Nieuws Groei

Shamrock Ventures lanceert impactfonds gericht op tech-startups

Shamrock Ventures kondigt een impactfonds van 10 miljoen euro aan dat zich richt op vroege fase, missiegedreven tech-startups in Nederland. Met het fonds focust de investeerder zich op het wegnemen van de 'funding gap' en biedt het actieve ondersteuning van ervaren tech-ondernemers.

Van onze redactie 24 maart 2022

Shamrock Ventures investeerders tech startups

Het funding-team van oprichters van Shamrock Ventures. Foto: Shamrock Ventures

Shamrock Ventures richt zich op Nederlandse tech-startups die sociale en duurzame impact creëren met hun missie. De focusgebieden omvatten de circulaire economie, cleantech, duurzame mobiliteit en food & agritech. Met het fonds ondersteunt de investeerder ambitieuze ondernemers met hun eerste professionele groeikapitaal in combinatie met operationele- en technische kennis. De initiële investeringen variëren tussen de 100.000 en 250.000 euro.

Lees ook: TechLeap-boegbeeld Constantijn: ‘Nederland doet te weinig voor goed startup-klimaat'

Het bedrijf is opgericht door Tommy Hurley, een investeerder in missiegedreven tech-startups en voormalig advocaat. Het team van oprichters van Shamrock Ventures bestaat daarnaast uit een groep ervaren ondernemers die mede-eigenaar zijn van het fonds en hun tijd en expertise inzetten om het fondsmanagement en de portfolio bedrijven te ondersteunen. De partners zijn onder andere Alef Arendsen (New Motion), David Markowski (strategie directeur & angel investeerder), Geert Vos (Media Distillery), Joost van de Wijgerd (BUX), Roland Sars (Media Distillery) en Uri Boness (Elastic).

Vraag naar vroege fase-financiering impactgedreven ondernemingen neemt toe

Recent onderzoek door Techleap.nl en dealroom toont een negatieve trend aan in het aandeel van vroegefase-investeringen in Nederland; in 2021 ging minder dan 4 procent van de venture capital-investeringen naar pre-seed en early-seed-investeringsrondes. Een bredere tendens is dat venture capital-fondsen hun focus verleggen naar later stadium-investeringen, waarbij het aandeel in vroege fase-investeringen is gehalveerd sinds 2018.

Tegelijkertijd neemt de vraag naar vroege fase-financiering exponentieel toe, in het bijzonder voor impactgedreven ondernemingen. Shamrock Ventures richt zich met de investeringen op het wegnemen van de huidige funding gap in de markt door ambitieuze ondernemers te ondersteunen met hun eerste professionele groeikapitaal.

''Het is motiverend om te zien dat het aantal ondernemers die missiegedreven tech-startups starten in Nederland sterk aan het toenemen is''

Tommy Hurley, oprichter Shamrock Venture

Shamrock Ventures start met zeven missiegedreven tech-startups in portfolio

Shamrock Ventures gaat van start met zeven missiegedreven tech-startups in haar portfolio; BIYU (huren op basis van abonnement), Bringly (duurzaam ecosysteem first-to-last-mile delivery), CircularIQ (platform voor circulaire performance), Peerby (deelplatform), Plant B (plantaardige diepvriesmaaltijden), Greencast (analyse klimaatimpact) en Seenons (platform voor management circulair afval).

Tommy Hurley: ,,Wij hebben Shamrock Ventures opgericht omdat disruptieve, schaalbare en duurzame oplossingen nodig zijn gezien de negatieve gevolgen van klimaatverandering. Het is motiverend om te zien dat het aantal ondernemers die missiegedreven tech-startups starten in Nederland sterk aan het toenemen is. Wij willen zoveel mogelijk ambitieuze founders ondersteunen met hun missie.”

Lees ook: Amsterdam waardevolste techstad van Europa: ‘Nieuwe economie? Dit is dé economie’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws