Nieuws Actueel

Love & peace met aandeelhouders in Silicon Valley

Mark Zuckerberg heeft een missie: de wereld verbeteren. Hij is niet de enige CEO uit Silicon Valley die dat wil. Maar hoe idealistisch zijn ze echt. Dat schrijft het AD.

Bob van Huet | Foto: AFP / Lluis Gene 21 februari 2017

Een heerlijke nieuwe toekomst, waarin alle rassen en volken samenwerken en waarin we met zijn allen de wereldproblemen gaan oplossen. Mark Zuckerberg wil het gaan regelen, getuige zijn recent gepubliceerde manifest voor een betere wereld, dankzij nog meer technologie en dataresearch. De pas 32-jarige baas van Facebook is niet de enige met een missie. Silicon Valley huisvest inmiddels een hele club techmiljardairs met uitgesproken ambities ten behoeve van de mensheid.

Bill Gates voorop

Voorop in die exclusieve club gaat al decennia Bill Gates. De vader van Microsoft ijvert voor een gezondere wereld en besteedt miljarden aan beter onderwijs in de VS en het uitbannen van malaria, aids en polio in ontwikkelingslanden. En wat te denken van Elon Musk? De baas van onder meer Tesla wil het klimaat redden, mede door de mensheid elektrische auto's te geven. Verder wil hij de planeet Mars alvast koloniseren opdat we een plan B hebben als de aarde echt naar de knoppen gaat. Sundar Pichai, de baas van Google, beloofde onlangs al onze 'big problems' op te lossen. Hij wil dat doen, net als Zuckerberg, met technologische hoogstandjes en wifiverbindingen - door gigantische weerballonnen - tot in de diepste woestijn.

Idealisme

Nou is al dat idealisme niet helemaal op idealisme gestoeld. Zuckerberg voert ook een zeer gecalculeerd offensief ter bescherming van een miljardenbusiness die Facebook heet. Zijn imperium ligt onder vuur, omdat zijn veelgeprezen sociale platform volgens critici niet verbindt maar juist bijdraagt aan onderlinge verdeeldheid en polarisatie en mensen gevangen houdt in de bubbels van ideeën en vooroordelen.

Californische hippies

Maar volgens Arief Ernst Hühn, senior techno-researcher bij de Nederlandse denktank FreedomLab, past Zuckerbergs missie voor de mensheid ook heel goed binnen de 'progressieve houding' die techbedrijven in Silicon Valley graag etaleren. ,,Er zit wel degelijk een overblijfsel in van de Californische hippies uit de jaren 70. Bij de grote spelers in Silicon Valey bestaat dat zeker. Alleen kunnen ze hun idealen niet altijd waarmaken omdat ze ook een groot bedrijf moeten runnen, met aandeelhouders die winst verwachten."

Global community

Facebook, Google, Microsoft en andere bedrijven tonen steeds vaker hun ambitie een eigen global community te bouwen, aldus Hühn. ,,Ze hebben hoge ideologische doelen en zijn niet bang voor het overnemen van overheidstaken op het gebied van gezondheidszorg en mobiliteit. De regels van de overheid willen daarbij nog wel eens botsen met wat Silicon Valley wil. Ook qua belasting betalen, gaan ze hun eigen weg, omdat ze het geld anders willen besteden."

Kleur bekennen

Tegelijk moet vooral Facebook kleur bekennen, zegt Hühn. ,,Ze kunnen zich niet meer verbergen achter een façade van 'wij faciliteren alleen maar, wij organiseren alleen maar data en brengen mensen in contact'. Nu zien ze in dat ze binnen hun open en aangesloten wereld wel degelijk een verantwoordelijkheid hebben. Daarom komen ze met die nieuwe waarden als veiligheid en inclusie."

Niet transparant

Een wat sceptische houding tegenover de heerlijke nieuwe wereld die Zuckerberg nu uitdraagt is wel terecht, aldus Hühn. ,,Want het blijft een beursgenoteerde onderneming." Het feit dat Facebook zijn algoritmes (verwerkingsprogramma's van computerdata) niet transparant maakt, geeft niet aan op welke manier Zuckerberg zijn idealen voor de wereld wil verwezenlijken, constateert Hühn. Ook daarin zal Facebook als het echt zo transparant wil zijn met de billen bloot moeten.

Data delen

Zuckerberg belooft ondertussen dat onze wereld veiliger wordt als we maar al onze data delen. Zo hoopt hij bijvoorbeeld artificiële intelligentie te ontwikkelen die in staat is uit iemands gedrag op sociale media signalen te detecteren als die persoon zelfmoordplannen zou hebben. Dankzij het wakende oog van Facebook kunnen vrienden of familie dan worden gewaarschuwd.

Gerelateerde artikelen

Site brengt bubbel Silicon Valley in beeldEnschedese startup SciSports naar Silicon ValleyAchterhoekse ondernemers naar Silicon Valley