Podcast Onze Man In Londen

Brexit-expert: 'Het wordt nog moeilijker goederen vanuit Nederland naar Verenigd Koninkrijk te krijgen'

De laatste formele stap is afgelopen week gezet: het Europees Parlement heeft het handels- en samenwerkingsverdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU officieel goedgekeurd. Brexit is een feit. Vanuit Londen waarschuwt expert Lennard van Otterloo in deze podcast Nederlandse ondernemers: de importregels blijven veranderen. 'Het wordt nog moeilijker goederen vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk te krijgen'.

Lennard van Otterloo 2 mei 2021

Het momentum, het formaliseren van Brexit afgelopen week heeft niet heel veel gedaan binnen media en bedrijfsleven in het Verenigd Koninkrijk, vertelt Lennard van Otterloo vanuit Londen.

,,De kans op een No Deal is definitief van de baan, dat is dan wat nu zeker is. in praktijk was alles al geregeld en werd gehandhaafd. Er is hier nu hoop gevestigd op de twintig verschillende werkgroepen met mensen uit het Verenigd Koninkrijk en Europa die gaan kijken naar het handhaven, regels en knelpunten rondom Brexit. In sommige sectoren is er hoop dat daar wat uit gaat komen, ik ben daar sceptisch cover. Als er geen politieke rugdekking is gebeurt daar niets. De Britse regering gaat via de pers liever de confrontatie aan met de EU dan iets oplossen'.

Beluister ook deze podcast, een samenwerking met de KVK: Exporteren na Brexit en de CE-markering: hoe zit dat?

'Handel met Duitsland is sinds Brexit met 56 procent afgenomen'

Terugkijkend op de Brexit-periode januari-mei en de verwachtingen, zag ook Van Otterloo dat de fysieke opstoppingen aan de grens achteraf zijn meegevallen. ,,Ironisch genoeg waren die er wel vlak voor Brexit, veel meer zelfs. Dat heeft deels te maken dat er veel gehamsterd werd vlak voor de economische Brexit, maar ook omdat het handelsverkeer enorm is afgenomen. Alleen al de handel met Duitsland is 56 procent minder geworden".

,,Sommige sectoren zijn hier zelfs met 98 procent ingestort, met name voedsel. Kaas bijvoorbeeld is een enorm probleem. Cheddar cheese verkopen via je webshop aan de rest van Europa is voorbij. Onbetaalbaar geworden. Schelpdieren ook, er gaat geen mossel de grens meer over".

Beluister ook deze podcast, een samenwerking met de KVK: Brexit: experts Van Otterloo en Platvoet over gevolgen voor btw

'Winkelketens gaan hier omvallen, winkels gaan filialen afstoten'

Wat de coronacrisis en ook het virus betreft - aantal besmettingen, slachtoffers en het vaccineren - gaat het goede kant op, vertelt Van Otterloo. ,,De strenge lockdown is ook hier versoepeld, sinds 12 mei zijn ook niet essentiele winkels weer open, de horeca mag buiten weer serveren" . Voor het Britse bedrijfsleven blijven het cruciale maanden. ,,Steunpakketten lopen af, bijvoorbeeld de 80 procent-regeling vanuit de overheid om loonkosten te kunnen blijven voldoen duurt nog tot september. Maar ook verhuurders mogen formeel hun achterstallige huur weer gaan innen, daar was hier een stop op, en dat gaat om flinke bedragen. Winkelketens gaan omvallen, winkels gaan filialen afstoten."

De stevige Brexit-boodschap in deze podcast van Van Otterloo aan Nederlandse ondernemers is duidelijk: wees alert, de importregels naar het Verenigd Koninkrijk blijven veranderen. ,,Het wordt nog moeilijker goederen vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk te krijgen."

Vanaf vandaag altijd op de hoogte met het laatste nieuws voor ondernemers. Rond lunchtijd in je mailbox!

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details
Aandachtstrekkers

Nieuwsbrief net zo spannend als een Netflix-trailer? Zo pak je dat aan

Nieuwsbrieven saai, vervelend en onaantrekkelijk? Onzin. Een digitale nieuwsupdate hoeft alles behalve een spam-waardig moetje te zijn waar je als ondernemer niet onderuit komt. Au contraire: jouw nieuwsbrief kan net zo'n must see-item zijn als een trailer voor de nieuwste Netflix-hit. Hoe? Aandachtstrekkers Michel Ariëns en Patrick Wessels scheppen licht in de duisternis.

Details