Nieuws Job van den Berg

Expert Job van den Berg: hoe data kan helpen in 2023 een vliegende start te maken

Data-expert Job van den Berg deelt tips en tricks om ook als ondernemer op een goede en slimme manier datagedreven 2023 in te gaan en dus een vliegende start te maken.

Job van den Berg 27 december 2022

Data investering 2023 job van den berg

Job van den Berg Chief Data & Insights

Officer bij Blue Field Agency en Never Too Much Data

Job van den Berg maakt de kansen van data en AI voor iedereen begrijpelijk en toepasbaar en helpt bedrijven om waarde uit data te halen. Dat doet hij vanuit zijn rol als Chief Data & Insights Officer bij Blue Field Agency maar ook vanuit zijn platform Never Too Much Data waar je concrete inspiratie op kunt doen om datagedreven werken van de grond te krijgen.

Job is een veelgevraagd keynote spreker, podcast host en data-content maker. Hij is expertblogger bij De Ondernemer en heeft een wekelijkse radiocolumn bij De Ondernemer Live.

Het eind van het jaar is alweer in zicht. Nog even 'hard rennen' om met een mooie omzet het jaar af te sluiten, wellicht komen klanten met last minute verzoeken omdat ze nog ‘potjes op moeten maken’. Dan zou je bijna nog vergeten dat 2023 voor de deur staat en je ook vooruit moet kijken: wat gaan we volgend jaar doen? Welke doelstellingen hebben we? In deze blog kijkt data-expert Job van den Berg naar de handvatten om de beste keuzes te maken voor volgend jaar.

Rennen dus, en dan is het opeens januari en dan komen de plannen voor 2023 tot executie. En natuurlijk wil jij volgend jaar groeien. Data kunnen je helpen om beter beslagen ten ijs te komen. Graag deel ik een aantal data tips en tricks om datagedreven het nieuwe jaar in te gaan en om een vliegende start te maken in 2023:

  • Allereerst - it’s not only about finance: het jaar afsluiten, is bij veel bedrijven voor 80% finance gedreven. De boeken sluiten, kijken of de targets zijn gehaald. Maar kijk verder dan de finance silo: vergeet niet de balans op te maken op andere terreinen en sluit het jaar af vanuit verschillende lenzen: klanttevredenheid, medewerkerstevredenheid maar ook economische omstandigheden, mediabestedingen en HR ontwikkelingen. Wat is er het afgelopen jaar op deze terreinen gebeurd? Een daling? Een stijging?

Lees ook: Kredietverzekeraar Alianz Trade: economisch herstel mogelijk pas in 2024

Deze verbrede scope biedt een aantal voordelen:

  • Je beoordeelt het jaar op meer dan enkel financiële aspecten. Dat leidt ongetwijfeld tot interessante observaties wat weer nuttige input is voor de jaarplannen en heisessies.

  • Finance data zijn een gevolg van de prestaties op HR, klanttevredenheid, medewerkerstevredenheid en marketing/media budgetten. Door ook naar deze terreinen te kijken, krijg je meer grip op de resultaten en de onderliggende oorzaken. Je kunt dus de resultaten beter duiden.

  • Een tweede tip: inflatiecorrecties en indexen op uurtarieven zijn meer dan ooit aan de orde van de dag. Ongetwijfeld een topic dat nu speelt in jouw MT. De ham-vraag is: welk percentage ga je doorvoeren op je uurtarieven en prijzen? CBS geeft inzicht in de inflatie indices zowel op de consumenten als zakelijke markt. Ongetwijfeld staat er in je algemene voorwaarden dat je die statistieken aan mag houden om tariefwijzigingen door te voeren. Maar let op, jouw concurrent doet dit ook dus er komt sowieso in een bepaalde mate een prijsspiraal: prijzen lopen op en die worden doorberekend.

Lees ook: Inflatie, rente en recessie belangrijkste thema's beursjaar 2023

Ook hier geldt dat een activiteit als indexeren vaak een eendimensionale benadering kent, alleen economisch gedreven. Maar kijk ook eens naar andere factoren. Neem bijvoorbeeld klanttevredenheid. Is die hoog? Dan heb je reden om misschien nog net iets hoger te gaan zitten. Klanten zijn blij, er is behoefte - dat bepaalt ook of het tarief omhoog. Kortom, it’s not only about finance and economics - maak strategische keuzes door naar meerdere databronnen te kijken.

  • Een derde tip en misschien wel de belangrijkste: we hebben de verleiding om alles opnieuw uit te vinden, maar we kunnen leren van vergelijkbare situaties in het verleden. En het voordeel is dat je over het verleden vaak data hebt. En we weten ook dat economische ontwikkelingen conjunctureel zijn - recessies en groei-jaren wisselen elkaar af. Er zijn dus parallellen te trekken tussen tijdsperioden. Concreet: pak eens data over omzetten, klanttevredenheid. pricing et cetera van een ander jaar waarin ook sprake was van hoge inflatie en schommelend consumentenvertrouwen net als waar nu mee te maken hebben. Hoe hadden toen de keuzes voor invloed op het financiële resultaat? Kijk eens naar correlaties: hoe hing de tariefverhoging samen met het financiële resultaat en het aantal bediende klanten in een vergelijkbare periode? Was er toen een sterke correlatie? Leer van gemaakte keuzes en leer ook van fouten die in het verleden zijn gemaakt zodat je nu beter beslagen ten ijs kunt komen. Data is soms ook achteruit kijken om zo te leren voor de toekomst.

Samenvattend: sluit het jaar af en begin het nieuwe jaar door verschillende data perspectieven in ogenschouw. Niet alleen financiële uitkomsten maar kijk ook naar de data die de financiële uitkomsten ongetwijfeld hebben beïnvloed: denk aan HR, klanttevredenheid, de economie, R&D, marketing en media inzet. Het leuke is dat je al deze data reeds hebt; het zijn immers interne data die veelal gaan over de organisatieprestaties. Gebruik deze data om meer te leren en de juiste beslissingen te nemen om van 2023 een succes te maken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws