Nieuws Maatregelen

Burgemeesters Veiligheidsberaad willen eerder duidelijkheid kabinet over heropenen horeca

Het kabinet moet nog deze week aan de horeca en de cultuursector laten weten hoe hun nabije toekomst eruitziet. Het is niet voldoende te stellen dat er op 25 januari opnieuw gekeken wordt naar eventuele heropeningen en dat dan een dag later hun deuren eventueel weer open mogen. Dat stellen de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad.

Van onze redactie 18 januari 2022

Hubert bruls burgemeester veiligheidsberaad corona

Foto: ANP.

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Het Veiligheidsberaad onder leiding van burgemeester Bruls kwam maandagavond digitaal bijeen met justitieminister Dilan Yesilgöz. Yesilgöz heeft toegezegd dat ze de boodschap overbrengt aan het kabinet.

Yesilgöz brengt ook over dat het Veiligheidsberaad wil dat het kabinet dinsdag nog eens heel duidelijk maakt dat de coronaregels gehandhaafd moeten worden. ,,Dat is nodig, omdat er alweer nieuwe acties zoals zaterdag in de horeca op stapel staan", aldus Bruls. Woensdag willen theaters zichzelf 'omdopen' tot kapsalon, aangezien kappers wel weer open mogen en theaters niet. Theaterbezoekers krijgen dan een knipbeurt en een voorstelling. Musea willen om dezelfde reden deze week gymlessen gaan geven.

Lees ook: Freek van der Valk: ‘Frustrerend dat horeca altijd achteraan de rij wordt gezet’

,,Een kortdurende, demonstratieve actie kan misschien wel, maar gewoon heropenen alsof er geen regel is die dat verbiedt is buiten de orde. Daar moet het kabinet heel scherp in zijn", vindt Bruls. Het verdiende volgens hem 'geen schoonheidsprijs' dat sommige veiligheidsregio's en burgemeesters illegale heropening van de horeca zaterdag aanmoedigden en ondersteunden.

Hoewel elke gemeente zijn eigen verantwoordelijkheid heeft, gaat het Veiligheidsberaad er nu van uit dat alle bestuurders gaan handhaven zodra bepaalde sectoren de deuren openen alsof er niets aan de hand is.

Lees ook: Juriste Charlotte Meindersma: 'Op het terras zitten is geen demonstratie'

In gesprek met De Ondernemer (voor de podcast 'Na Rutte en Kuipers', hieronder te beluisteren') zegt KHN-directeur Dirk Beljaarts over de support van de burgemeesters, afgelopen zaterdag: ,,Het mooie is dat burgemeesters het in hele grote getale gesteund hebben, niet alleen in woord maar ook in daad. Zij staan met voeten in de klei, kennen de ondernemers, weten wat er leeft. Als overheden het onderling al niet eens zijn met elkaar is dat een teken aan de wand. Ook voor het kabinet om niet vanuit die ivoren toren te blijven te regeren, maar te luisteren naar experts in het veld die elke dag in contact staan met de mensen, en goed weten wat er speelt".

,,Precies dat signaal hebben burgemeesters afgegeven, we weten ook dat als ze het levensgevaarlijk hadden gevonden dat de horeca open ging, ze dat echt niet hadden toegestaan. Dus: een heel sterk signaal van heel veel burgemeesters, gedeputeerden, commissarissen, om kabinet op te roepen, en het kan niet anders dan dat die boodschap is aangekomen, dat de horeca open kan," aldus Beljaarts.

"Als overheden het onderling al niet eens zijn met elkaar is dat een teken aan de wand. Ook voor het kabinet om niet vanuit die ivoren toren te blijven te regeren, maar te luisteren naar experts in het veld die elke dag in contact staan met de mensen, en goed weten wat er speelt"

Acties, petitie en nieuwe routekaart

,,Er borrelt heel veel in het land aan acties, want is er veel onvrede, verdriet en woede bij veel horecaondernemers om dat flinterdunne verhaal de horeca dicht te houden. Met KHN zijn we bezig met een petitie en een nieuwe routekaart, die we donderdag de Tweede Kamer gaan aanbieden. Daarin laten we zien dat we op een verantwoorde manier open willen en constructief willen meedenken"

,,We voelen we ons gesterkt door inzichten van regeringen van landen als Spanje, het Verenigd Koninkrijk en België om het coronavirus anders te gaan beschouwen, dat we ermee moeten leren gaan leven, niet meer land op slot houden en en geen beperkingen opleggen, omdat dat niet de manier is. Het zou het kabinet sieren die inzichten over te nemen en daar naar te handelen."

Den Bosch, de dag na de persconferentie Rutte-Kuipers. Foto: ANP.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws