Nieuws Actueel

Beurs stijgt onder aanvoering tech na teleurstellend einde 2022

De Amsterdamse aandelenbeurs is het nieuwe jaar hoger begonnen. Na de neergang in de laatste beursdagen, begonnen beurshandelaren positief aan de nieuwe beursweek waarbij vooral techbedrijven herstel toonden. Chipbedrijf Besi was de koploper in de AEX.

ANP 2 januari 2023

ANP020123077 1

Besi steeg 2 procent in de vroege handel op het Damrak. Ook branchegenoten ASML (plus 1,8 procent) en ASMI (plus 1,6 procent) stonden in de kopgroep, net als betalingsverwerker Adyen (plus 1,6 procent). Bierbrouwer Heineken stond als enige in de min bij de hoofdfondsen in Amsterdam.

Shell steeg 0,9 procent. Het olie- en gasconcern wordt sinds dit jaar geleid door Wael Sawan. De Libanees-Canadese Sawan volgt Ben van Beurden op die na negen jaar afzwaait. Sawan werkt al zijn hele werkzame leven bij Shell en gaf tot voor kort leiding aan de activiteiten van het concern op het gebied van gas en duurzame energie.

Beurzen bleven gesloten

De AEX stond na enkele minuten handel 0,9 procent hoger op 694,90 punten. De MidKap ging 1 procent omhoog tot 939,31 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,8 procent. In Londen krijgen de beurshandelaren vrijaf omdat nieuwjaarsdag in het weekend viel.

Ook in New York blijven de beurzen maandag gesloten, net als in grote delen van Azië. Alleen de beurs in Seoul was daar open en die sloot met een verlies van 0,5 procent.

Automakers

Mercedes-Benz, BMW, Volkswagen en Porsche stegen tot 1,1 procent in Frankfurt. Stellantis, het moederbedrijf van onder meer Fiat, Jeep en Chrysler, steeg 1,5 procent in Milaan. Er is waarschijnlijk toch een mogelijkheid voor Amerikanen om een subsidie te krijgen voor elektrische auto's die niet in de Verenigde Staten gemaakt zijn.

De euro was 1,0676 dollar waard, tegen 1,0703 aan het einde van de Amerikaanse handelsdag vrijdag. De oliebeurzen zijn ook dicht. Een vat Amerikaanse olie is 80,26 dollar waard, een vat Brentolie 85,91 dollar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws