Nieuws Maatregelen

OMT geeft groen licht aan versoepelingen en kortere isolatie

Nederland gaat weer wat verder van het slot. De verruiming van de coronaregels die het kabinet van plan was door te voeren, kunnen rekenen op groen licht van het OMT. Kroegen mogen tot 01.00 uur open blijven, en iemand die besmet is met het virus hoeft niet zeven, maar vijf dagen thuis te blijven, mits deze persoon minimaal 24 uur klachtenvrij is.

Van onze redactie 14 februari 2022

Winkelstraat druk amsterdam

Foto: ANP.

Blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws!

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Liveblog persconferentie Kuipers: versoepelingen in drie stappen

Over de voorgestelde maatregelen zegt het OMT dat die 'waarschijnlijk slechts een beperkt effect hebben op de piekbezetting in de ziekenhuizen en op de ic'. Daarom zijn ze verantwoord, zeggen de adviseurs, wier advies belangrijk is voor het kabinet.

Het kabinet maakte voor het weekend al bekend welke versoepelingen het wilde doorvoeren. Voorwaarde hiervoor was wel een positief advies van het OMT. Dinsdag komen de betrokken bewindspersonen nog eens bijeen om het advies te bespreken. Zorgminister Ernst Kuipers maakt de officiële versoepelingen bekend. Deze gaan naar verwachting 18 februari in.

Lees ook: Na Rutte en Kuipers: live radio met eerste reacties persconferentie

OMT: op langere termijn basismaatregelen in stand houden

Waarschijnlijk gaan de meeste nog bestaande regels eraf met ingang van 25 februari. Het OMT adviseert wel om ook op de langere termijn de basismaatregelen in stand te houden, 'zoals thuisblijven bij klachten, handen wassen, hoesten in de elleboog en goede ventilatie van ruimtes'. Verder \dienen maatregelen te allen tijde weer opgeschaald te kunnen worden als de situatie daartoe noodzaak geeft, zoals het ontstaan van een nieuwe variant', schrijven de adviseurs.

Het deskundigenteam geeft verder aan dat het een goed idee is om mensen niet direct volledig naar kantoor te sturen. Het nieuwe thuiswerkadvies wordt waarschijnlijk om maximaal de helft van de tijd naar het werk te komen. Het advies om thuis maximaal vier mensen te ontvangen, wordt ook losgelaten.

Hoog aantal besmettingen

Het OMT merkt wel op dat het hoge aantal besmettingen nog nadrukkelijker een stempel zal drukken op de samenleving, doordat veel mensen in isolatie moeten. 'De maatschappij moet zich ook breed op dit probleem oriënteren en voorbereidingen treffen.' De adviseurs schrijven in het advies ook dat het verder verruimen van de coronaregels samengaat met 'grotere verantwoordelijkheid naar, én bij, kwetsbare personen'.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws