Nieuws Actueel

Nieuw in Lopikerkapel: verse eieren trekken uit mobiele automatiek

Even een doosje verse eieren uit de automaat trekken. Het kan sinds kort bij de 'eierwoonwagen' van rund- en pluimveehouderij Floris en Gerry Bos aan de Lopikerweg. Volgens AD Utrecht is de 'ei-catcher' in Lopikerkapel direct in trek.

Karin Verhoef | Foto: Karin Verhoef 13 november 2017

Rund en pluimveehouderij Floris en Gerry Bos Lopikerkapel

Bouwwerk

,,Ze zijn altijd vers, en goedkoper dan in de winkel'', zegt Floris de With uit Lopikerkapel, die met plaatsgenoot Piet den Uyl een tray eieren komt halen.

,,De eieren worden 's morgens geraapt, dus verser kan niet. In echte pluimveestreken zie je dit vaker, maar in deze regio is dit nieuw'', zegt Gerry Bos over het fris blauw en wit geverfde houten bouwwerk, met een afdak en een veranda, waaraan bakken bloeiende geraniums hangen.

Lees ook: Bloemkool en aardbeien uit de muur

Ei-catcher

Bos: ,,We hebben een voormalige hooikar omgebouwd tot een woonwagenmodel, een pipowagen. We wilden een eye-catcher, of beter gezegd een ei-catcher. Het was veel werk, maar we zijn er heel blij mee. Vooral voor het gemak. Mensen komen uit Nieuwegein, IJsselstein, Schoonhoven en Woerden hiernaartoe om verse eieren te halen.''

Voorheen had de familie Bos een handkar met eieren aan de weg staan. Op meer plaatsen in het buitengebied van Lopik en Benschop worden fruit, eieren en andere streekproducten aan de weg te koop aangeboden, waarbij de klant wordt geacht het geld in een doos of potje achter te laten. De familie Bos besloot te professionaliseren.

Alles automatisch

De 'ei-catcher' werkt geheel automatisch. De klant werpt muntgeld of schuift een biljet in de automaat, waarna een doos of tray eieren uit één van de loketten kan worden gepakt. De machine geeft wisselgeld terug. In het blauwe vogelhuisje bovenaan de wand van de wagen zit een camera. Gerry Bos: ,,Dat is helaas nodig, tegenwoordig. Niet dat we veel slechte ervaringen hebben gehad. Een enkele keer was er iets weg of 'vergat' een klant te betalen, maar bijna altijd ging het in goed vertrouwen. Soms lag er een briefje in de kar: 'Ik had niet genoeg geld bij me, kom volgende week betalen'. Nu gaat alles automatisch en we hebben er veel minder omkijken naar.''