Nieuws Brexit

Voorlopig geen opstoppingen bij ferryterminals na Brexit

Áls Brexit in de nacht van vrijdag op zaterdag een feit wordt, zorgt dat niet voor opstoppingen bij de terminal van Stena Line in Hoek van Holland,

Eric Oosterom (AD) 29 januari 2020

Havengebied Hoekvan Holland

Dat stelt de gemeente Rotterdam aan het AD, die benadrukt dat de huidige grensregels voorlopig ongewijzigd blijven. ,,Het verkeer rondom de ferryterminals in Hoek van Holland en Rozenburg ondervindt geen hinder door extra douanecontroles."

Brexit wordt naar verwachting pas vanaf januari volgend jaar merkbaar op de Hoekse wegen. Dan moeten de definitieve handelsafspraken van kracht worden.

No Deal Brexit

Intussen blijven de instanties zich voorbereiden op een No Deal Brexit. In oktober vorig jaar kwamen tal van betrokken organisaties nog samen in Hoek van Holland. Toen zei Rijkswaterstaat zeker niet uit te gaan van een groot verkeersinfarct na Brexit. Wel voorzag zij extra files rond ferryterminals in Hoek van Holland en Vlaardingen.

Lees ook: Brexit-expert: 'Nederland wordt hard getroffen, maar sectoren kunnen ook profiteren'

Vluchtelingen

In laatstgenoemde gemeente speelt nog een andere vrees: Vlaardingers zijn bang dat Brexit het voor vluchtelingen makkelijker maakt om bij kruispunt Vijfsluizen onder een vrachtwagen te kruipen. Migranten doen dit in de hoop de boot naar Engeland te bereiken. De ferryterminal van DFDS ligt vlakbij dit kruispunt.

Files ontstaan, zo stelt de gemeente, omdat niet alle chauffeurs direct hun papieren op orde zullen hebben en sommigen rechtsomkeert moeten maken. De gemeente is bang dat inklimmers deze files gaan misbruiken.

Brexit ingewikkeld? Onduidelijk? Wie de Brexit Nieuwsbrief van De Ondernemer leest, heeft overal antwoord op. Meld je nu aan!

Ontvang de wekelijkse ‘De Ondernemer Brexit Nieuwsbrief’ met het laatste nieuws, ondernemersverhalen en kansen en bedreigingen rondom de Brexit.