Podcast

Jan Meerman (INretail): 'Rutte moet niet alleen praten met virologen, discussie moet evenwichtiger'

Jan Meerman, algemeen directeur van INretail, vindt het in deze coronacrisis tijd voor 'een evenwichtigere discussie'. In De Ondernemer Update stelt hij onder meer: ,,Dat is mijn enige kritiekpunt op Rutte. We moeten de discussie veel breder gaan voeren dan alleen met virologen aan tafel. Het moet beter, evenwichtiger, want hoelang kunnen we dit als land volhouden, met dus ruimte voor ook de economische en maatschappelijke factoren."

Janmeerman inretail corona

Presentatie: Ron Lemmens / Thomas Hendriks / Robert van den Ham 16 april 2020

In deze dagelijkse De Ondernemer Update (hierboven terug te luisteren) gaat het onder meer over een term als 'anderhalve meter-economie' die steeds vaker te horen is, het protocol dat minister Wiebes vanuit alle sectoren verwacht en waar een commissie iets van gaat vinden én over een uitverkoop-wet die Tweede Kamer-fracties zouden willen invoeren. Gast is de algemeen directeur Jan Meerman van de brancheorganisatie INretail (waar 13.000 winkels bij zijn aangesloten in retail non-food).

Uitverkoop-wet niet uitvoerbaar

Meerman ziet een uitverkoop-wet als 'praktisch onmogelijk uitvoerbaar'. ,,De afbakening lijkt mij een onmogelijke, laat staan de handhaving. Ik snap het geluid, ik snap de wens anno 2020, maar kijkend naar dit realiteit is dit niet haalbaar. Wat wij onze achterban nu adviseren is de marge zoveel mogelijk te bewaren, stel het zolang mogelijk uit het prijswapen te gaan gebruiken." Volgens Meerman vindt 60% van zijn achterban dat er een uitverkoop-wet moet komen.

,,2020 wordt een zwaar verliesjaar voor de retail, we gaan er eigenlijk vanuit ook dit najaar op de 100% te zitten. Onze hoop is gevestigd op 2021, dat we dan weer naar normale proporties gaan en dan blijft de vraag of het reëel is de 100% omzet te draaien zoals voor corona."

Lees ook: Kabinet eist coronaplan van alle sectoren

Anderhalve meter-economie

Volgens Meerman is het voor de meeste retailers wel te doen op 1,5 meter te werken, maar een consequentie is dat je met veel minder massale toeloop je bedrijfsmodel intact moet houden. ,,De veiligheid kunnen we goed garanderen, maar als je gewend bent honderd klanten in je winkel te hebben en nu mogen het er veertig zijn, hoe ga je dat oplossen? Het businessmodel is het meest moeilijke aan te passen aan de nieuwe realiteit."

,,Retailers en ook andere bedrijven zijn prima in staat zich aan te passen, maar ik vind wel dat we de discussie veel breder gaan voeren dan alleen met virologen aan tafel. Er moet een evenwichtigere discussie plaatsvinden hoelang we dit als land kunnen volhouden, met ook ruimte voor de economische en maatschappelijke factoren," stelt Meerman in De Ondernemer Update.

Lees ook: INretail: omzet gaat weer (wat) omhoog, consument meer aan het winkelen

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details