Nieuws Cybersecurity

Nederlandse bedrijven nemen cybersecurity te weinig serieus: 'Ver-van-mijn-bedshow'

Nederlandse bedrijven lopen achter op het wereldwijde gemiddelde als het gaat om beveiliging van hun digitale bezit. Dit blijkt uit het Fit for the Future-onderzoek van Vodafone Business onder 322 ondernemingen. 16 procent geeft toe er niet veel over nagedacht te hebben en slechts 25 procent van de bedrijven heeft een duidelijk plan en treft maatregelen.

Van onze redactie 15 december 2022

Cybersecurity bedrijven hackers aanvallen data mkb cloud

Foto: Shutterstock

Uit de onderzoeksgegevens blijkt onder andere dat één derde van de bedrijven geen idee heeft wat te doen in het geval dat de bedrijfsvoering verstoord werd door security-problemen als hacking, phishing, ransom- en malware. Op wereldwijd niveau scoren bedrijven wat dit betreft nog slechter op incidenten. Daar gaf 47 procent aan dat zij met de handen in het haar zaten.

De afwachtende houding van een groot deel van de bedrijven op het gebied van cybersecurity lijkt voort te komen uit het feit dat cyberaanvallen nog steeds een ver-van-mijn-bed-show zijn voor ondernemers en ceo’s. 29 procent van de Nederlandse bedrijven denkt niet geraakt te worden door cyberbeveiligingsproblemen. Hierdoor missen bedrijven nog steeds de urgentie om te investeren in goede bescherming tegen cybercrime.

Lees ook: Grote bedrijven kopiëren tactiek ASML en Brainport om hackers te dwarsbomen

Cybersecurity toeleveranciers moet ook in orde zijn

Ook lijken bedrijven de cyberbeveiliging van hun leveranciers niet zo nauw te nemen, die potentieel een bedreiging voor hun bedrijf vormen. Zo geeft een op de twee bedrijven aan dat zelfs als een toeleverancier een beveiligingsprobleem of lek had, ze waarschijnlijk daarmee zouden blijven werken.

Slechts 24 procent van de bedrijven actualiseert de beveiligingsaudits van toeleveranciers regelmatig. Dit kan deels te wijten zijn aan een gebrek aan alternatieven: 25 procent vindt dat ze ‘zeer goed voorbereid’ zijn wat betreft het hebben van alternatieve leveranciers in geval van een cyberbeveiligingsprobleem.

Lees ook: Mysterieuze ‘Melissa’ eist losgeld van bedrijven na cyberaanval: ‘Betaling loopt in de miljoenen’

Bewustwording neemt toe vanwege mogelijke reputatieschade

Ondanks dat, zien de meeste Nederlandse bedrijven wel de ernst in van eventuele cyberdreigingen. Ze zijn zich ervan bewust dat er schade ontstaat door gegevensverlies en door datadiefstal, maar ook door inkomstenverlies wegens het tijdelijk wegvallen van de productiviteit. Daarnaast leidt een cyberaanval tot reputatieschade en mogelijk weglopende klanten. Deze dreiging neemt volgens de ondernemers toe doordat als cybercriminelen hier veel geld aan verdienen, zij gemakkelijke toegang hebben tot de tools voor aanvallen. Hier speelt ook de huidige vijandige situatie met buitenlandse regeringen en ‘cyber’-oorlogvoering een rol.

De uitdagingen die zij zien binnen het eigen bedrijf zijn onder andere veiligheid in de cloud (27 procent), bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens (32 procent) en bestrijding van ransomware en andere malware (31 procent). 

Lees ook: Hoe wapen je jouw bedrijf tegen cyberaanvallen?

Cyberbeveiliging als onderscheidende factor

,,Bedrijven die fit for the futurezijn, zien cyberbeveiliging en een goede reputatie op dit gebied vaker als een potentiële onderscheidende factor en zijn daarmee succesvoller dan andere bedrijven", zegt John van Vianen, executive Director Zakelijke markt VodafoneZiggo.

,,Zij zien digitale weerbaarheid als een middel om nieuwe kansen te scheppen en investeren daarin. Bij deze ondernemers staat optimisme voorop, zij denken aan het binnenhalen van nieuwe opdrachten en klanten.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws