Podcast

Brexit-expert: 'Positief sentiment Verenigd Koninkrijk? Deze lente weer verdwenen'

De grote winst van Sinn Féin bij de Ierse verkiezingen, premier Johnsons groteske plan voor een brug tussen Schotland en Noord-Ierland en het positieve sentiment in het Verenigd Koninkrijk. Er is weer genoeg om over te praten in deze Brexit-podcast. Luister mee naar onze Brexit-expert Lennard van Otterloo.

Sinn feinn ierland verkiezing mary lou mcdonald

Mary Lou McDonald van de Ierse partij Sinn Féin staat de media te woord een dag na de Ierse verkiezingen. Foto: ANP

Van onze redactie 11 februari 2020

Ierland speelt vanwege de ligging, geschiedenis en economische verwevenheid met het Verenigd-Koninkrijk (VK) een centrale rol in het Brexit-verhaal. Nu de links-nationalistische partij Sinn Féin de grote winnaar is bij de Ierse verkiezingen komt de verhouding tussen het VK en Ierland weer op scherp te staan.

Wig tussen Noord-Ierland en Verenigd Koninkrijk

Van Otterloo: ,,Sinn Féin is al ruim honderd jaar de partij van een verenigd en van het VK onafhankelijk Ierland én een felle criticus van het akkoord tussen de huidige Ierse minister-president en Boris Johnson. Als ze slim zijn gooien ze niet meteen de status van Noord-Ierland op tafel, dat werkt waarschijnlijk averechts, maar als ze straks in een regeringscoalitie terechtkomen zouden ze het weleens lastig kunnen maken voor het VK.''

,,Ik verwacht dat Sinn Féin een stuk feller zal zijn tegen pogingen van het VK om te divergeren van Europese regels. En stiekem, al zullen ze dat niet openlijk toegeven, zal iedere wig die Brexit tussen Noord-Ierland en het Verenigd Koninkrijk drijft de kans op een verenigd Ierland vergroten.''

Lees ook: Waarom het Brexit-feestje allesbehalve een Brexit-feestje was

Economische toestand Verenigd Koninkrijk

Met de economie in het VK lijkt het ondertussen wat beter te gaan, met de nadruk op 'lijkt'. Vooral het sentiment is positiever, stelt Van Otterloo, waardoor de huizenmarkt in de lift zit en er meer consumentenvertrouwen is. Ondertussen blijft de daadwerkelijke economische groei nog steeds achter. ,,Kijk heel goed naar wat er echt gebeurt in de economie en laat je niet afleiden door het sentiment,'' is dan ook het advies voor ondernemers die handelen met het VK. ,,Dat positieve sentiment is verdwenen in de lente.''

Brexit ingewikkeld? Onduidelijk? Wie de Brexit Nieuwsbrief van De Ondernemer leest, heeft overal antwoord op. Meld je nu aan!

Ontvang de wekelijkse ‘De Ondernemer Brexit Nieuwsbrief’ met het laatste nieuws, ondernemersverhalen en kansen en bedreigingen rondom de Brexit.

De Ondernemer Podcasts Aandachtstrekkers 30x30cm
Aandachtstrekkers

Goudmijn of valkuil: dit vinden deze online marketingexpert en psycholoog van data

Dat grote bedrijven als bol.com en Spotify data van klanten gebruiken om de consument nog beter te koppelen aan het gebodene en de relatie te verstevigen, dat mag natuurlijk geen geheim meer heten. Maar wat kan jij als ondernemer daarvan leren? Wat zijn de valkuilen? Hoe zit het met privacy? Michel Ariëns en Patrick Wessels leggen het je uit in aflevering 5 van Aandachtstrekkers.

Details
De Ondernemer Podcasts Thijs van Dijk Thijs Talks
Thijs Talks

Caroline van Turennout (Zeeman): 'Online is er nog veel te doen'

Het is alweer tijd voor de achtste aflevering van de podcastserie Thijs Talks. Presentator Thijs van Dijk is nog altijd actief met het samenstellen van het ultieme marketingelftal. De volgende kandidaat is Caroline van Turennout, verantwoordelijk voor de marketing, communicatie en e-commerce bij textielsuper Zeeman. Welke positie krijgt zij op het veld? Beluister nu de podcast. ,,We zijn internationaal al behoorlijk actief. Maar er kan nog meer.''

Details
De Ondernemer Podcasts Aandachtstrekkers 30x30cm
Aandachtstrekkers

'Dat Formule 1 via Netflix slim nieuwe fans scoort, kunnen ondernemers ook'

Wat begint met Netflix, de Formule 1 en de populaire serie Drive to Survive, eindigt in deze podcast met tips voor ondernemers hoe zij zelf die slimme strategie kunnen toepassen om nieuwe fans, klanten, consumenten te binden. Kijktip: Drive to Survive. Luistertip: aflevering 4 van Aandachtstrekkers.

Details
De Ondernemer Podcasts De Zo Genaamde Podcast
De Zo Genaamde Podcast

Hoe EARTH Water volgens Henk Witteveen na b2b-markt ook retailwereld verovert

Henk Witteveen is samen met Patrick de Nekker verantwoordelijk voor het succes van EARTH Water. 100 procent van de nettowinst gaat naar waterprojecten in landen waar het hard nodig is. Ook hebben de twee de overstap gemaakt naar totaal plasticvrij en zijn ze bezig EARTH Water in de supermarkten te zetten. Hoog tijd voor presentator Floris Hülsmann om Witteveen uit te nodigen voor een aflevering van De Zo Genaamde Podcast.

Details
De Ondernemer Podcasts Aandachtstrekkers 30x30cm
Aandachtstrekkers

Is het abonnementsmodel het juiste model voor jouw dienst of product?

In de nieuwe podcastserie Aandachtstrekkers signaleren Michel Ariëns en Patrick Wessels online trends. De investeerder in startups en founder van online marketingbureau .CREW en de consumentenpsycholoog annex Raad van Advies-lid koppelen dat aan de psychologie van de klant. En ze adviseren hoe ondernemers daar goed op kunnen inspelen. In aflevering 1 draait het om abonnementsmodellen en wat de ondernemer aan deze modellen kan hebben. En wat betekent het voor de consument? Je hoort het in de podcast.

Details
De Ondernemer Podcasts Roland Tameling De Ondernemer Onderweg
De Ondernemer Onderweg

Ronald Kooyman (Louwman): hoe je evenementenlocatie èn museum draaiende houdt in coronatijd

Je hebt één van de allermooiste autocollecties van de wereld in een modern museum. Dat pand doet ook dienst als evenementenlocatie, borrels van bedrijven en andere bijeenkomsten. En dan die coronacrisis. Wat doe je dan? In deze De Ondernemer Onderweg vraagt presentator Roland Tameling het de directeur van het Louwman Museum - want daar hebben we het over - Ronald Kooyman.

Details