Nieuws Vitaliteit

Ziekteverzuim voorjaar 2021 terug op 'normaal niveau' zoals voor coronacrisis

Het aantal verzuimdagen is nog steeds hoog, maar de gemiddelde verzuimduur is juist verkort in het tweede kwartaal van 2021 ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Dat meldt Arbo Unie. Ook het aandeel psychisch verzuim is lager dan in het voorjaar van 2020.

Van onze redactie 28 juli 2021

Man ziek bed laptop thermometer

Was de gemiddelde verzuimduur in het tweede kwartaal van 2020 nog achttien dagen, nu is dat zes dagen. Foto: Shutterstock

,,De verzuimcijfers normaliseren, voor zover je van normaal verzuim kunt spreken”, aldus prof. dr. Corné Roelen, bedrijfsarts bij Arbo Unie en tevens hoogleraar Verzuim en Werkfunctioneren in Groningen.

Het aantal verzuimdagen is in het tweede kwartaal weliswaar hoog ten opzichte van vorig jaar: 28 procent meer verzuimdagen bij de overheid, 26 procent in het basisonderwijs, 23 procent in de zakelijke dienstverlening, 21 procent in de zorg en 19 procent in de industrie, maar de verzuimduur is juist korter. Was de gemiddelde verzuimduur in het tweede kwartaal van 2020 nog achttien dagen, nu is dat zes dagen.

Lees ook: Gezin versus je bedrijf: hoe zorg je nú voor een goede werk-privé balans?

Belangrijkste reden kortdurend verzuim: versoepeling lockdownmaatregelen

Arbo Unie ziet voor het toenemen van het kortdurend verzuim als belangrijkste reden dat de lockdownmaatregelen in het tweede kwartaal zijn versoepeld, waardoor weer meer mensen samenkomen en daardoor ook weer verkoudheid en griep aan elkaar kunnen overdragen. In veel organisaties wordt weer één of twee dagen op kantoor gewerkt in plaats van vanuit thuis. ,,Iemand met verkoudheid of griepklachten kan vaak thuis nog wel wat werk doen, maar zal nu niet zo snel naar kantoor gaan”, zegt Roelen.

''In tijden van crisis werken mensen vaak op adrenaline en automatische piloot door. Dat kan lang goed gaan, maar op een gegeven moment komt toch de man met de hamer''

Prof. dr. Corné Roelen, bedrijfsarts Arbo Unie

Ook opvallend in de kwartaalverzuimcijfers is dat het psychisch verzuim meevalt. Bij de overheid en in het basis- en voortgezet onderwijs is het zelfs lager dan in het tweede kwartaal van 2020. De lockdownmaatregelen hebben mentaal grote impact op mensen gehad.

Leidinggevenden moeten alert blijven op signalen als vermoeidheid en cynisme bij personeel

Roelen:,,Mensen hadden last van afstand houden, sterk ingeperkte sociale activiteiten, thuiswerken en thuisonderwijs en ik had verwacht dat dit zich zou vertalen in relatief meer psychisch verzuim. De cijfers laten vooralsnog eerder het tegendeel zien. Ook in de zorg waar lange tijd onder hoogspanning is gewerkt, was er in de maanden mei en juni minder psychisch verzuim dan vorig jaar. Maar we moeten niet te vroeg juichen”, vindt Roelen. ,,In tijden van crisis werken mensen vaak op adrenaline en automatische piloot door. Dat kan lang goed gaan, maar op een gegeven moment komt toch de man met de hamer.”

Arbo Unie adviseert leidinggevenden om alert te blijven op signalen van gejaagdheid, somberheid, vermoeidheid en cynisme bij medewerkers. Dat zijn tekenen van beginnende mentale overbelasting. Met elkaar in gesprek gaan om de werkbelasting aan te passen of preventief de energiebronnen van mensen te versterken helpt om psychisch verzuim te voorkómen. Zinvol, want de gemiddelde verzuimduur bij psychische klachten is nog altijd 134 dagen.

Lees ook: Veel burn-outs bij jonge bedrijven die snel groeien: wat te doen?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws