Nieuws Brexit

Deze gevolgen heeft Brexit voor de Premier League

Met allerlei regels die door Brexit gaan veranderen, wordt ook de Britse voetbalcompetitie - de Premier League - geraakt. Als het aan de Britse voetbalbond ligt moet er voor alle buitenlandse voetballers een werkvergunning worden aangevraagd.

Redactie Sportnieuws.nl 31 januari 2020

Premier League Liverpool

Virgil van Dijk scoort voor Liverpool, in de Premier League-wedstrijd tegen Brighton. Het zou zomaar zo kunnen zijn dat ook hij, na Brexit, een werkvergunning moet gaan aanvragen in het Verenigd Koninkrijk. Foto: ANP.

De bazen van de Britse voetbalbond, Premier League en de regering hebben heel wat te bespreken. Het doel is om voor april een plan klaar te hebben, weet Sportnieuws.nl te melden.

Wel is het zo dat Engelse voetbalclubs komende zomer voor het laatst Europese spelers onder de 18 jaar mogen vastleggen. Overal ter wereld is dit verboden, maar binnen de Europese Unie geldt een uitzondering. Verwacht wordt dat Premier League-clubs daarom op jacht gaan en iedereen met maar een klein beetje potentie een contract gaan aanbieden. Oppassen voor de Nederlandse clubs, dus.

Lees ook: Wat verandert er vrijdag 31 januari 2020 om middernacht in het Verenigd Koninkrijk?

Werkvergunning voor buitenlandse spelers?

Maar daarna, moeten Europese spelers straks dan een werkvergunning fiksen om in Engeland te mogen spelen? Als het aan de Premier League ligt niet, maar de FA, de Britse voetbalbond, denkt daar anders over.

Zij zien Brexit als dé kans om de ontwikkeling van Engelse talenten te verbeteren en willen aansturen op een maximum aantal van dertien buitenlandse spelers per club - nu is dat 17.

Vooral op dat punt zal er nog veel worden gepraat, want ook het fenomeen homegrown-spelers (buitenlandse jongens die op jonge leeftijd al in de jeugd van een Engelse club spelen en zo na een paar jaar als 'Engelsman' worden gezien, denk aan Pogba) gaat als het aan de FA ligt niet meer bestaan.