Podcast Onze Man In Londen

Brexit-expert: 'Het wordt nog moeilijker goederen vanuit Nederland naar Verenigd Koninkrijk te krijgen'

De laatste formele stap is afgelopen week gezet: het Europees Parlement heeft het handels- en samenwerkingsverdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU officieel goedgekeurd. Brexit is een feit. Vanuit Londen waarschuwt expert Lennard van Otterloo in deze podcast Nederlandse ondernemers: de importregels blijven veranderen. 'Het wordt nog moeilijker goederen vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk te krijgen'.

Lennard van Otterloo 2 mei 2021

Het momentum, het formaliseren van Brexit afgelopen week heeft niet heel veel gedaan binnen media en bedrijfsleven in het Verenigd Koninkrijk, vertelt Lennard van Otterloo vanuit Londen.

,,De kans op een No Deal is definitief van de baan, dat is dan wat nu zeker is. in praktijk was alles al geregeld en werd gehandhaafd. Er is hier nu hoop gevestigd op de twintig verschillende werkgroepen met mensen uit het Verenigd Koninkrijk en Europa die gaan kijken naar het handhaven, regels en knelpunten rondom Brexit. In sommige sectoren is er hoop dat daar wat uit gaat komen, ik ben daar sceptisch cover. Als er geen politieke rugdekking is gebeurt daar niets. De Britse regering gaat via de pers liever de confrontatie aan met de EU dan iets oplossen'.

Beluister ook deze podcast, een samenwerking met de KVK: Exporteren na Brexit en de CE-markering: hoe zit dat?

'Handel met Duitsland is sinds Brexit met 56 procent afgenomen'

Terugkijkend op de Brexit-periode januari-mei en de verwachtingen, zag ook Van Otterloo dat de fysieke opstoppingen aan de grens achteraf zijn meegevallen. ,,Ironisch genoeg waren die er wel vlak voor Brexit, veel meer zelfs. Dat heeft deels te maken dat er veel gehamsterd werd vlak voor de economische Brexit, maar ook omdat het handelsverkeer enorm is afgenomen. Alleen al de handel met Duitsland is 56 procent minder geworden".

,,Sommige sectoren zijn hier zelfs met 98 procent ingestort, met name voedsel. Kaas bijvoorbeeld is een enorm probleem. Cheddar cheese verkopen via je webshop aan de rest van Europa is voorbij. Onbetaalbaar geworden. Schelpdieren ook, er gaat geen mossel de grens meer over".

Beluister ook deze podcast, een samenwerking met de KVK: Brexit: experts Van Otterloo en Platvoet over gevolgen voor btw

'Winkelketens gaan hier omvallen, winkels gaan filialen afstoten'

Wat de coronacrisis en ook het virus betreft - aantal besmettingen, slachtoffers en het vaccineren - gaat het goede kant op, vertelt Van Otterloo. ,,De strenge lockdown is ook hier versoepeld, sinds 12 mei zijn ook niet essentiele winkels weer open, de horeca mag buiten weer serveren" . Voor het Britse bedrijfsleven blijven het cruciale maanden. ,,Steunpakketten lopen af, bijvoorbeeld de 80 procent-regeling vanuit de overheid om loonkosten te kunnen blijven voldoen duurt nog tot september. Maar ook verhuurders mogen formeel hun achterstallige huur weer gaan innen, daar was hier een stop op, en dat gaat om flinke bedragen. Winkelketens gaan omvallen, winkels gaan filialen afstoten."

De stevige Brexit-boodschap in deze podcast van Van Otterloo aan Nederlandse ondernemers is duidelijk: wees alert, de importregels naar het Verenigd Koninkrijk blijven veranderen. ,,Het wordt nog moeilijker goederen vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk te krijgen."

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief voor ondernemers, in 2 minuten tijd ben je weer helemaal bij.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Broodje Verhaal

Karin Veldhuizen durft het met haar watersportcamping in Heeg anders te doen (mét succes)

Ze is 'allergisch voor saai'. Karin Veldhuizen is van initiatieven is als de Literaire Caravan met Tommy Wieringa en bijvoorbeeld een masterclass Douche Zingen voor Dummies met Lucette van den Berg. De creatief directeur en eigenaresse van watersportcamping Heeg zegt als ondernemer van de 'burgerlijke ongehoorzaamheid' te zijn en van samenwerking met juist concurrentie en bedrijven in andere sectoren, ook als dat helemaal niet logisch lijkt. Voorbeelden te over, in deze storytelling-aflevering van Broodje Verhaal.

Details
Thijs Talks

Peter Zijlstra (Mercedes-Benz): 'Empower je mensen'

Het marketingelftal van Thijs van Dijk wordt steeds completer dankzij alweer de negende aflevering van de podcastserie Thijs Talks. Dit keer te gast: Peter Zijlstra, Head of Marketing bij Mercedes-Benz Nederland. Waar plaatst uw host hem in zijn ultieme elftal? ,,Het merk, de maatschappij en de media verandert. Genoeg uitdaging.''

Details
Broodje Verhaal

Hoe vanzelfsprekend storytelling voor een startup als Moonback is

Deze ondernemer heeft een verhaal - en wat voor een. Storytelling-expert Cor Hospes ontvangt dan ook maar al te graag de Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar, Niels Meijssen, in zijn keuken voor Broodje Verhaal. Niels is initiator van Moonback, het eerdere Beterboeken.nl, als nieuwe sympathieke alternatief voor Booking.com.

Details
De Ondernemer Onderweg

Zo helpt Trunkrs webshops aan perfecte klantbeleving

Trunkrs groeit hard. De same day delivery-speler zet in op snel en groen bezorgen, mét een focus op de ontvangstervaring. Het levert de bezorgdienst een groei van 700 procent op. Ceo Jan Wijn is bij Roland Tameling in de studio voor een nieuwe aflevering van De Ondernemer Onderweg. Luister naar deze podcast over het idee, het succes en de ambities van deze bezorgdienst.

Details
De Ondernemer Onderweg

Ronald Kooyman (Louwman): hoe je evenementenlocatie èn museum draaiende houdt in coronatijd

Je hebt één van de allermooiste autocollecties van de wereld in een modern museum. Dat pand doet ook dienst als evenementenlocatie, borrels van bedrijven en andere bijeenkomsten. En dan die coronacrisis. Wat doe je dan? In deze De Ondernemer Onderweg vraagt presentator Roland Tameling het de directeur van het Louwman Museum - want daar hebben we het over - Ronald Kooyman.

Details
De Ondernemer Onderweg

Deelvervoer als oplossing voor jouw bedrijf? Raymon Pouwels (Go Sharing) legt uit

Vergeet files, overvolle parkeerplaatsen en onnodige kosten, maar kies voor elektrisch deelvervoer waarmee je snel, makkelijk en leuk onderweg bent. Met die belofte wil deelvervoerdienst Go Sharing niet alleen de problemen van traditioneel vervoer oplossen, maar zelfs de wereld verbeteren. In deze De Ondernemer Onderweg vertelt ceo Raymon Pouwels hoe hij dat voor zich ziet.

Details