Nieuws Duurzaamheid

Jonge ondernemers ontwikkelen tool die duurzaam winkelen makkelijk moet maken

De duurzame keuze maken is voor veel online winkelende consumenten tijdrovend en frustrerend. Om dat probleem op te lossen hebben jonge ondernemers een tool ontwikkeld die duurzaam winkelen makkelijk, snel en leuk maakt. De Fairify-plugin toont tijdens het browsen of merken goed handelen voor mens, planeet en dier. Wanneer je een merk met een slechte beoordeling bekijkt, toont Fairify soortgelijke merken die wél duurzaam handelen.

Van onze redactie 23 december 2020

Online winkelen duurzaam tool

Foto: Unsplash

85 procent van de consumenten zouden vaker producten en diensten willen kopen die minder schadelijk zijn voor mens, maatschappij en milieu, zo blijkt uit de Maatschappelijk Imago Monitor. Deze mensen zouden een product niet meer kopen wanneer ze weten dat het merk niet ethisch handelt. Toch blijkt dat veel mensen er niet in slagen om de duurzame keuze te maken. Er zijn wereldwijd dus miljoenen mensen die wel duurzamer willen consumeren, maar niet goed weten hoe.

''Door de grote hoeveelheid (mis)informatie wordt het de consument te ingewikkeld gemaakt om inzicht te krijgen in welke merken écht goed handelen''

Lars Dinjens, mede-oprichter Fairify

Tijdrovend onderzoek frustrerend

,,Wij hoorden bij die groep consumenten en daarom besloten we er iets aan te doen. Wanneer je simpelweg je steentje bij wil dragen door duurzame producten te kopen, is het frustrerend dat daar eerst een tijdrovend onderzoek aan vooraf moet gaan. Door de grote hoeveelheid (mis)informatie wordt het de consument te ingewikkeld gemaakt om inzicht te krijgen in welke merken écht goed handelen”, aldus Lars Dinjens, één van de oprichters.

,,Terwijl klimaatverandering doorzet, ligt de focus bij grote bedrijven te veel op het genereren van winst waardoor het uitbuiten van planeet, mens en dier in het productieproces doorgaat. Het is onze missie om consumenten tijdens het aankoopproces van betrouwbare informatie te voorzien zodat de duurzame keuze gemaakt kan worden. Daardoor gaan we greenwashing tegen en stimuleren we transparantie en de groei van duurzame bedrijven.”

Fairify in coronatijd doorontwikkeld

Achter Fairify zit een jong team van journalisten en ondernemers Dinjens en Dominique Luttik, programmeur Jesse van der Heijden en designer Willem Duijvelshoff. Na ruim een jaar in ontwikkeling te zijn, betreedt Fairify nu de markt met een gratis te gebruiken browserextensie en website met meer dan 250 beoordeelde modemerken. Het initiatief is tijdens de coronacrisis doorontwikkeld en in die periode tot de finale van Kraak de Crisis en de top 15 van de ASN Wereldprijs 2020 gekomen.

Lees ook: Modestartup New Optimist brengt duurzame, sociale en lokale kleding in de rekken

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.