Nieuws Coronavirus

Maatregelen uitgebreid: in meer regio's vervroegde horeca-sluiting en beperkte groepsgrootte

In meer regio's worden kroegen verplicht eerder te sluiten en bijeenkomsten beperkt tot maximaal 50 mensen. Die maatregelen, die al van kracht waren in acht veiligheidsregio's in met name de Randstad, worden vanaf komende zondag van kracht. Aanvullende maatregelen worden daarbij nadrukkelijk niet uitgesloten. zo maakte premier Rutte zojuist bekend. Een overzicht van de corona-maatregelen.

Van onze redactie 25 september 2020

Rutte aankondiging uitbreiding corona regels

Foto: ANP

De uitgebreide regels gaan vanaf zondag 18.00 uur 's avonds in. Concreet komende de maatregelen neer op sluiting van de cafés om uiterlijk 01.00 uur en een maximale groepsgrootte van 50 personen. Deze regels gaan ook gelden in Groningen, Zaanstreek-Waterland, Gooi en Vechtstreek, Gelderland-Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Zuid-Holland Zuid en Flevoland. In verschillende regio's worden extra maatregelen verwacht, deze worden in persconferenties van de regio.

Maandag OMT-advies drie grote steden

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet maandag over nieuwe maatregelen in de grote steden. Premier Mark Rutte zei daarover in zijn wekelijkse persconferentie: ,,We zien het daar zodanig oplopen dat het tot grote bezorgdheid leidt." Hij wilde niet concreet worden over maatregelen.

In navolging daarvan zal het kabinet dinsdag besluiten en naar buiten brengen of deze drie regio’s naar de volgende alarmfase, ‘ernstig’, gaan en welke nieuwe ingrepen er dan nodig zijn. Rutte zei vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat het ‘slecht’ gaat momenteel, vooral in de Randstad.

''Belangrijk is dat iedereen zich weer goed gaat houden aan alle regels die allang gelden. Particulieren, winkels, supermarkten, kantines van sportclubs, de richtlijnen gelden overal''

Hubert Bruls, voorzitter Veiligheidsberaad

Veiligheidsberaad komt maandag bijeen

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, bespreken maandag of mensen met contactberoepen zoals kappers en fysiotherapeuten verplicht een mondkapje moeten gaan dragen. Ook een algemene registratieplicht in alle publieke gelegenheden komt aan de orde, net als plastic maskers voor bedienend personeel in de horeca.

Dat heeft voorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, vrijdag gezegd. Bruls wil de maatregelen invoeren in zijn eigen veiligheidsregio Gelderland-Zuid. De andere dertien regio's waar de coronasituatie zorgelijk is, gaan mogelijk meedoen en volgens Bruls is het niet onwaarschijnlijk dat een of meer maatregelen volgende week landelijk gaan gelden.

Het Veiligheidsberaad gaat ook bespreken of ,,Nederland wel groot genoeg is voor allerlei regionale maatregelen", aldus Bruls. Hij denkt dat er, nu het aantal coronabesmettingen bijna overal toeneemt, extra landelijke hoofdmaatregelen moeten komen en daarnaast regionaal maatwerk. ,,We moeten oppassen voor verwarring door te veel aparte maatregelen. We zijn meer gebaat bij maatregelen die goed begrepen worden."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.