Nieuws Coronavirus

Barometer betaalgedrag: ondernemers moeten langer op hun geld wachten

Ondernemers hebben de afgelopen maanden beduidend langer op hun geld moeten wachten. Gemiddeld duurde het bijna veertig dagen voordat een factuur werd betaald. Laat betaald worden heeft, in combinatie met afgenomen omzet en toenemende faillissementen, een extra negatief effect op de cashflow van bedrijven.

Van onze redactie 22 juli 2020

Dit blijkt uit de nieuwe ‘barometer betaalgedrag’ van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. In sectoren die zwaar door de coronacrisis zijn getroffen is, hoe kan het ook bijna anders, een sterke vertraging zichtbaar. De horeca, voorheen de snelst betalende sector, voldoet met 41 (kalender)dagen facturen nu gemiddeld vijf dagen later dan in het tweede kwartaal van vorig jaar.

Deel van de overheid nu ook laat met betalen

Andere aanzienlijke verslechteringen zijn zichtbaar in de eveneens getroffen sectoren cultuur, sport en recreatie én de (semi)overheid. ,,De overheid was in het tweede kwartaal van vorig jaar nog één van de snelst betalende sectoren. Hoewel diverse gemeenten en provincies aangeven de betaling van openstaande facturen van ondernemers te versnellen, geldt dat dus niet voor de gehele overheid,” zegt consultant John Swaab van Graydon. ,,Bovenop dit alles zien we traditiegetrouw in het derde kwartaal een verslechtering als gevolg van de zomerperiode. Het zal voorlopig dus nog wel even duren voordat het betaalgedrag zich herstelt.”

Er zijn ook sectoren waar facturen nu sneller betaald worden dan in dezelfde periode vorig jaar: de leasesector en de industrie zijn twee dagen sneller dan vorig jaar. Het snelst is men in de sector ‘overige dienstverlening’ (politieke organisaties, reparatiebedrijven en wellness). Het traagst in de water- en afvalverwerking.

  • Er wordt nog door partijen naar gekeken, maar het in april aangekondigde wetsvoorstel om het betaalgedrag van grote bedrijven te sturen door de betalingstermijn aan het MKB terug te brengen van 60 naar 30 dagen is in de maak.

Betaalgedrag van grote bedrijven aan het MKB schommelt nog steeds rond 40 dagen

In het tweede kwartaal van 2020 duurde het gemiddeld 41 dagen voordat het grootbedrijf een factuur van een mkb’er voldeed. Swaab: ,,We zien al een aantal kwartalen dat het betaalgedrag van grote bedrijven aan het MKB ruim boven de 40 dagen blijft schommelen en niet verder omlaag gaat.”

Het aangekondigde wetsvoorstel om de betaaltermijn voor grote bedrijven terug te brengen van 60 naar 30 dagen, moet daar verandering in gaan brengen. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020 is wel sprake van een lichte verbetering. ,,Mogelijk is dit een signaal dat grote bedrijven hun betalingen aan het MKB hebben versneld om kleine ondernemers in coronatijd tegemoet te komen. De komende tijd zal moeten uitwijzen of deze trend zich voortzet.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.