Nieuws Actueel

'Gemeente ruïneert mij'

Peter Ullenbroeck | Foto: Ton Schlüter 29 januari 2016

Gemeente Rechtszaak Horecabaas

Voormalig horecabaas Kees Bijl zint op een forse schadeclaim tegen de gemeente Breda, bericht BN/DeStem. Bijl runde jarenlang bar-dancing Showtime aan de Visserstraat maar die werd na een geweldsincident eind 2014 op last van toenmalig burgemeester Peter van der Velden voor een jaar gesloten.

Bijl (33) vocht de sluiting bij de rechter aan en haalde zijn gelijk. Een jaar geleden oordeelde de rechtbank dat de sluiting voor een jaar een veel te forse straf was en veegde het besluit van tafel. De gemeente ging vervolgens in hoger beroep bij de Raad van State waar deze week de zitting plaatsvond. Bijl was er met zijn advocaat, maar de gemeente schitterde door afwezigheid.

Respectloos"Respectloos", zegt Bijl daags na de zitting. "Eerst neemt de gemeente een besluit dat mij geruïneerd heeft. En dan komt de gemeente niet eens opdagen om haar standpunt uit te leggen. Dit laat ik niet over mijn kant gaan. Als ook de Raad van State mij gelijk geeft, dien ik een schadeclaim in", aldus de 33-jarige Bijl die zinspeelt op een bedrag van enkele tonnen.

Volgens woordvoerder David Slager van de gemeente Breda moest de gemeentelijk jurist door 'privéomstandigheden' op het laatste moment verstek laten gaan bij de zitting. "Dat hebben we de Raad van State ook laten weten en vervolgens ons verweer telefonisch overgebracht'', aldus de woordvoerder.

Op de zitting werd daar overigens met geen woord over gerept. Navraag leert dat het maar zelden voorkomt dat een partij die hoger beroep aantekent bij de Raad van State vervolgens zelf haar zaak niet persoonlijk komt toelichten.

'Ik heb niets meer'Bijl raakte, naar eigen zeggen, alles kwijt door de sluiting. Niet alleen Showtime maar ook het ernaast gelegen Coyote dat ook van hem was. "Dat heb ik twee ton onder de prijs moeten verkopen om de belastingdienst van me af te houden. Ik heb niets meer, werk overdag in de bouw en 's avonds als werknemer in de horeca. Ik woon weer bij mijn ouders."

De uitspraak van de rechtbank in januari 2015 kwam toen Showtime al 2,5 maand dicht was. De zaak ging daarna niet meer open. De horecazaak is inmiddels overgenomen door een uitbater die er een zaak onder een andere naam heeft. "Maar mijn rekeningen lopen nog steeds door", aldus Bijl die erop rekent dat ook de Raad van State hem, net als de rechtbank, in het gelijk zal stellen.

Twee incidentenVoor toenmalig burgemeester Peter van der Velden speelden twee incidenten bij Showtime een rol bij zijn besluit de zaak voor een jaar te sluiten. Het eerste vond plaats op 26 oktober 2014 toen een vechtersbaas in de bar-dancing drie vuistslagen uitdeelde.

Het tweede incident was een week later in de bar-dancing toen een bezoeker in zijn arm werd gestoken. Volgens camerabeelden was het slachtoffer dezelfde persoon als de vechtersbaas van een week daarvoor.

Als verweer heeft Bijl altijd gesteld dat hij als horecaondernemer daar niets aan kon doen. Van der Velden noemde de sluiting met een jaar destijds 'gerechtvaardigd.' "Het is een stevige reactie op een stevig geweldsincident. We tolereren geen geweld", zei hij in 2014.

UitzonderlijkKoninklijke Horeca Nederland noemde de sluiting van een jaar van Showtime destijds 'uitzonderlijk'. Alleen bij zeer ernstige incidenten gaan lokale autoriteiten over tot het nemen van zo'n vergaande maatregel.

De Raad van State doet uiterlijk 16 maart uitspraak in de kwestie.