Podcast Onze Man In Londen

Brexit-expert: 'Het wordt nog moeilijker goederen vanuit Nederland naar Verenigd Koninkrijk te krijgen'

De laatste formele stap is afgelopen week gezet: het Europees Parlement heeft het handels- en samenwerkingsverdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU officieel goedgekeurd. Brexit is een feit. Vanuit Londen waarschuwt expert Lennard van Otterloo in deze podcast Nederlandse ondernemers: de importregels blijven veranderen. 'Het wordt nog moeilijker goederen vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk te krijgen'.

Lennard van Otterloo 2 mei 2021

Het momentum, het formaliseren van Brexit afgelopen week heeft niet heel veel gedaan binnen media en bedrijfsleven in het Verenigd Koninkrijk, vertelt Lennard van Otterloo vanuit Londen.

,,De kans op een No Deal is definitief van de baan, dat is dan wat nu zeker is. in praktijk was alles al geregeld en werd gehandhaafd. Er is hier nu hoop gevestigd op de twintig verschillende werkgroepen met mensen uit het Verenigd Koninkrijk en Europa die gaan kijken naar het handhaven, regels en knelpunten rondom Brexit. In sommige sectoren is er hoop dat daar wat uit gaat komen, ik ben daar sceptisch cover. Als er geen politieke rugdekking is gebeurt daar niets. De Britse regering gaat via de pers liever de confrontatie aan met de EU dan iets oplossen'.

Beluister ook deze podcast, een samenwerking met de KVK: Exporteren na Brexit en de CE-markering: hoe zit dat?

'Handel met Duitsland is sinds Brexit met 56 procent afgenomen'

Terugkijkend op de Brexit-periode januari-mei en de verwachtingen, zag ook Van Otterloo dat de fysieke opstoppingen aan de grens achteraf zijn meegevallen. ,,Ironisch genoeg waren die er wel vlak voor Brexit, veel meer zelfs. Dat heeft deels te maken dat er veel gehamsterd werd vlak voor de economische Brexit, maar ook omdat het handelsverkeer enorm is afgenomen. Alleen al de handel met Duitsland is 56 procent minder geworden".

,,Sommige sectoren zijn hier zelfs met 98 procent ingestort, met name voedsel. Kaas bijvoorbeeld is een enorm probleem. Cheddar cheese verkopen via je webshop aan de rest van Europa is voorbij. Onbetaalbaar geworden. Schelpdieren ook, er gaat geen mossel de grens meer over".

Beluister ook deze podcast, een samenwerking met de KVK: Brexit: experts Van Otterloo en Platvoet over gevolgen voor btw

'Winkelketens gaan hier omvallen, winkels gaan filialen afstoten'

Wat de coronacrisis en ook het virus betreft - aantal besmettingen, slachtoffers en het vaccineren - gaat het goede kant op, vertelt Van Otterloo. ,,De strenge lockdown is ook hier versoepeld, sinds 12 mei zijn ook niet essentiele winkels weer open, de horeca mag buiten weer serveren" . Voor het Britse bedrijfsleven blijven het cruciale maanden. ,,Steunpakketten lopen af, bijvoorbeeld de 80 procent-regeling vanuit de overheid om loonkosten te kunnen blijven voldoen duurt nog tot september. Maar ook verhuurders mogen formeel hun achterstallige huur weer gaan innen, daar was hier een stop op, en dat gaat om flinke bedragen. Winkelketens gaan omvallen, winkels gaan filialen afstoten."

De stevige Brexit-boodschap in deze podcast van Van Otterloo aan Nederlandse ondernemers is duidelijk: wees alert, de importregels naar het Verenigd Koninkrijk blijven veranderen. ,,Het wordt nog moeilijker goederen vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk te krijgen."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details