Nieuws Groei

Moeder Mariëlle brengt zelf vriesverse babyvoeding op de markt

Toen ondernemer Mariëlle Smit ruim twee jaar geleden moeder werd en na vier maanden weer fulltime aan het werk ging, kwam ze erachter dat elke dag vers eten voor haar baby klaarmaken op z’n zachtst gezegd ‘een uitdaging’ was. Lang verhaal kort: Mariëlle besloot zelf babyvoeding op de markt te gaan brengen. Vriesvers.

Anke Derkse 15 februari 2021

Mama deli

Mariëlle Smit merkt dat steeds meer millennials kiezen voor gezonde en verantwoorde voeding en dit dan ook voor hun baby willen.

Ook Mariëlle Smit kende natuurlijk de bekende potjes met babyvoeding, maar wilde meer variatie en vooral verse producten voor haar kindje. Ze ging op zoek en vond vooral producten die nogal aan de prijs waren.

Half januari 2021 is Mama Deli officieel gelanceerd. Vriesverse verantwoorde maaltijden, tussendoortjes en havermoutjes voor kinderen tot 2 jaar. Voorlopig dus drie productgroepen, in diverse smaakcombinaties en ingedeeld naar drie leeftijdsgroepen. Volgens Smit is er veel vraag naar bij jonge ouders: ,,Vanaf half december stond de site online en konden mensen een pre-order plaatsen. Dat leverde in de eerste twee weken al meer dan tienduizend verkochte producten op. Sinds we de reguliere verkoop zijn begonnen op 19 januari, is dit aantal snel meer dan verdubbeld. Ook zien we dat 30% voor de tweede keer heeft besteld.”

Smit merkt dat steeds meer millennials kiezen voor gezonde en verantwoorde voeding en dit dan ook voor hun baby willen. ,,Er is op zich natuurlijk niets tegen babyvoeding uit potjes, want ook dat is uitgebalanceerd en verantwoord. Alleen verliezen deze producten veel van hun goede eigenschappen doordat ze worden behandeld om langer houdbaar te blijven en dat is bij onze vriesverse producten niet.”

Lees ook: Ondernemer ziet kans in corona-babyboom en begint webshop voor babyspullen

Overgang van evenementensector naar voedingsmiddelenindustrie

Smit werd niet alleen moeder, ze had en heeft daarnaast nog haar bedrijf MME Hospitality, dat hoog opgeleid personeel detacheert in de evenementensector. Een totaal andere branche waar veel klappen zijn gevallen sinds maart 2020. Ze heeft helaas afscheid moeten nemen van een groot deel van haar medewerkers. ,,Dat is ook de reden waarom ik met de lancering van Mama Deli heb gewacht tot 2021. Mensen moeten ontslaan en een nieuw bedrijf beginnen in één jaar, voelde niet goed.”

De overgang naar de voedingsmiddelenindustrie was sowieso een grote stap. ,,Anderhalf jaar geleden ben ik begonnen met een team van deskundigen om me heen te verzamelen”. Vanuit haar netwerk kwam ze in contact met een voedingsdeskundige, een orthomoleculair arts en een producent. ,,We hadden meteen een goede klik en hetzelfde gevoel bij waar we naartoe willen met onze producten. We hebben ruim de tijd genomen om de juiste producten te ontwikkelen, want we zijn ons bewust van de kwetsbare doelgroep”, verklaart Smit het lange ontwikkeltraject. De orthomoleculair arts bewaakt de verhoudingen van de voedingsstoffen in de producten, de voedingsdeskundige zorgt voor een evenwichtige samenstelling. ,,Producent Raaskal Foodcreators heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de producten”.

''De vraag vanuit België is al best wel serieus. Voorwaarde is ook dáár dat de distributie verantwoord en efficiënt moet kunnen verlopen''

Supermarkten Picnic en Crisp aangehaakt bij Mama Deli

Mama Deli is begonnen met online verkoop via de eigen website. Inmiddels zijn online supermarkten Picnic en Crisp aangehaakt en lopen er onderhandelingen met fysieke supermarkten.

,,Al onze producten worden door ons onder speciale diepvriesomstandigheden vervoerd, want het moet zo veilig mogelijk zijn. We hebben hier behoorlijk in geïnvesteerd. Picnic en Crisp konden ons de garantie geven dat zij diezelfde veilige logistiek konden bieden. Als we straks in zee gaan met een fysieke supermarkt is het nog best spannend of dat gaat lopen.” De consument zoekt op dit moment niet naar babyvoeding in het vriesvak, dus dat wordt nog een uitdaging. Toch waagt ze die stap, omdat Smit ervan overtuigd is dat de behoefte aan verse én betaalbare gemaksvoeding voor baby’s groeit.

Uitbreiding Mama Deli naar België

Er wordt zelfs al voorzichtig gedacht over export. ,,De vraag vanuit België is al best wel serieus en daar kijken we dus ook serieus naar. Voorwaarde is ook dáár dat de distributie verantwoord en efficiënt moet kunnen verlopen.” Ook uit andere Europese landen is belangstelling. De prioriteit ligt echter voorlopig bij Nederland en bij de drie productgroepen. ,,Samen met onze producent zijn we wel aan het nadenken en onderzoeken over aanvullende producten. Maar dat is voorlopig toekomstmuziek. We zijn immers nog geen maand bezig en groei is leuk, maar wel stap voor stap.”

Op de foto Mariëlle Smit, Co-Owner & Founder van Mama Deli.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.