Podcast

Jan Meerman (INretail) over mondkapjes: 'We gaan geen klanten weigeren, die hebben we keihard nodig'

Hoewel Jan Meerman, directeur INretail, respect heeft voor hoe Den Haag de crisis aanpakt, ziet hij het regionale mondkapjesadvies niet zitten, zo vertelt hij in de podcast van De Ondernemer. ,,We gaan niet tegen klanten zeggen dat ze niet naar binnen mogen wanneer ze een mondkapje weigeren te dragen."

Van onze redactie 29 september 2020

Mondkapjes. Na de persconferentie-Rutte plots hét gesprek van de dag bij ondernemers, bij consumenten, bij brancheorganisaties. Belangrijkste vraag: zou het helpen, zou het nut hebben? Daar is het RIVM nog altijd niet 100 procent van overtuigd en tóch is er vanuit het kabinet een mondkapjes-advies voor winkels in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Opnieuw in gesprek met kabinet om mondkapjes

,,Wat betreft de mondkapjes gaan we opnieuw in gesprek met het kabinet. Want we gaan niet tegen klanten zeggen dat ze niet binnen mogen komen wanneer ze geen mondkapje willen dragen. Dat wordt ruzie bij de deur, je moet het niet willen. Voorkom dat er willekeur ontstaat. We hebben bij de tijdelijke mondkapjesplicht in Rotterdam gezien dat er een verschuiving was van de omzet. Zorg daarom voor een uniform beleid. Eenduidig voor heel Nederland", stelt INretail-directeur Jan Meerman in de podcast.

,,Wij vinden dat het mondkapjesadvies van tafel moet. Het alternatief? Nou, een mondkapjesplicht zou een stuk beter werken. Dan heb je duidelijkheid. In het buitenland werkt het ook.''

'We houden ons hart vast voor de komende maanden'

Jan Meerman blikt in de podcast onder meer ook vooruit op de komende maanden, de maanden waar de consument normaliter rijkelijk de portemonnee trekt voor de Sint- en kerstcadeautjes.

,,De laatste maanden van het jaar zijn de maanden waar retailers het grootste deel van hun omzet binnen moeten halen. Maar we houden ons hart vast of dat gaat lukken door de nieuwste maatregelen. Of ze in deze periode de schade nog goed kunnen maken? Het wordt moeilijk.’’

Mondkapjes verplicht amsterdam coronavirus

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

De Ondernemer Podcasts Lennard Van Otterloo Onze Man In Londen
Onze Man In Londen

Exporteren na Brexit en de CE-markering: hoe zit dat?

Lennard van Otterloo vertelt over de vele 'verrassingen' waar Britse consumenten in deze eerste Brexit-maand tegenaan lopen en wat de reden daarachter betekent voor bedrijven, ook uit Nederland. Onder meer de CE-markering (de standaardeisen van producten) komt daardoor aan bod in deze podcast, met Marco van Hagen, adviseur bij de KVK, gespecialiseerd in internationaal ondernemen.

Details
Startup siliconvalley high tech innovatie
De Ondernemer

Topondernemer Wibe Wagemans: 'Overheid moet factor 10 investeren in tech-startups'

Wibe Wagemans haalde met een open brief aan de overheid - 'er moet vol worden ingezet op innovatie' - paginagroot de landelijke media. De topondernemer/ceo uit Silicon Valley schreef onder meer dat 'Nederland zichzelf te vaak weg zet als klein land dat daarmee niet te grote ambities moet hebben'. Miljarden moeten er komen, vindt Wagemans. 'Nederland zou er goed aan doen het Finse voorbeeld te volgen, voordat we de zieke man van Europa worden'. Ook daarover vertelt hij meer in deze podcast.

Details
De Ondernemer Podcasts Lennard Van Otterloo Onze Man In Londen
Onze Man In Londen

Werken en wonen in 'Lockdown Londen': ondernemer Lennard van Otterloo vertelt

De Nederlandse ondernemer Lennard van Otterloo vertelt vanuit Londen over de Britse aanpak van de lockdown, het coronavirus, de effecten op het Britse bedrijfsleven en wat wij aan déze kant van de Noordzee daarvan kunnen gaan merken. 'Het is een noodsituatie hier, ongekend. Erger dan de eerste golf'. Bovendien, vertelt de ondernemer, 'corona verhult de Brexit-pijn'. Wonen en werken in 'Lockdown Londen', anno nu.

Details
Brexit europa engeland landkaart vlag
De Ondernemer

Brexit: experts Van Otterloo en Platvoet over gevolgen voor btw

In deze eerste maand van Brexit blijken er bij ondernemers veel vragen over de gevolgen voor btw te zijn, merkt ondernemer Lennard van Otterloo in en vanuit Londen, en Marco Platvoet als adviseur Internationaal Ondernemen bij de KVK. In deze podcast geven beide Brexit-experts onder meer praktijkvoorbeelden en tips, hoe daar als ondernemer anno nu mee om te gaan.

Details
De Ondernemer Podcasts Thijs van Dijk Thijs Talks
Thijs Talks

Wat je kan leren van marketingtopper Martijn Delahaye (AFAS)

Vinden, veroveren en verrassen is zijn lijfspreuk. In de jacht op zijn ultieme marketingelftal ging marcom-expert Thijs van Dijk tijdens de vierde aflevering in gesprek met Martijn Delahaye, directeur marketing & communicatie bij AFAS Software. Op welke positie stelt hij Delahaye op in zijn elftal van marketingtoppers en waarom?

Details