Nieuws Regio

Online verkopen in België? Wees niet gemakzuchtig!

Roomstyle, een Nederlandse dochteronderneming van een Duits meubelmerk, verkoopt sinds vorig jaar meubelen via bol.com. En met succes. Na Nederland volgde snel de uitbreiding naar België. “Een andere markt, maar zeker interessant”, vertelt Martijn van Happen van het meubelbedrijf.

De Ondernemer i.s.m. bol.com 22 december 2017

Stoelen 1

Martijn van Happen is de Nederlandse vertegenwoordiger van online meubelmerk Roomstyle. Hij werkt vanuit Duitsland, waar het moederbedrijf is gevestigd. “We zijn een internationaal bedrijf en bedienen een groot deel van Europa. In Duitsland, Frankrijk en Spanje werken we voornamelijk samen met eBay en Amazon. Voor de Nederlandse markt kozen we voor bol.com. Een logische keuze, omdat dat hier het grootste platform is. Bol.com is bij iedereen top of mind. Vraag een Nederlander aan welk bedrijf hij denkt bij online shoppen, en bol.com wordt vrijwel altijd als eerste genoemd.”

Positieve spiraal

Roomstyle begon voorzichtig in Nederland, met tien artikelen. Dat bleek niet te werken. “Misschien waren het niet de juiste artikelen. Vanaf het moment dat we besloten om alle 4800 artikelen in één keer op bol.com te zetten, ging de verkoop als een speer. We verdubbelden onze omzet maand na maand. We kregen veel goede recensies van onze klanten, en kwamen zo in een positieve spiraal terecht. Grappig trouwens om te merken, dat Nederlanders verreweg de meest actieve recensieschrijvers zijn in Europa. En dat die recensies door anderen ook echt gelezen worden. Ze wegen mee in de beslissing om een artikel wel of niet aan te schaffen. In andere landen zie je dat

Lees ook: Onlineverkoop geeft Vintage Carpet een boost

Focus op prijs-kwaliteitverhouding

Een prijsvechter in de meubelbranche, zo kun je Roomstyle het beste omschrijven. Het bedrijf laat trendy meubels maken in Azië. “We lopen de grote woonbeurzen in Europa af, doen ideeën op en die sturen we vervolgens naar meubelmakers in China en Taiwan. De meubelfabrieken daar leveren echt hoogwaardige kwaliteit, zowel qua design als qua materiaalgebruik. Door deze manier van werken, in combinatie met ons grote Europese afzetgebied, kunnen we voordelig meubelen aanbieden. Die goede prijs-kwaliteitverhouding is de basis van ons succes.”

Nieuwsgierig naar België

Vlak nadat Roomstyle in Nederland begon, startte bol.com de actie ‘Kom naar België’ om aanbieders enthousiast te maken voor onze zuiderburen. Een kans die Van Happen met beide handen aangreep. “Ik was meteen nieuwsgierig naar wat we in België zouden kunnen bereiken. We hebben de keuze gemaakt om onze pijlen vooral op de Vlamingen te richten. De Walen zijn namelijk meer georiënteerd op het Franse Amazon. Daar kom je niet zo snel tussen. België bleek al snel een mooie uitbreiding van ons Nederlandstalige afzetgebied. De Vlaamse bestellingen vormen nu twintig procent van onze omzet, en we verwachten nog flink te groeien.”

Niet te gemakzuchtig!

“Die groei ging overigens niet vanzelf”, benadrukt Van Happen. “Je moet als ondernemer niet de fout maken om België te zien als de achtertuin van Nederland. België is een eigen land met eigen regels, een eigen infrastructuur en een eigen cultuur. Verdiep je daarin. Wij hebben op de klantenservice nu iemand die zich volledig op België richt, en daarnaast iemand die ook Frans spreekt, mocht dat nodig zijn. Belgen bellen met andere vragen. In Nederland gaat het afleveren van pakketten bijvoorbeeld veel soepeler, mede omdat wij bij wijze van spreken op iedere straathoek een pick-up point hebben. In België is dat anders. Daar moet iemand die zijn pakket heeft gemist, soms wel twintig kilometer rijden. Onze Belgische klanten willen dus logischerwijs veel preciezere communicatie over de bezorgtijd. Zij vinden het prettig om geholpen te worden door iemand die dat snapt. Ik denk dat online winkelen sowieso meer is ingeburgerd in Nederland, dan in België. Maar ik verwacht dat België snel gaat inlopen.”