CoronaMaatregelen

Eerste kwartaal 2022: bijna helft failliete bedrijven kreeg coronasteun

 
Het aantal faillissementen steeg licht tijdens de eerste drie maanden van dit jaar. Foto: Shutterstock
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

In het eerste kwartaal van dit jaar gingen er 488 Nederlandse bedrijven of onderdelen van een bedrijf failliet. 44 procent daarvan had in de tweede helft van vorig jaar beroep gedaan op ten minste één coronasteunmaatregel, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een groot deel had ook belastinguitstel gekregen.

Lees verder onder de advertentie

Het aantal faillissementen is al sinds het begin van de coronacrisis historisch laag, maar steeg licht tijdens de eerste drie maanden van dit jaar. De reden voor het kleine aantal faillissementen is volgens het CBS de coronasteun vanuit de overheid. Bedrijven konden onder meer gebruikmaken van de NOW-regeling, waarbij de overheid een deel van de loonkosten op zich neemt, de TVL-regeling voor vaste lasten en belastinguitstel, schrijft NU.nl.

Die maatregelen hebben een aantal faillissementen kunnen voorkomen, maar toch gingen er nog een aantal bedrijven failliet. Dat ging voor de eerste drie maanden van dit jaar over 390 bedrijven, waar bij een aantal slechts één of meerdere onderdelen op de fles gingen.

Van de bedrijven die belastinguitstel hebben gekregen is niet duidelijk of ze op het moment van faillissement hun belastingen al volledig hadden betaald of niet

Centraal Bureau voor de Statistiek

10 procent vroeg NOW-steun aan en 5 procent deed beroep op de TVL-regeling

39 procent van die bedrijven had in de tweede helft van vorig jaar belastinguitstel gekregen, 10 procent had NOW-steun aangevraagd en 5 procent deed beroep op de TVL-regeling. Bedrijven konden ook meerdere maatregelen tegelijk gebruiken.

Lees verder onder de advertentie

Van de bedrijven die belastinguitstel hebben gekregen is niet duidelijk of ze op het moment van faillissement hun belastingen al volledig hadden betaald of niet.

Lees ook: 'Cijfers CBS over toename winkels niet representatief, gaat om veranderende winkelstraat'

Coronasteun werd in april stopgezet

De cijfers voeden de kritiek van een aantal economen en instellingen, waaronder het Centraal Planbureau (CPB), dat de coronasteun lang bedrijven in leven heeft gehouden die sowieso niet meer levensvatbaar waren, los van de coronacrisis. CPB-topman Pieter Hasekamp pleitte er vorig jaar in mei voor om geen steun meer te geven aan zwakkere bedrijven.

Lees verder onder de advertentie

De coronasteunmaatregelen werden in april van dit jaar stopgezet. Het kabinet gaat ervan uit dat bedrijven er minder behoefte aan zullen hebben nu er geen beperkingen meer zijn. Experts verwachten dat er de komende maanden nog een faillissementsgolf aan zit te komen.

In De Ondernemer Radio van dinsdag 3 mei spraken Jacqueline Zuidweg en Jacco Vonhof (MKB-Nederland) ook over de enorme schuldenlast van ondernemers. Kijk de uitzending onder terug:

Lees verder onder de advertentie

&feature=emb_imp_woyt

Lees ook: Jacco Vonhof (MKB-Nederland): ‘Aandacht Den Haag voor 200.000 ondernemers met problematische schulden is weg’