Blog Coronavirus

Gerard van den Broek vraagt 'Wopke en Wiebes' met Marshallplan te komen voor mkb

De Marshallhulp was een omvangrijk steunpakket van de Amerikanen voor Europese landen die in de Tweede Wereldoorlog zwaar hadden geleden. Amerika had daarbij een welbegrepen eigenbelang, want behalve een grote markt was Europa ook een buffer tegen het communisme. Gerard van den Broek roept 'Wobke en Wiebes' op met een Marshallplan te komen voor mkb-ondernemers in lockdown.

Gerard van den Broek 12 januari 2021

Gerardvandenbroek deondernemer dpgmedia

Gerard van den Broek, directeur De Ondernemer: ,,Het laten spartelen van ondernemend Nederland moet echt stoppen."

Dagelijks stroomt de mailbox van onze redactie vol met ideeën en noodkreten van ondernemers uit het hele land. Heel eerlijk gezegd is dat eigenlijk al ruim acht maanden het geval. Van paniek en angst bij de eerste lockdown, een beetje opluchting bij aankondigingen van de financiële tegemoetkomingen vanuit de overheid en hoop toen alle maatregelen werden versoepeld, tot totale wanhoop op dit moment.

Dit moet nu echt ophouden. Niet dat mailen natuurlijk (vooral blijven doen!), maar het laten spartelen van ondernemend Nederland zonder ook maar een enig perspectief te bieden. Inderdaad, minister Wiebes: perspectief.

Interen op spaargeld en pensioen

Je kunt als ondernemer je bedrijfsvoering niet laten afhangen van de snelheid van vaccineren of van de capaciteit op de IC’s. De regelingen, hoe goed bedoeld ook, compenseren bij lange na niet de totale kosten die ondernemers iedere maand maken, om over hun eigen inkomen nog maar te zwijgen. Nog erger: er is een grote groep ondernemers die geen historische cijfers kon overleggen en daardoor al vele maanden geen inkomsten hebben en wel kosten maken. Die teren in op hun spaargeld of pensioen om in hun primaire levensbehoeften te voorzien.

,,Nog een keer de kraan open vanuit Wobke en Wiebes, ditmaal echt zolang het nodig is en ongelimiteerd"

Gerard van den Broek, directeur De Ondernemer

Wat moet er dan wel gebeuren? Een mkb-Marshallplan voor tijdens en na de laatste periode van de lockdown. Nog een keer de kraan open vanuit Wobke en Wiebes en dan niet voor een vooraf bepaalde periode maar zolang het nodig is om door de crisis te komen en voor het herstel daarna, ongelimiteerd. Daarnaast zal het voor herstel nodig zijn de regeldruk te verminderen. Geef ondernemers de ruimte om hun bedrijf weer op te bouwen. Daar zullen ze heus geen misbruik van maken.

Ook het grootbedrijf en eigenaren van vastgoed moeten aan de bak. Geef ondernemers uitstel van betaling of scheldt een paar maanden huur kwijt, anders kun je er straks naar fluiten. Er komen ook 'winnaars' uit de crisis, de bouwmarkten en supermarkten bijvoorbeeld, de online winkels. Laten we een moreel appel doen op die bedrijven: ondersteun en versterk de 'verliezers'. Zo versterk je de economie in ons aller belang.

We hebben genoeg gespaard

Ook de consument moet aan de bak. We hebben genoeg gespaard nu. Blijf maaltijdboxen kopen bij restaurants, boek alvast je vakanties (liefst in eigen land) koop je kleding online bij de winkel waar je altijd kocht of wacht tot die weer open gaat en ga (ook al is het straks mooi weer) gewoon naar de bioscoop of het theater. Doe mij een plezier: vraag even niet om korting.

Lees ook: Dijkshoorn zag minister Wiebes bij Jinek en wist: hij minacht ondernemers

Terwijl techreuzen mensen verwijderen van hun platform, kan dat andersom ook. Ik bedoel maar: koop even niet meer bij Amazon of Alibaba. Die gaan echt niet failliet als wij een jaar niks meer bij hen bestellen. Kortom, om het mkb, en vooral de meest kwetsbare branches overeind te houden, moeten overheid, grootbedrijf en consumenten de handen ineenslaan. Voor zolang het nodig is.

Blijf ons vooral mailen met jouw noodkreet, idee en acties: redactie@deondernemer.nl.

Gerard van den Broek

Directeur De Ondernemer

Gerard van den Broek is directeur van De Ondernemer, het grootste zakelijk platform van Nederland. Op deze website schrijft hij regelmatig blogs. De Ondernemer is onderdeel van DPG Media. Reageren? Mail: gerard@deondernemer.nl.