Nieuws Evenementen

Poppodia proberen jongeren te interesseren om technicus te worden

Lichtbundels flitsen, draaien en knipperen op de maat van de muziek tijdens de show van rapper Mazzy in Gebouw-T. Dat lijkt bijna vanzelfsprekend, maar er zit een ingewikkeld lichtplan achter, bleek zondag in het poppodium in Bergen op Zoom. Zij openden tijdens Life on Stage hun deuren om te laten zien wat technici doen.

Irma van Schaijk (BN DeStem) 22 februari 2022

Poppodium geluid event technici header

Tijdens Life on Stage hielden dertien theaters en poppodia een open dag voor wannabe-technici. Foto: Pix4Profs/Peter Braakmann

Na de coronaperiode zijn technici op het gebied van licht en geluid schaars geworden, meldt BN DeStem. ,,Wij hebben nog geen problemen”, zegt Joep Gudde van popzaal Gebouw-T. ,,Maar we horen wel de geluiden. Dus zijn we aangehaakt bij dit initiatief.” Tijdens Life on Stage hielden dertien theaters en poppodia in Zeeland en Brabant een open dag om jongeren te laten zien wat het vak van technicus inhoudt.

Lees ook: Personeelstekort in technische sector blijft maar oplopen: 'techniekles al op basisschool'

In Bergen op Zoom wordt samengewerkt met Curio, die opleidingen verzorgt in dit vakgebied. ,,We hopen jonge mensen enthousiast te maken over het vak”, legt Gudde uit. ,,Want het is een supermooie branche, en heel belangrijk. Zonder technici geen show, geen festival. Bovendien is het heel breed: je kunt werken als huistechnicus, maar ook on tour gaan met een artiest.”

‘Dit voelt niet als werk, dit is altijd een feestje’

Boaz Bijl ziet de opleiding podium- en evenemententechniek wel zitten. Samen met zijn vader loopt hij door Gebouw-T. ,,Supervet”, zegt hij. ,,Hier krijg ik gewoon kippenvel van.” Hij heeft het gevoel voor licht en geluid van zijn vader meegekregen, die dat vroeger als hobby deed. ,,Als er twintig jaar geleden zo’n opleiding was geweest, had ik nu misschien een heel ander vak gehad”, lacht Bijl senior. Zijn zoon zit in het derde jaar op mbo-opleiding Ravelijn in Steenbergen. ,,Dit lijkt me echt iets voor mij. Ik heb al eens eerder een lichtplan gemaakt, voor een feest. Dus ik weet hoe leuk het is zoiets te doen.”

"We hopen jonge mensen enthousiast te maken voor licht- en geluidstechniek"

Joep Gudde, poppodium Gebouw-T

Ook Bart de Schipper heeft wel oren naar de opleiding. ,,Muziek vind ik geweldig en ik ben ook wel technisch. Dit is dus een mooie combinatie.” Hij heeft net een kijkje genomen in de studio van Gebouw-T. ,,Heel indrukwekkend.”

Als íemand de jongeren enthousiast kan maken, is het Joyce Braspenning wel, sinds vrijdag cum laude afgestudeerd in podium- en evenemententechniek. ,,Ik heb stage gelopen bij Gebouw-T en nu mag ik hier werken als zzp'er. Het is geweldig om hier te zijn, ik heb me nog nooit ergens zo op mijn plek gevoeld. En ja, je moet vaak werken als anderen vrij zijn, maar dit voelt niet als werk. Dit is gewoon altijd een feestje.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws