Nieuws Technologie

Nieuwe bedrijfsstrategie: cryptocowboys willen Roda JC kopen

Een cryptogeldbedrijf dat voetbalclubs in binnen- en buitenland wil opkopen. Het klinkt gek, maar bij Libereum uit Vaals zijn ze er toch echt serieus mee bezig. Bij Roda JC (dat afgelopen seizoen uit de eredivisie degradeerde en in financieel zwaar weer verkeert) zijn de eerste stappen zelfs al gezet.

Robbert Daalder | Foto: ANP 2 augustus 2018

Roda j C cryptocowboys Libereum

,,In totaal zullen wij 50 miljoen munten (Liber, red.) op de markt gaan brengen”, begint Rob Ploum van Libereum zijn uitleg. ,,Deze munten zijn voor iedereen beschikbaar die via deze weg zin heeft om te investeren. Voetbalfan of niet. Van die 50 miljoen zijn er 10 miljoen in de pre-sale en die is bijna afgelopen. We zijn momenteel met meerdere clubs in gesprek en zodra er een akkoord is, gaat de initial coin offering van start.”

,,Dat betekent dat er vijf ronden komen waarin de overige 40 miljoen munten worden verkocht. In de eerste ronde kost een Liber 90 cent en dat loopt op tot 3 dollar in ronde vijf. Vervolgens is het aan de markt wat de prijs gaat doen. Met het geld van de investeerders willen wij vervolgens voetbalclubs gaan opkopen.”

Lees ook: Deze geniale ondernemer is de eerste Nederlandse bitcoin-miljardair

Sexy voetbal

Wanneer Ploum wordt gevraagd waarom het Limburgse bedrijf voor de voetbalwereld kiest, verzekert hij dat deze tak van sport iedereen aanspreekt. ,,Je kunt dit ook met verzekeringen of medicijnen doen, maar dat is allemaal lang niet zo sexy als voetbal. Wereldwijd zijn er miljoenen mensen die er helemaal gek van zijn. Daardoor kunnen we de massa bereiken. Daarnaast koppelen we de digitale wereld van de cryptomunt op deze manier aan de echte wereld. Met andere munten ging het eind vorig jaar helemaal mis omdat het vertrouwen verdween. Met de Liber stop je geld in tastbare zaken. In een club, een stadion of een speler. Je hebt onderpand. Het is de bedoeling dat al het betalingsverkeer binnen de betreffende club straks met deze munt plaatsvindt. Supporters zullen het dan ook moeten gebruiken.”

Of Roda JC hier oren naar heeft, is echter nog maar de vraag. Omdat Ploum het vertrouwen van de betrokken voetbalclub(s) niet wil schaden, noemt hij geen clubnamen en doet hij geen uitspraken over de laatste ontwikkelingen.

Niets van onthouden

Carel Bouckaert van Roda JC bevestigt echter dat de geelhemden uit Kerkrade al een gesprek met Ploum en zijn mannen hebben gehad. ,,Ik kan er alleen niets over vertellen omdat we er tot nu toe helemaal niets van begrijpen. En een normaal denkend mens stapt niet in een project waar hij niets van snapt. We werden benaderd met de boodschap dat deze partij een bijdrage kan leveren aan de problematiek binnen de club. Daar kun je natuurlijk altijd naar luisteren. Ze zijn hier een half uur geweest, maar ik heb er eigenlijk niets van onthouden. Het is een wazig verhaal. En dan heb ik het nog niet eens over alle vreemde overnames waar clubs in het verleden aan onderdoor zijn gegaan.”

,,Hoewel wij hier op korte termijn niets mee gaan doen, zijn we wel bereid om nog eens goed naar hun presentatie te luisteren. Deze konden ze ons tijdens de eerste ontmoeting namelijk niet geven. We hebben het beste met de club voor, en wellicht kan het in de toekomst een meerwaarde hebben. Ik wil deze mensen ook niet tekort doen. Soms moet je gewoon eens ergens naar luisteren. Misschien is het wel heel grappig”, lacht Bouckaert.

Lees ook: Cryptokoorts? Houd rekening met deze 3 grote misverstanden

Honderden investeerders

Ploum maakt zich ondertussen geen zorgen over de potentiële klant(en) in de voetballerij. ,,Wij hebben mogelijke investeerders uitgebreid voorgelicht en ze de voor- en nadelen laten zien. We hebben ze vertelt dat zij niet investeren in voetbalclub, maar puur in een munt die door het voetbal in waarde kan stijgen. Zodra er een club met ons in zee gaat en investeerders hebben in de eerste ronde hun Liber gekocht, dan is hun inzet dus al vervijfvoudigd. Dat idee slaat aan. Er staan inmiddels al honderden namen op onze commitment list.”

Hoe mooi Ploum zijn verhaal ook verkoopt, bij Roda JC lijken ze er voorlopig niets van te willen weten. Bouckaert : ,,Ik ben onderdeel van de G7 van Roda JC. Wij zijn zeven ondernemers die weer wat structuur aanbrengen in een club die op sterven na dood was. Wij kennen het klappen van de zweep en weten heus wel wat risico nemen is. We zijn deze operatie alleen niet begonnen om een spannend avontuurtje met cryptomunten te beleven. Dat voelt niet goed.”