Video Horeca

Meesterchef Ron Blaauw: 'Bij de koffie vroeg hij: 1 of 2 Michelinsterren?'

'We doen allemaal alsof we ze niet herkennen in de zaak, maar in de keukens hangen overal foto's'. Meesterchef Ron Blaauw over de onverwachte visites van de Michelin-hoofdinspecteur en zijn team en natuurlijk, de euforie na het winnen van Michelinsterren.

Presentatie: Remy Gieling & Jonathan van Noord 19 april 2023

Michelinsterren 2023 gelekt

Ron Blaauw heeft ze op de app, vertelt-ie plots, in De Ondernemer Live: de nieuwe Michelinsterren. ,,Er gaat een lijst rond van de nieuwe sterren. Ik heb ze ook. Michelin ontkent het, of het nou een hoax is of echt is, een aantal bekende topchefs is overtuigd dat het echt gelekt is." Of het klopt of niet, maandag 24 april worden de Michelinsterren 2023 officieel bekendgemaakt.

Eerste ster Ron Blaauw

Over zijn eerste ster vertelt Ron Blaauw onder meer in de video hierboven: ,,We stonden al jaren op het lijstje, werden steeds genoemd, maar mijn vrouw en ik hebben het na een jaar of vier, vijf naast ons neergelegd. Ik ging al niet meer naar die bijeenkomsten, de uitreiking, en we stonden op een beurs toen een oud-werknemer naar ons toe kwam om te feliciteren. Ik geloofde ik hem eerst niet, maar toen bleek dat we die ster toch echt hadden".

Anderhalf jaar later volgde de tweede ster. ,,En bij die tweede was het nog meer totaal onverwacht. De eerste, daar werkten we echt voor, die tweede ster kwam als een donderslag bij heldere hemel."

"We doen allemaal alsof we ze niet herkennen in de zaak, maar in de keukens hangen overal foto's"

Ron Blaauw over de hoofdinspecteur van Michelin, en zijn team

Impact Michelinster

,,Een Michelinster winnen, is het winnen van de Champions League. Het is iets waar je voor gaat als je start, de ultieme droom, het onbereikbare en daar moet alles voor wijken. Het is een golf van euforie als het je overkomt. Michelinsterren hebben een ongelooflijke aantrekkingskracht. Het betekent een stroom aan gasten. Je weet dat je vol zit, hebt geen onzekerheid meer qua businessmodel, kunt er je team op bouwen, meer koks aannemen, bediening aannemen. En het heeft aantrekkingskracht van mensen die bij je willen werken, zeker bij twee sterren. We hadden mensen uit de hele wereld staan."

De Ondernemer Live bij uitreiking Michelinsterren

Volg de uitreiking van de Michelinsterren op New Business Radio, GoodLIFE Radio, YouTube en via de homepage van De Ondernemer: wij zijn er namelijk in Amsterdam live bij, op maandag 24 april van 10.00 tot 15.00 uur. Dit speciale kijkradioprogramma wordt gepresenteerd door Martine Hauwert en Roland Tameling. Zij ontvangen tal van gasten, voor en na afloop van de bekendmaking.

Maar: het enorme succes van die twee sterren, de verhuizing naar Amsterdam, het ging Ron Blaauw zowaar tegen staan. ,,Mijn vrouw en ik gingen ook zelf niet meer in sterrenzaken eten. Ik zat liever in Loetje, in de gezelligheid. Het was in die tijd te ver af van het koken, het werd meer plaatjes maken, kon niet gek genoeg. Ik voelde het ook aan het pand, hier past geen sterrenrestaurant maar een zaak waar je lekker kan eten zonder poespas. Dat werd Gastrobar."

Ook daar kwam Michelin - de hoofdinspecteur en zijn adjudant - vrij snel over de vloer. ,,We doen allemaal alsof we ze niet herkennen in de zaak, maar in de keukens hangen overal foto's. Ook van recensenten, van de Volkskrant, van het Parool. Als meneer Loens, de hoofdinspecteur van Michelin, de grens over is, staat dat direct in appgroepen van 'hij is nu hier en hier'. Meneer Loens is iemand met ongelooflijk veel kennis. Ik heb hem destijds gebeld om te vertellen dat ik ging stoppen. Toen zei hij 'u moet uw hart volgen."

"Bij de koffie vroeg hij: wat denkt u, 1 of 2? En ik begreep 'm eerst niet. Hij herhaalde: 1 of 2 sterren? Nou, doe maar 1 dan"

Ron Blaauw over het bezoek van de hoofdinspecteur van Michelin aan Ron Gastrobar (2014).

En dat hart, dat volgde hij. April 2013, Gastrobar. Daar kwam de hoofdinspecteur met een Michelin-collega voor de lunch. ,,Na afloop wilden ze apart met mij een kop koffie drinken, wat eigenlijk vrij ongebruikelijk is. Maar, bij mij toch ook weer niet want ik ben in mijn zaak altijd op ze afgestapt om een hand te geven. Moet ik dan blijven doen alsof ik ze niet herken? Kom op, doe even normaal. Bij die kop koffie vroeg hij: wat denkt u, 1 of 2? En ik begreep 'm eerst niet. Hij herhaalde: 1 of 2 sterren? Nou, doe maar 1 dan. Een bevestiging van een fantastische middag. Een omslag voor Nederland dat wij als Gastrobar een ster kregen."

Bekijk hier het complete overzicht Michelinsterren 2022.

Of die ene, of twee mensen van Michelin je zaak maken of breken, is Ron Blaauw heel duidelijk. ,,Dat ligt dan aan jezelf. Het is niet zomaar dat zij heel onterecht een ster gaan afpakken. Ze zijn gespeend van vriendjespolitiek en dat vind ik wel vaak bij andere gidsen zo. Nederlandse gidsen, ik noem geen namen, die weer een nieuwe redactie krijgen of een nieuwe eigenaar. Die moeten dan weer nieuwe inspecteurs inhuren en als je daar net een fittie mee hebt gehad, dan weet je dat je aan de beurt bent. Dan kun je zo uit een Top 100 vallen omdat je een keer een grote mond hebt gehad,. Dat is bij Michelin ondenkbaar."

Het ging in De Ondernemer Live met Ron Blaauw over meer dan alleen Michelinsterren: presentatoren Remy Gieling en Jonathan van Noord spraken de meesterchef ook over alle (andere) uitdagingen van het vak en onder meer de coronajaren en de horecabranche nu en straks. Via deze link is de uitzending terug te kijken.

Ron Blaauw (55)

Biografie

Na zijn middelbare school ging Ron Blaauw werken als kok bij sterrenrestaurant De Kersentuin en werkte zich hier op tot sous-chef. In 2009 ontving hij de erkenning beste Restaurateur/ondernemer 2009 van GaultMillau, in juni 2010 werd hij benoemd tot SVH-meesterkok.

Van 2011 tot 2013 was Ron Blaauw chef-kok in zijn naar hem vernoemde twee Michelinsterren-restaurant Ron Blaauw Amsterdam. Blaauw is ook culinair directeur van een bedrijf dat meerdere restaurants beheert. Daarnaast heeft hij de culinaire leiding over Bridges Restaurant Amsterdam, het restaurant van Sofitel-The Grand. In november 2012 heeft Blaauw Blaauw On Fifth geopend. Het restaurant ontleent zijn naam aan de ligging op de vijfde etage van het hoofdgebouw van de ArenA, het thuisstadion van Ajax.

In maart 2013 werd bekend dat Blaauw zijn restaurant Ron Blaauw zou sluiten. Hij opende op dezelfde locatie op 4 april 2013 een 'eenvoudiger' restaurant, Ron Gastrobar. Hij leverde er zijn sterren voor in, maar wist met het nieuwe restaurant binnen enkele maanden weer een Michelinster te verkrijgen. Begin 2014 opende Blaauw in Amsterdam hotdogrestaurant The Fat Dog. Op 1 juni 2015 volgde restaurant Ron Gastrobar Oriental en i het voorjaar van 2016 een Indonesische Gastrobar in Ouderkerk aan de Amstel.

Lees ook: Topkok Ron Blaauw: 'Opdonderen' kan ik niet meer zeggen tegen personeel

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws