Nieuws Maatregelen

Gratis grenstest voor ondernemers die regelmatig naar Duitsland reizen

Werkgevers, werknemers en ondernemers in Nederland die voor werk of zaken regelmatig naar Duitsland moeten, kunnen vanaf nu gratis een coronatest laten afnemen. Met het vergoeden van de kosten, wil de overheid werkgevers, werknemers en ondernemers tegemoet komen die extra kosten moeten maken vanwege de verplichte negatieve coronaverklaring van de Duitse overheid.

Van onze redactie 19 mei 2021

Grens nederland duitsland

Een grensmarkering tussen het Achterhoekse grensdorp Dinxperlo en het Duitse buurdorp Suderwick. Foto: ANP

Sinds enkele weken moet iedereen die Duitsland wil bezoeken een negatieve coronatest kunnen overleggen. Deze verplichting raakt werkgevers, werknemers en ondernemers die zaken doen in Duitsland extra hard. Wie in Nederland woont, maar in Duitsland werkt, moet zich nu op eigen kosten - of op kosten van de baas - meerdere keren per week laten testen om naar het werk te kunnen.

Sommige werkgevers hebben daarom besloten hun Nederlandse werknemers thuis te houden, andere werkgevers - bijvoorbeeld in de logistiek en transport - kunnen zich niet aan de verplichting onttrekken en moeten extra kosten maken. Vanaf nu kunnen werkgevers hun werknemers gratis laten testen voor het noodzakelijk grensverkeer van Nederland naar Duitsland. Op de website grenstesten.nl is te vinden op welke gratis testlocaties langs de Nederlandse grens werkgevers, werknemers en ondernemers terecht kunnen.

''Nu moeten veel inwoners ongewild en onverwacht hoge kosten maken bij commerciële aanbieders van coronatesten om toegang te krijgen tot Duitsland''

Gratis testlocaties voor ondernemers in Nederlandse grensgemeenten

In het merendeel van de Nederlandse grensgemeenten wordt de komende weken toegang tot gratis testen aangeboden voor het noodzakelijk grensverkeer van Nederland naar Duitsland. Iedereen die op dit moment noodgedwongen thuis zit of ongewild hoge kosten moet maken om zich te laten testen, krijgt met de grenstesten een gratis alternatief aangeboden.

Nu moeten veel inwoners ongewild en onverwacht hoge kosten maken bij commerciële aanbieders van coronatesten om toegang te krijgen tot Duitsland. Ook zoeken veel mensen hun toevlucht tot de Duitse gratis burgertest, ook al lopen ze het risico een boete te krijgen omdat ze zonder verplichte coronatest Duitsland inreizen.

Lees ook: Brief MKB-Nederland aan Tweede Kamer: ‘Maak testen voor toegang snel wettelijk mogelijk'

Overheid levert gratis testen en personeel, gemeenten zorgen voor beschikbaarheid locatie

Om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te bieden om zich snel in de buurt te kunnen laten testen, wordt gewerkt aan een fijnmazige uitrol van testlocaties in bijna alle Nederlandse grensgemeenten. Om deze testlocaties snel van de grond te krijgen, werkt de rijksoverheid nauw samen met de grensgemeenten, eventuele bestaande testlocaties en lokale en regionale partners.

De overheid levert de gratis testen en het personeel, de gemeenten zorgen voor de beschikbaarheid van een locatie nodig waar mensen getest kunnen worden. Is de testlocatie in de eigen gemeente er nog niet of in ontwikkeling, dan kunnen werknemers altijd een gratis test laten afnemen bij een andere gratis testlocatie in de buurt.

Lees ook: FNV Recreatie geen voorstander testbewijzen dierentuinen en pretparken

Aanmelden coronatest via grenstesten.nl

  • Om ervoor te zorgen dat de gratis coronatesten de komende periode ook echt worden ingezet voor noodzakelijk grensverkeer, moeten inwoners op de website grenstesten.nl een eigen verklaring invullen en ‘aannemelijk bewijs’ op kunnen voeren waarmee ze aantonen dat het bezoek aan Duitsland noodzakelijk is.
  • Om misbruik van de gratis test te voorkomen zullen ook steekproefsgewijs controles worden uitgevoerd.
  • De gratis coronatest is in ieder geval tot 30 juni beschikbaar.
  • Zodra de verplichting van de Duitse overheid vervalt, vervalt ook de gratis grenstest.
  • Voor de actuele beschikbaarheid van testlocaties langs de grens, en de voorwaarden voor het aanvragen van de gratis coronatest, kunnen inwoners terecht op de website grenstesten.nl.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws