Nieuws Maatregelen

Reorganisatie brengt Ahoy Rotterdam uitdaging rond zesdaags wielerevent

Met de Wooning Zesdaagse heeft Ahoy Rotterdam een prachtig wielerevent in het vooruitzicht. Tussen 7 en 12 december is Nederlands bekendste evenementenhal gevuld met in totaal zo’n 35.000 bezoekers. De Rotterdammers zijn er maar wat blij mee dat er weer georganiseerd mag worden, maar zien door de forse reorganisatie van een jaar geleden tegelijkertijd een uitdaging. ,,Nieuwe mensen zorgen voor nieuwe energie, maar het is wel spannend om een nieuwe accountmanager iets te laten verkopen wat hij zelf nog niet goed kent.”

Robbert Daalder 20 oktober 2021

Ahoy rotterdam wooning zesdaagse

Voor veel Rotterdammers is de Zesdaagse van nostalgische waarde. Foto: Ahoy Rotterdam

Dat eventmanager Erika Bronkhorst de werktelefoon tijdens haar vakantie in Frankrijk opneemt, zegt genoeg over haar band met Ahoy. ,,Natuurlijk mag je mij wat vragen stellen over de Zesdaagse”, steekt ze opgewekt van wal. ,,Dit is niet het eerste evenement dat we na corona in Ahoy organiseren, maar wel een heel mooie. Het is bovendien alweer twee jaar geleden dat we ‘m voor het laatst hadden en dus kijken we er allemaal naar uit. Ook omdat het voor de échte Rotterdammer nostalgische waarde heeft. Ahoy werd precies vijftig jaar geleden officieel geopend met dit evenement. Het hoort bij de stad.”

Voortbestaan van Ahoy door reorganisatie aan het wankelen gebracht

Dat de Zesdaagse over anderhalve maand kan worden verreden, was lange tijd geen vanzelfsprekendheid. Dat de november-editie van 2020 eind mei werd afgelast, kwam gezien het coronavirus en de bijbehorende maatregelen niet als donderslag bij heldere hemel. De reorganisatie die in oktober volgde, deed echter niet alleen de Zesdaagse van 2021 wankelen, maar het complete voortbestaan van Ahoy.

"Wat als er nóg een reorganisatieronde moest worden gehouden? Gelukkig is het zover niet gekomen en konden we alles dragen met het kernteam dat overbleef"

Erika Bronkhorst, eventmanager Ahoy Rotterdam

Ahoy Rotterdam zag in totaal honderdtwintig mensen tijdens coronacrisis vertrekken

,,In die oktobermaand hebben we 40 procent van het personeel zien vertrekken. Daarvoor werden de tijdelijke contracten ook al niet verlengd en alsof dat nog niet genoeg was, kozen veel medewerkers zelf voor een vertrek omdat ze geen vertrouwen meer hadden in een gezonde evenementenbranche.” Deze leegloop omvatte in totaal zo'n honderdtwintig medewerkers.

,,Toen werd het inderdaad wel erg spannend", vervolgt Bronkhorst. ,,Wat als er nóg een reorganisatieronde moest worden gehouden? Gelukkig is het zover niet gekomen, konden we alles dragen met het kernteam dat overbleef en hebben we veel aan overheidssteun te danken”, aldus de eventmanager die al dertien jaar lang onder de vlag van Ahoy werkt.

Eventmanager Erika Bronkhorst kijkt uit naar de Wooning Zesdaagse in Ahoy Rotterdam. Foto: Ahoy Rotterdam

Lees ook: ID&T krabbelt op na rampzomer: ‘Amsterdam Dance Event laat onze veerkracht zien’

Reorganisatie Ahoy bracht verlies van kennis en ervaring met zich mee

Met dat personeelsbestand zit het inmiddels wel weer goed. Er zijn zo’n honderd tot honderdtwintig nieuwe mensen aangesteld en dus is er voldoende capaciteit om een evenement ten grootte van de Zesdaagse te organiseren. Toch? ,,Nieuwe mensen zorgen voor nieuwe energie”, zegt Bronkhorst. ,,Maar met het vertrek van die honderdtwintig mensen zijn we wel een hoop kennis en ervaring verloren. Het is dus best wel spannend om bijvoorbeeld die nieuwe accountmanager iets te laten verkopen wat hij zelf nog niet goed kent. In de ideale situatie vindt er een overdracht plaats zodra iemand vertrekt, maar door corona was die er natuurlijk niet. Toch komt het allemaal goed. We gaan het gewoon doen.”

De toon waarop ze het vertelt, wekt daadwerkelijk vertrouwen in de goede afloop. Blijdschap om het feit dat de evenementenbranche eindelijk weer ademt, gaat daaraan ten grondslag. ,,Eind november hebben we in Ahoy het Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC, red.) geopend. Een prachtige nieuwe zaal waarin het Metropole Orkest weliswaar een online concert zonder toeschouwers gaf en een alternatieve North Sea Jazz heeft plaatsgevonden, maar te vaak leeg is gebleven. Het is heel fijn dat daar eindelijk verandering in komt.”

De Wooning Zesdaagse in Ahoy Rotterdam vindt plaats van 7 tot en met 12 december. Foto: Ahoy

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws