huidige Ierse minister-president en Boris Johnson. Als ze slim zijn gooien ze niet meteen de status van Noord-Ierland op tafel, dat werkt waarschijnlijk averechts, maar als ze straks in een regeringscoalitie terechtkomen zouden ze het weleens lastig kunnen maken voor het VK.''

,,Ik verwacht dat Sinn Féin een stuk feller zal zijn tegen pogingen van het VK om te divergeren van Europese regels. En stiekem, al zullen ze dat niet openlijk toegeven, zal iedere wig die Brexit tussen Noord-Ierland en het Verenigd Koninkrijk drijft de kans op een verenigd Ierland vergroten.''

Economische toestand Verenigd Koninkrijk

Met de economie in het VK lijkt het ondertussen wat beter te gaan, met de nadruk op 'lijkt'. Vooral het sentiment is positiever, stelt Van Otterloo, waardoor de huizenmarkt in de lift zit en er meer consumentenvertrouwen is. Ondertussen blijft de daadwerkelijke economische groei nog steeds achter. ,,Kijk heel goed naar wat er echt gebeurt in de economie en laat je niet afleiden door het sentiment,'' is dan ook het advies voor ondernemers die handelen met het VK. ,,Dat positieve sentiment is verdwenen in de lente.''

Brexit ingewikkeld? Onduidelijk? Wie de Brexit Nieuwsbrief van De Ondernemer leest, heeft overal antwoord op. Meld je nu aan!

Ontvang de wekelijkse ‘De Ondernemer Brexit Nieuwsbrief’ met het laatste nieuws, ondernemersverhalen en kansen en bedreigingen rondom de Brexit.

Newyorkpizza pizza
De Ondernemer

Philippe Vorst (ceo New York Pizza): 'Uitbreiden in België en Duitsland'

Philippe Vorst, ceo van New York Pizza, zoekt de verdere groei van de franchiseketen in het buitenland. Nog dit jaar gaat de eerste vestiging open in België, ook in Duitsland komt uitbreiding, vertelde hij bij De Ondernemer Radio. ,,Als we niet groeien, lopen we achteruit.”

Details
Boris Johnson handen lucht
De Ondernemer

Expert Van Otterloo: 'Brexit? Het is absurd wat er hier nu gebeurt'

Nog maar vier weken voor Brexit dan toch écht een feit is. Wat kan er nog tussen Boris Johnson en de EU afgesproken worden die laatste weken en bovenal: hoe kunnen en moeten ondernemers weten waar ze aan toe zijn? Brexit-expert Lennard van Otterloo geeft vanuit Londen duiding en uitleg; New York Pizza-ceo Philippe Vorst vertelt hoe hij omgaat met hun transport en opslag (pizzadeeg) naar en in het Verenigd Koninkrijk.

Details
Derrick neleman liemes podcast 1
De Ondernemer

Derrick Neleman verrast met weer nieuwe stappen: 'Ik wil Coolblue van de wijnen worden'

Neleman Wijnen doet de wijnbranche op z'n grondvesten schudden: het bedrijf heeft in ons land in korte tijd een plek in top 5 verworven en eigenaar Derrick Neleman blijft stevig inzetten op groei. In de podcast vertelt hij over drie weer nieuwe, verrassende stappen binnen zijn bedrijf: een strategische samenwerking met Wijntransport, de opening van een eigen warehouse en vertrek bij PostNL én de lancering van biowijn.nl.

Details
Bakkiemedia thijs van dijk daniel kok
De Ondernemer

Wat vinden de Bakkie Media-experts van Week van de Ondernemer?

Het belooft een goede traditie te worden: een Bakkie Media Live tijdens de Week van de Ondernemer. Vorig jaar vanuit de Brabanthallen in Den Bosch, dit jaar vanuit het nog te openen Liemès Food District in Utrecht. Dé hamvraag: wat vonden de heren experts Thijs van Dijk en Daniel Kok van deze Week van de Ondernemer?

Details
Jordy en Lena Cobelens NBR 2020
De Ondernemer

Welk geheim heeft ondernemersechtpaar Jordy en Lena Cobelens?

Ondernemersechtpaar Jordy en Lena Cobelens timmert flink aan de weg. Hij is dankzij zijn succesvolle horlogemerk TW Steel genomineerd voor de titel Meest Inspirerende Ondernemer van 2020, terwijl zij wereldwijd furore maakt met haar startup Le Olive die gepersonaliseerde kimono's produceert. Wat is hun geheim?

Details