Nieuws Maatregelen

Quarantaineplicht: Centraal Bureau Levensmiddelen vreest voor lege schappen supermarkten

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel vreest voor lege schappen in de supermarkten als de roosterproblemen, door uitval van personeel dat in quarantaine moet, steeds groter worden. De sector roept de regering daarom op om de quarantaineregels nog verder te versoepelen.

Van onze redactie 20 januari 2022

Winkelwagen supermarkt

Foto: Shutterstock.

Filiaalmanagers komen steeds vaker in een situatie terecht waar ze hele afdelingen moeten sluiten doordat te veel personeel uitvalt. Voor specifieke afdelingen heb je specifieke kennis nodig. Je kunt niet zomaar iemand van de bakkerijafdeling vervangen door iemand van een andere afdeling", zegt CBL-directeur Marc Jansen.

'Schappen supermarkten beginnen leeg te raken'

,,We gaan echt zien dat schappen leeg beginnen te raken." De regering versoepelde vorige week al de quarantaineregels. Mensen die minimaal een week geleden hun boosterprik hebben gehad en geen coronaklachten hebben, hoeven voortaan niet in isolatie na contact met iemand die met corona is besmet.

Lees ook: Oproep Jacco Vonhof: Kabinet moet vrijdag versoepelingen bekendmaken

Boosterprik supermarktpersoneel

Veel jongeren die in supermarkten werken, zijn jonger dan 18 en, kunnen nog geen boosterprik halen. De branche wil daarom dat supermarktmedewerkers en andere mensen met een cruciaal beroep vrijgesteld worden van quarantaine na contact met een besmet persoon , mits ze klachtenvrij zijn. Ook zonder vaccinatie of booster.

Niet alleen in de supermarkten, maar ook in de bevoorrading en de distributiecentra wordt de situatie volgens het CBL nijpend. Jansen erkent dat voor bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs, die per definitie ouder dan 18 jaar zijn, ook andere oplossingen zijn. Hij roept op tot vaccineren of het halen van de boosterprik.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws