Nieuws Actueel

Zoover maakt bed & breakfasts boos

'Wij willen de beste zijn op basis van het verlenen van goede service aan onze gasten en properheid, niet vanwege onze lobbykwaliteiten."

David Bremmer 19 juli 2016

Quinta vakantie

Nicole Hoogervorst en partner Kathleen Osseweijer zijn ontstemd. Sinds jaar en dag staan de Nederlandse vrouwen met hun vijf kamers tellende accomodatie Cas al Cubo op Nederlands grootste recensiesite Zoover. Met veel succes want Cas al Cubo, gelegen in de zonovergoten Algarve, ontvangt al jaren louter lovende beoordelingen van gasten.

Momenteel leveren 107 reviews gemiddeld het cijfer 9,6 op. "Voor ons ontzettend belangrijk, want zeker in Nederland en België beginnen mensen op Zoover met het zoeken naar accommodatie."

Bekendste recensiesite

Maar dit jaar heeft Nederlands bekendste recensiesite de opzet van zijn jaarlijkse Zoover Awards gewijzigd. Niet langer zijn de reguliere beoordelingen van gasten op de site doorslaggevend voor het toekennen van het predikaat 'beste accommodatie'. Dit jaar moeten b&b's, hotels en pensions tussen juli en september zo veel mogelijk reviews ophalen. "Consumentenbedrog", meent Hoogervorst. Zo wordt het een ordinair wedstrijdje stemmen ronselen, stelt ze, want iedereen kan stemmen. "Ook oma Trees die nooit in Portugal kwam, maar haar kleinkinderen wil steunen die een b&b uitbaten."

Concullega's Ronald Pannen en Margriet Mertens denken er exact hetzelfde over. Met hun Quinta Verde, 90 kilometer ten noorden van Lissabon, wonnen ze de Zoover Award 2015. Ze vermoedt dat commerciële overwegingen ten grondslag aan de nieuwe opzet liggen. "Op zijn gewone website belooft Zoover geen e-mailadressen te gebruiken van mensen die een review insturen", vertelt ze vanuit Portugal. "Maar dat mogen ze wél bij de Zoover Awards, waarvoor een aparte site is opgetuigd."

Zeven van de tien in eerste instantie genomineerde Nederlandse b&b's in Portugal hebben hun nominatie getrokken. Andere b&b's zijn er door Zoover voor in de plaats gezet. "Dat betekent dat de winnaar dus ook niet de beste is", zegt Ronald Schelen van Villa Laguna, in 2014 winnaar van een Zoover Award. "Maar vakantiegangers hebben dat niet in de gaten."

Geloofwaardigheid

Hij beklemtoont dat de bed & breakfasts niets tegen Zoover hebben. "Wij begrijpen goed dat ze hun platform commercieel willen uitnutten. Maar nu gaat dat ten koste van hun geloofwaardigheid. Dat zouden ze niet moeten willen."

Zoover laat in een reactie weten de kritiek van Nederlandse b&b-houders te betreuren, maar die niet te delen. "Wij accepteren slechts 'echte' beoordelingen", zegt Niels de Groot, moderator van de Zoover Awards. Hij stelt dat Zoover dit ook checkt. "Juist om die reden vragen we mensen die een review inzenden om hun e-mailadres." Hij verzekert dat mensen niet lastig gevallen worden met commerciële mails.

Zoover laat weten de feedback van de Nederlandse b&b's mee te nemen. "We hebben bewust voor de nieuwe wijze gekozen", stelt Maaike Linssen, woordvoerder van Zoover. "Vroeger kon je soms met weinig reviews winnen en dat willen we niet. Objectiviteit is voor ons cruciaal, we doen dit voor de vakantieganger." Volgens de recensiesite is uit andere landen dan Portugal geen kritiek op de nieuwe opzet gekomen.

Ik vertrek

Met het terugtrekken van zoveel eerdere prijswinnaars zien concurrenten hun kans schoon. In de tussenstand staat Quinta Pereiro met 48 reviews dik bovenaan. Niet heel vreemd omdat dit het b&b is van Joost en Anita van Trijp, beiden zijn vorig jaar bekend geworden van tv-programma Ik vertrek.

De b&b's die zich hebben teruggetrokken denken niet dat ze nu van Nederlandse en Vlaamse gasten verstoken blijven. "We blijven immers gewoon op Zoover staan", zegt Hoogervorst van Cas al Cubo. "Onze beoordelingen spreken voor zich, daar kunnen we wel even mee vooruit." Dat vinden ook Quinta Verde en Villa Laguna. Portugal wordt bovendien steeds populairder onder vakantiegangers. "Veel mensen durven niet meer naar landen als Tunesië, Griekenland en Turkije", zegt Schelen van Villa Laguna. "Wij varen daar wel bij."