Nieuws Leiderschap

Jacco Vingerling (Bowers en JACkLING) over werknemersgeluk: 'Géén bedrijf met duizend mensen'

Jacco Vingerling richtte op jonge leeftijd al zijn eerste onderneming op en bezit nu met technisch detacheerders Bowers en JACkLING bedrijven die enerzijds groeien en anderzijds van die focus op financiële groei af willen. Levensgeluk van werknemers is het stokpaardje van Jacco, en 10 procent meer geluk het ultieme doel.

Aäron van der Sanden 28 maart 2023

Jacco Vingerling

Op zijn drieëntwintigste richtte Jacco Vingerling detacheringsbureau JACkLING op.

Het ondernemerschap zat er bij Jacco Vingerling al van jongs af aan in. Niet alleen getuige zijn eerste bedrijf op zijn drieëntwintigste; dat lijkt eerder een logisch gevolg van de bewijsdrang en zelfstandigheid die hij in zijn jongere jaren al ontwikkelde.

Vingerling: ,,Ik was op de basisschool erg introvert. Tijdens de eindejaarsmusical werd ik als enige op het podium geroepen, om ten overstaan van iedereen te verkondigen dat ik, als enige van de klas, zou blijven zitten. Ik denk dat precies op dát moment mijn bewijsdrang is geboren.”

Eerste detacheringsbureau JACkLING

Ook het vroege overlijden van zijn vader ziet Vingerling als een keerpunt in zijn leven. ,,Toen ik zestien was kreeg hij kanker, en hij overleed op mijn negentiende. Hij was een bepalend persoon in ons gezin dus toen hij er niet meer was, was de leiding een beetje zoek.” Het maakte Vingerling al op jonge leeftijd erg zelfstandig.

Op zijn drieëntwintigste richtte Vingerling dus detacheringsbureau JACkLING op. ,,Ik ben een korte tijd als monteur aan de slag gegaan en vervolgens de detachering ingerold. Zoals wel meer ondernemers dacht ik dat ik dat wel beter kon en ben ik dus voor mezelf begonnen.”

''Ik heb er een Volkswagen Golf aan managementcursussen en -opleidingen aan versleten. Maar nog steeds zou ik mezelf als manager een 6 of een 6,5 geven''

Full focus op detacheringsbureaus

Mensen mochten echter niet weten dat hij de directeur van het bedrijf was. Te onervaren als hij zichzelf daar eigenlijk voor vond. ,,Daarom zette ik maar ‘projectmanager’ op mijn visitekaartje.” Onervaren of niet: het bedrijf groeide hard en Jacco begon in 2008 met zijn tweede detacheringsbureau Bowers en in 2012 het derde bureau Hartd., waar na 6 jaar 125 man in dienst was.

,,Toen stootten we met ons hoofd op een gegeven moment tegen het spreekwoordelijke plafond aan. Het bedrijf bleef groeien en wij gingen op zoek naar een partner.” Toen de zoektocht was afgerond, stapte Vingerling in 2018 compleet uit Hartd. en kon hij zich volledig gaan focussen op zijn twee andere detacheringsbureaus: Bowers en JACkLING.

Lees ook: Succes na 300 sollicitatiebrieven en geen baan: ondernemer Moustafa pleit voor discriminatievrije werkvloer

Géén bedrijf met duizend mensen

Gedurende deze ondernemerscarrière leerde Vingerling niet alleen op zakelijk gebied dagelijks bij, hij leerde ook zichzelf veel beter kennen. Zo heeft hij onderweg een ondernemersdroom laten varen. ,,Het leek me echt ontzettend gaaf een bedrijf met duizend werknemers te hebben. Maar ik ben er inmiddels wel achter gekomen dat dat, op de manier waarop mijn bedrijven zijn ingericht, niets voor mij is. Daar heb je meer een bestuurstype voor nodig: dat vraagt om heel andere competenties dan een bedrijf opstarten.”

Het is niet dat Vingerling niet geprobeerd heeft dat type wél te zijn. ,,Ik heb er een Volkswagen Golf aan managementcursussen en -opleidingen aan versleten. Maar nog steeds zou ik mezelf als manager een 6 of een 6,5 geven. Al snel ga ik freewheelen, op intuïtie ondernemen. Ik kán het wel, met lijstjes, triggers, alarmpjes om alarmpjes te zetten.” Consistent werken blijft echter wel een uitdaging.

Lees ook: Je personeel een sportabonnement geven: beter dan salarisverhoging?

Bowers en JACkLING en de focus op geluk

Bowers en JACkLING kennen inmiddels een vergelijkbare groeicurve als Hartd., met zo’n 125 medewerkers. En dat is goed voor de gemoedsrust van Vingerling. ,,Ik vind dat erg belangrijk. Stilstand is ook echt achteruitgang in mijn ogen. Ik word onrustig als ik geen groei realiseer.” Vingerling wil met Bowers en JACkLING echter van die focus op omzetmatige groei af. ,,We zijn op zoek gegaan naar een nieuwe bedrijfsvorm, meer van deze tijd en kwamen op het idee om zelf een nieuw concept te verzinnen.” Daarom ging Vingerling, samen met zijn compagnon op zoek naar informatie over hoe zij het geluk kunnen beïnvloeden. Samen met socioloog en ‘geluksprofessor’ Ruut Veenhoven ontwikkelden zij een gelukstraject.

Met dit gelukstraject – waarvan de nulmeting recent heeft plaatsgevonden - wil hij periodiek peilen hoe gelukkig zijn medewerkers precies zijn. En wat hij, met zijn bedrijf, eraan kan doen om dit geluk te bevorderen. 10 procent meer geluk voor alle medewerkers, luidt de gestelde langetermijndoelstelling.

''Toen ik eenmaal begon te ondernemen, ben ik ook meteen veel verschillende opleidingen en cursussen gaan volgen. Zo leer ik steeds weer nieuwe dingen''

Meer geluk zit ook in onbekende dingen

En gelukkiger worden, bereik je niet per se door alleen de geijkte paden te bewandelen, weet Vingerling. ,,Ik heb vroeger zelf weinig opleidingen gevolgd: ik ben vrijwel direct aan het werk gegaan. Maar toen ik eenmaal begon te ondernemen, ben ik ook meteen veel verschillende opleidingen en cursussen gaan volgen. Zo leer ik steeds weer nieuwe dingen.”

Jacco’s vrouw Renata is een grote inspiratiebron voor hem. Zij is actief in de driehoek leiderschap, energie en voeding en introduceerde hem onder andere in TRE: Tension & Trauma Releasing Excercises. Specifieke oefeningen waarbij je lichaam gaat trillen, doordat stress het lichaam verlaat. Vingerling: ,,Na deze oefeningen slaap je oprecht tien keer beter en ook met ademhalingsoefeningen valt veel winst te behalen. Ik leer veel nieuwe technieken en inzichten van Renata, die we in het gelukstraject implementeren. Maar goed: uiteindelijk is ieders leven anders. En verschillen ook de gebieden waarop het geluksgevoel valt te bevorderen per persoon.”

Lees ook: Hoe cateraar Hutten 'de Beste, Leukste en Gelukkigste werknemers' in het team krijgt

Met focus op geluk de strijd om talent winnen

En een beetje meer geluk kunnen we allemaal goed gebruiken, als we de vooruitzichten moeten geloven. Er liggen onzekere tijden op ons te wachten, als gevolg van de alleen maar verder toenemende vergrijzing en daarmee de structurele tekorten op de arbeidsmarkt.

Vingerling: ,,Volgens ramingen is straks de helft van Nederland met pensioen. En moet een kleine groep werkenden het voor iedereen bij elkaar gaan verdienen. De strijd om talent zal dus alleen maar nóg heviger worden. Ik denk dat je je als bedrijf echt onderscheidt door je op het geluk van je mensen te focussen. Dat je echt iets wilt toevoegen aan het leven van je medewerkers.” Met alleen buitengewone arbeidsvoorwaarden ga je de war for talent niet meer winnen, is hij van overtuigd. ,,Over vijf tot tien jaar biedt íéder bedrijf dat aan.”

Lees ook: Duizendpoot Eric van Schagen: ‘Ik sta met hart en ziel voor mijn mensen’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws