Nieuws Actueel

LinkedIn voor topvrouwen

Eveline Meijer 8 februari 2016

Vrouwen Top

Vrouwen in topposities binnen bedrijven, het is een veelbesproken onderwerp. Maar wie denkt dat er geen vrouwen aan de top staan, heeft het mis. Zowel in Nederland als in Amerika zijn er websites gelanceerd om vrouwen aan de top te krijgen en te laten zien dat ze er wel zijn.

Minister Bussemaker heeft een website gelanceerd waarop de plekken staan die vrijkomen in de besturen van de 200 grootste bedrijven van Nederland, zo bericht NOS maandag. Volgens de minister moet de website vrouwelijk talent helpen een topbaan te krijgen.

De lancering van de website moet bijdragen aan de doelstelling om te zorgen dat minstens 30 procent van de top van het bedrijfsleven uit vrouwen bestaat. Dit streefpercentage gold eerst voor 2016, maar dat werd uitgesteld tot 2020. Dit is volgens Bussemaker een laatste kans om een verplicht percentage te voorkomen. Nu ligt het percentage rond de 10 procent.

Op de website Navigeren naar de top staan inmiddels 104 vacatures.

The Boardlist Ook in Amerika zijn er weinig vrouwen aan de top te vinden, zeker binnen de technologische sector. De meeste techbedrijven bestaan voornamelijk uit blanke en Aziatische mannen. En ook in dit land is een website gelanceerd om dit tegen te gaan.

The Boardlist is een soort LinkedIn voor vrouwelijk bestuurstalent, en dan in het bijzonder binnen de technologische branche, aldus NRC Q. Vooraanstaande techinvesteerders en –bestuurders bevelen vrouwelijke bestuurskandidaten op de site aan, start-ups kunnen toptalent vervolgens daar vandaan halen.

Volgens de website zelf zijn er ruim duizend vrouwen te vinden op The Boardlist en meer dan 1350 aanbevelingen.