Nieuws Actueel

Mogelijk toch compensatie voor spaartaks zonder bezwaar te maken

Spaarders die geen bezwaar hadden gemaakt tegen de spaartaks krijgen misschien toch een compensatie. De Consumentenbond meldt dat er een overeenkomst is met onder meer het ministerie van Financiën en de Belastingdienst over het starten van een procedure, waardoor gedupeerden niet meer individueel bezwaar hoeven te maken. De rechter doet dan in één of enkele keren uitspraak over alle gedupeerden.

ANP 4 november 2022

ANP041122182 1

De Consumentenbond zegt nu samen met andere belangenorganisaties en het ministerie te gaan nadenken over vragen die de rechter dan moet beantwoorden. "Het voordeel is dat niet iedereen individueel een brief naar de Belastingdienst hoeft te sturen, wetende dat het bezwaar zal worden afgewezen. En dat je daarna dan weer naar de rechter moet stappen. We zijn blij dat dit van de baan is", aldus directeur Sandra Molenaar van de bond, die naar eigen zeggen bijna 70.000 aanmeldingen kreeg voor de opgezette 'Spaartaksclaim'.

Het gaat in de zaak om de zogeheten vermogensrendementsheffing in box 3. De Hoge Raad oordeelde vorig jaar dat die oneerlijk is omdat er bij de berekening gebruik werd gemaakt van fictieve rendementen en dat de overheid de te veel geïnde belasting moet terugbetalen. Dat zou gaan om heel veel geld.

Maar diezelfde Hoge Raad besliste later dat als je niet op tijd bezwaar hebt gemaakt bij de Belastingdienst, je niet hoeft te worden gecompenseerd. Op Prinsjesdag liet het kabinet weten al die andere mensen inderdaad niets te gaan vergoeden. Daardoor lopen naar schatting ruim 1 miljoen mensen enige vorm van compensatie mis.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws