Advertorial van MKB Nederland

Advertorial Regio

Het Vitaalste Bedrijf van 2018: ‘Wij zijn allemaal gelijk’

Lightweight Containers is uitgeroepen tot het Vitaalste Bedrijf van 2018. Ze nemen hiermee het stokje over van Jordex Shipping & Forwarding, dat in in 2017 de prijs won. De jury vindt Lightweight Containers ,,Een schoolvoorbeeld van een bedrijf dat volop investeert in het duurzaam inzetbaar houden van zijn medewerkers.” We spraken met CEO Anita Veenendaal over vitaliteit, stoppen met roken, faciliteren en de weg naar geestelijke vrijheid.

Didi Hoogerwerf | Foto: Janus van den Eijnden 27 november 2018

Het Vitaalste Bedrijfvan Nederland Janusvanden Eijnden

“We zijn supertrots! Vitaliteit hoort onderdeel te zijn van je leven. Je kunt meer aan als je je fit voelt.” Daarom zijn ze zo’n tien jaar geleden aan de slag gegaan met vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Onder andere door in teamverband te sporten: “Samen fit zijn is nóg leuker dan in je eentje,” volgens Anita Veenendaal. “Bovendien creëert het zowel tijdens als buiten kantoortijden een familiegevoel, dat past bij ons familiebedrijf.”

Stoppen met roken

Lightweight Containers is een familiebedrijf met een bijzonder organisatiemodel. ,,Wij leggen de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf. Als je vitaliteit tussen de oren van de mensen krijgt, werkt het op een gegeven moment aanstekelijk. Ze gaan elkaar stimuleren. Zo helpen collega’s elkaar om te stoppen met roken door middel van een programma. ,,Het is geen kwestie van moeten, maar van willen,” stelt Veenendaal. ,,We hebben zelfs een sessie georganiseerd voor de gezinsleden en vrienden van de rokers, omdat mensen vaak terugvallen wanneer vrienden en familieleden nog roken. Zo werden de rokers ook buiten het werk gestimuleerd om te stoppen en dit vol te houden”, vult Bianca Hofland, Marketing & PR, aan.

Lees ook het MKB Team Magazine met inzicht, beweging en kracht voor ondernemers.

Faciliteren

Een van de dingen die ze bij Lightweight ook heel anders doen is het werken met een zo plat mogelijke organisatie. Veenendaal: ,,Dat betekent dat we vanuit het management vooral loslaten en faciliteren,” zo stelt Veenendaal. Zo brengen we verantwoordelijkheid en plezier in het werk terug naar de mensen.” Daarnaast hebben ze zich aangesloten bij Great Place To Work. ,,Samen met deze organisatie hebben we gemeten hoe trots onze mensen zijn om bij ons te werken, hoeveel plezier ze erin hebben en hoeveel vertrouwen ze in ons hebben. Daaruit zijn verbeterpunten gekomen en door die verbeterpunten aan te pakken hebben we meer verbinding gecreëerd,” licht Veenendaal toe.

Geestelijke vrijheid

,,Ik denk dat wat wij anders doen heel breed is. De weg naar geestelijke vrijheid, noem ik het wel eens. Ik vind het systeem van vrije dagen registreren of ellenlange functietitels achter je naam een vorm van geestelijke beknotting. We zijn allemaal gelijk, we zijn allemaal Senior Business Creators. Bovendien trekken wij die vitaliteit heel ver door, want zelfs met ons product (Lightweight Containers heeft lichtgewicht fusten, KeyKeg en UniKeg, ontwikkeld, red.) dragen we wereldwijd bij aan vitaliteit. Het gaat veel verder dan alleen het runnen van ons bedrijf. We gunnen iedereen een vitaal leven en een duurzame wereld. De ziel van ons bedrijf is niet voor niets: samen zorgen wij ervoor, dat we de wereld beter achterlaten dan dat we hem aantroffen,” besluit Anita Veenendaal.

Lees ook het MKB Team Magazine met inzicht, beweging en kracht voor ondernemers.

Vrije dagen registreren of ellenlange functietitels achter je naam is een vorm van geestelijke beknotting

Anita Veenendaal, CEO Lightweight Containers