Nieuws Groei

KvK-cijfers: 'Veel bedrijven stoppen voor dreigend faillissement'

In april zijn 12.109 bedrijven gestopt met hun activiteiten. Dat is 27 procent meer dan een jaar eerder. Het is de tweede maand op rij dat het aantal stoppers stijgt. Echte faillissementen waren er juist weinig. Dat blijkt maandag uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). Sectoren waarin juist veel bedrijven zijn gestart, zijn onder meer horeca, cultuur en sport en recreatie.

Van onze redactie 9 mei 2022

Faillissement starters horeca KVK ondernemen bedrijven

Foto: Shutterstock

Het aantal bedrijven dat stopte was vorige maand dus bijna een kwart hoger dan in april vorig jaar, becijfert de KvK. Het gaat hier om bedrijven die uit eigen beweging stoppen. Het aantal faillissementen was juist laag in april: voor slechts 94 bedrijven viel het doek.

Lees ook: Eerste kwartaal 2022: bijna helft failliete bedrijven kreeg coronasteun

Veel bedrijven stoppen voor dreigend faillissement

Josette Dijkhuizen, die zich op de Tilburg University specialiseert in ondernemerschap, denkt dat het geringe aantal faillissementen komt doordat veel bedrijven die in moeilijkheden zitten, niet willen afwachten tot ze failliet gaan. ,,Na de pandemie kan het niet anders dan dat het aantal stoppers zou stijgen. Dat het aantal faillissementen in tegenstelling tot de verwachting weer is gedaald, zou wel eens te maken kunnen hebben met het inzicht van ondernemers. Ze willen mogelijk een faillissement voorkomen door uit zichzelf te stoppen en het niet te laten aankomen op een faillissement."

Dat veel bedrijven het moeilijk hebben, is niet verrassend. De lockdowns hebben veel ondernemers de afgelopen jaren pijn gedaan. Maar door het uitgebreide coronasteunpakket en uitstel van bijvoorbeeld belastingbetaling, konden vele toch overeind blijven. Nu dat pakket is afgebouwd en veel ondernemers alsnog belasting moeten betalen, krijgen bedrijven het moeilijk.

Lees ook: Laura zet eigen huis te koop om haar horecazaak te redden

Toename starters in horeca en cultuur

Vorige maand zijn 19.973 ondernemers een eigen bedrijf gestart. Dat was iets minder dan in dezelfde maand een jaar geleden. Sectoren waarin veel bedrijven zijn gestart, zijn onder meer horeca, cultuur en sport en recreatie.

In de horeca blijkt de toename van de starters vrijwel volledig voor rekening te komen van de eventcateraars. Hieronder vallen onder andere de zelfstandige koks en barista’s. ,,Ondernemers in deze branches zien hun kans schoon om te kunnen profiteren van het opengaan van de sector voor het publiek", licht Dijkhuizen toe. ,,Daarbij is er het vertrouwen dat de pandemie nu toch echt voorbij is. Waarschijnlijk is dat wat we terugzien in de cijfers."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws