Podcast

Jan Meerman (INretail): 'Rutte moet niet alleen praten met virologen, discussie moet evenwichtiger'

Jan Meerman, algemeen directeur van INretail, vindt het in deze coronacrisis tijd voor 'een evenwichtigere discussie'. In De Ondernemer Update stelt hij onder meer: ,,Dat is mijn enige kritiekpunt op Rutte. We moeten de discussie veel breder gaan voeren dan alleen met virologen aan tafel. Het moet beter, evenwichtiger, want hoelang kunnen we dit als land volhouden, met dus ruimte voor ook de economische en maatschappelijke factoren."

Janmeerman inretail corona

Presentatie: Ron Lemmens / Thomas Hendriks / Robert van den Ham 16 april 2020

In deze dagelijkse De Ondernemer Update (hierboven terug te luisteren) gaat het onder meer over een term als 'anderhalve meter-economie' die steeds vaker te horen is, het protocol dat minister Wiebes vanuit alle sectoren verwacht en waar een commissie iets van gaat vinden én over een uitverkoop-wet die Tweede Kamer-fracties zouden willen invoeren. Gast is de algemeen directeur Jan Meerman van de brancheorganisatie INretail (waar 13.000 winkels bij zijn aangesloten in retail non-food).

Uitverkoop-wet niet uitvoerbaar

Meerman ziet een uitverkoop-wet als 'praktisch onmogelijk uitvoerbaar'. ,,De afbakening lijkt mij een onmogelijke, laat staan de handhaving. Ik snap het geluid, ik snap de wens anno 2020, maar kijkend naar dit realiteit is dit niet haalbaar. Wat wij onze achterban nu adviseren is de marge zoveel mogelijk te bewaren, stel het zolang mogelijk uit het prijswapen te gaan gebruiken." Volgens Meerman vindt 60% van zijn achterban dat er een uitverkoop-wet moet komen.

,,2020 wordt een zwaar verliesjaar voor de retail, we gaan er eigenlijk vanuit ook dit najaar op de 100% te zitten. Onze hoop is gevestigd op 2021, dat we dan weer naar normale proporties gaan en dan blijft de vraag of het reëel is de 100% omzet te draaien zoals voor corona."

Lees ook: Kabinet eist coronaplan van alle sectoren

Anderhalve meter-economie

Volgens Meerman is het voor de meeste retailers wel te doen op 1,5 meter te werken, maar een consequentie is dat je met veel minder massale toeloop je bedrijfsmodel intact moet houden. ,,De veiligheid kunnen we goed garanderen, maar als je gewend bent honderd klanten in je winkel te hebben en nu mogen het er veertig zijn, hoe ga je dat oplossen? Het businessmodel is het meest moeilijke aan te passen aan de nieuwe realiteit."

,,Retailers en ook andere bedrijven zijn prima in staat zich aan te passen, maar ik vind wel dat we de discussie veel breder gaan voeren dan alleen met virologen aan tafel. Er moet een evenwichtigere discussie plaatsvinden hoelang we dit als land kunnen volhouden, met ook ruimte voor de economische en maatschappelijke factoren," stelt Meerman in De Ondernemer Update.

Lees ook: INretail: omzet gaat weer (wat) omhoog, consument meer aan het winkelen

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

De Ondernemer Podcasts Aandachtstrekkers 30x30cm
Aandachtstrekkers

Goudmijn of valkuil: dit vinden deze online marketingexpert en psycholoog van data

Dat grote bedrijven als bol.com en Spotify data van klanten gebruiken om de consument nog beter te koppelen aan het gebodene en de relatie te verstevigen, dat mag natuurlijk geen geheim meer heten. Maar wat kan jij als ondernemer daarvan leren? Wat zijn de valkuilen? Hoe zit het met privacy? Michel Ariëns en Patrick Wessels leggen het je uit in aflevering 5 van Aandachtstrekkers.

Details
De Ondernemer Podcasts Thijs van Dijk Thijs Talks
Thijs Talks

Caroline van Turennout (Zeeman): 'Online is er nog veel te doen'

Het is alweer tijd voor de achtste aflevering van de podcastserie Thijs Talks. Presentator Thijs van Dijk is nog altijd actief met het samenstellen van het ultieme marketingelftal. De volgende kandidaat is Caroline van Turennout, verantwoordelijk voor de marketing, communicatie en e-commerce bij textielsuper Zeeman. Welke positie krijgt zij op het veld? Beluister nu de podcast. ,,We zijn internationaal al behoorlijk actief. Maar er kan nog meer.''

Details
De Ondernemer Podcasts Aandachtstrekkers 30x30cm
Aandachtstrekkers

'Dat Formule 1 via Netflix slim nieuwe fans scoort, kunnen ondernemers ook'

Wat begint met Netflix, de Formule 1 en de populaire serie Drive to Survive, eindigt in deze podcast met tips voor ondernemers hoe zij zelf die slimme strategie kunnen toepassen om nieuwe fans, klanten, consumenten te binden. Kijktip: Drive to Survive. Luistertip: aflevering 4 van Aandachtstrekkers.

Details
De Ondernemer Podcasts De Zo Genaamde Podcast
De Zo Genaamde Podcast

Hoe EARTH Water volgens Henk Witteveen na b2b-markt ook retailwereld verovert

Henk Witteveen is samen met Patrick de Nekker verantwoordelijk voor het succes van EARTH Water. 100 procent van de nettowinst gaat naar waterprojecten in landen waar het hard nodig is. Ook hebben de twee de overstap gemaakt naar totaal plasticvrij en zijn ze bezig EARTH Water in de supermarkten te zetten. Hoog tijd voor presentator Floris Hülsmann om Witteveen uit te nodigen voor een aflevering van De Zo Genaamde Podcast.

Details
De Ondernemer Podcasts Aandachtstrekkers 30x30cm
Aandachtstrekkers

Is het abonnementsmodel het juiste model voor jouw dienst of product?

In de nieuwe podcastserie Aandachtstrekkers signaleren Michel Ariëns en Patrick Wessels online trends. De investeerder in startups en founder van online marketingbureau .CREW en de consumentenpsycholoog annex Raad van Advies-lid koppelen dat aan de psychologie van de klant. En ze adviseren hoe ondernemers daar goed op kunnen inspelen. In aflevering 1 draait het om abonnementsmodellen en wat de ondernemer aan deze modellen kan hebben. En wat betekent het voor de consument? Je hoort het in de podcast.

Details
De Ondernemer Podcasts Roland Tameling De Ondernemer Onderweg
De Ondernemer Onderweg

Ronald Kooyman (Louwman): hoe je evenementenlocatie èn museum draaiende houdt in coronatijd

Je hebt één van de allermooiste autocollecties van de wereld in een modern museum. Dat pand doet ook dienst als evenementenlocatie, borrels van bedrijven en andere bijeenkomsten. En dan die coronacrisis. Wat doe je dan? In deze De Ondernemer Onderweg vraagt presentator Roland Tameling het de directeur van het Louwman Museum - want daar hebben we het over - Ronald Kooyman.

Details