Nieuws Personeel

Luguber protest tegen AZC

Peter van Erp 14 januari 2016

Luguberprotestheesch1065

Voor- en tegenstanders van vluchtelingenopvang die elkaar te lijf gaan, dat zagen we al vaker. De weerstand tegen de komst van een azc in het Brabantse Heesch werd gisteren anders geuit: onbekenden hingen er een dood varken op, bericht het AD donderdag.

Boosheid, frustratie en teleurstelling strijden om voorrang in Heesch, waar plannen zijn voor een asielzoekerscentrum voor 500 vluchtelingen aan de rand van het 12.000 inwoners tellende dorp.

'Volk zegt nee tegen AZC'De meeste dorpelingen vernamen het nieuws via de krant. Alleen de direct omwonenden waren de avond ervoor door de gemeente Bernheze geïnformeerd. 's Ochtends plaatsen zij de eerste protestborden bij de akker waar het azc moet komen. Aan het eind van de dag hingen radicalere tegenstanders een dode big op in een boom, naast een spandoek: 'Volk zegt nee tegen azc'. Op een transformatorhuisje lag een tweede dode varken.

Burgemeester Marieke Moorman spreekt haar afschuw uit. "Ik vind dit zeer ongepast en wil hier verder geen woorden aan vuil maken." Een woordvoerster benadrukt dat het gemeentebestuur begrip heeft voor de emoties. "We willen de discussie aangaan met alle inwoners. Daartoe wordt komende tijd ook voldoende ruimte gegeven. Maar het debat moet wel plaatsvinden met woorden en argumenten."

Buurtbewoners distantieerden zich 's ochtends al van een protestbord: 'Heesch = tegen azc'. "Wij zijn niet per definitie tegen een azc in Heesch," stelt Anja van den Akker namens een groepje buurtbewoners dat een handtekeningenactie op touw zet. "We zijn wel tegen een zo groot centrum dat hier 10 jaar blijft." Het protestbord '500 is te veel, 10 jaar is te lang' vat die mening samen. "Wij snappen dat vluchtelingen ook ergens moeten wonen. Stel je voor dat je zelf in zo'n situatie zit. Maar verdeel de last dan over alle dorpen. Honderd is hier genoeg."

Burgemeester Moorman geeft aan dat 500 vluchtelingen voor het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers het minimum is bij het inrichten van een azc. Meerdere kleine centra zijn duurder dan een grote.

In november werden in Enschede als protest twaalf halve varkenskoppen neergelegd bij een terrein waar later dit jaar een azc opent.