Podcast

Jan Meerman (INretail): 'Rutte moet niet alleen praten met virologen, discussie moet evenwichtiger'

Jan Meerman, algemeen directeur van INretail, vindt het in deze coronacrisis tijd voor 'een evenwichtigere discussie'. In De Ondernemer Update stelt hij onder meer: ,,Dat is mijn enige kritiekpunt op Rutte. We moeten de discussie veel breder gaan voeren dan alleen met virologen aan tafel. Het moet beter, evenwichtiger, want hoelang kunnen we dit als land volhouden, met dus ruimte voor ook de economische en maatschappelijke factoren."

Janmeerman inretail corona

Presentatie: Ron Lemmens / Thomas Hendriks / Robert van den Ham 16 april 2020

In deze dagelijkse De Ondernemer Update (hierboven terug te luisteren) gaat het onder meer over een term als 'anderhalve meter-economie' die steeds vaker te horen is, het protocol dat minister Wiebes vanuit alle sectoren verwacht en waar een commissie iets van gaat vinden én over een uitverkoop-wet die Tweede Kamer-fracties zouden willen invoeren. Gast is de algemeen directeur Jan Meerman van de brancheorganisatie INretail (waar 13.000 winkels bij zijn aangesloten in retail non-food).

Uitverkoop-wet niet uitvoerbaar

Meerman ziet een uitverkoop-wet als 'praktisch onmogelijk uitvoerbaar'. ,,De afbakening lijkt mij een onmogelijke, laat staan de handhaving. Ik snap het geluid, ik snap de wens anno 2020, maar kijkend naar dit realiteit is dit niet haalbaar. Wat wij onze achterban nu adviseren is de marge zoveel mogelijk te bewaren, stel het zolang mogelijk uit het prijswapen te gaan gebruiken." Volgens Meerman vindt 60% van zijn achterban dat er een uitverkoop-wet moet komen.

,,2020 wordt een zwaar verliesjaar voor de retail, we gaan er eigenlijk vanuit ook dit najaar op de 100% te zitten. Onze hoop is gevestigd op 2021, dat we dan weer naar normale proporties gaan en dan blijft de vraag of het reëel is de 100% omzet te draaien zoals voor corona."

Lees ook: Kabinet eist coronaplan van alle sectoren

Anderhalve meter-economie

Volgens Meerman is het voor de meeste retailers wel te doen op 1,5 meter te werken, maar een consequentie is dat je met veel minder massale toeloop je bedrijfsmodel intact moet houden. ,,De veiligheid kunnen we goed garanderen, maar als je gewend bent honderd klanten in je winkel te hebben en nu mogen het er veertig zijn, hoe ga je dat oplossen? Het businessmodel is het meest moeilijke aan te passen aan de nieuwe realiteit."

,,Retailers en ook andere bedrijven zijn prima in staat zich aan te passen, maar ik vind wel dat we de discussie veel breder gaan voeren dan alleen met virologen aan tafel. Er moet een evenwichtigere discussie plaatsvinden hoelang we dit als land kunnen volhouden, met ook ruimte voor de economische en maatschappelijke factoren," stelt Meerman in De Ondernemer Update.

Lees ook: INretail: omzet gaat weer (wat) omhoog, consument meer aan het winkelen

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details