Podcast Retail

Jan Meerman (INretail) over mondkapjes: 'We gaan geen klanten weigeren, die hebben we keihard nodig'

Hoewel Jan Meerman, directeur INretail, respect heeft voor hoe Den Haag de crisis aanpakt, ziet hij het regionale mondkapjesadvies niet zitten, zo vertelt hij in de podcast van De Ondernemer. ,,We gaan niet tegen klanten zeggen dat ze niet naar binnen mogen wanneer ze een mondkapje weigeren te dragen."

Van onze redactie 29 september 2020

Mondkapjes. Na de persconferentie-Rutte plots hét gesprek van de dag bij ondernemers, bij consumenten, bij brancheorganisaties. Belangrijkste vraag: zou het helpen, zou het nut hebben? Daar is het RIVM nog altijd niet 100 procent van overtuigd en tóch is er vanuit het kabinet een mondkapjes-advies voor winkels in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Opnieuw in gesprek met kabinet om mondkapjes

,,Wat betreft de mondkapjes gaan we opnieuw in gesprek met het kabinet. Want we gaan niet tegen klanten zeggen dat ze niet binnen mogen komen wanneer ze geen mondkapje willen dragen. Dat wordt ruzie bij de deur, je moet het niet willen. Voorkom dat er willekeur ontstaat. We hebben bij de tijdelijke mondkapjesplicht in Rotterdam gezien dat er een verschuiving was van de omzet. Zorg daarom voor een uniform beleid. Eenduidig voor heel Nederland", stelt INretail-directeur Jan Meerman in de podcast.

,,Wij vinden dat het mondkapjesadvies van tafel moet. Het alternatief? Nou, een mondkapjesplicht zou een stuk beter werken. Dan heb je duidelijkheid. In het buitenland werkt het ook.''

'We houden ons hart vast voor de komende maanden'

Jan Meerman blikt in de podcast onder meer ook vooruit op de komende maanden, de maanden waar de consument normaliter rijkelijk de portemonnee trekt voor de Sint- en kerstcadeautjes.

,,De laatste maanden van het jaar zijn de maanden waar retailers het grootste deel van hun omzet binnen moeten halen. Maar we houden ons hart vast of dat gaat lukken door de nieuwste maatregelen. Of ze in deze periode de schade nog goed kunnen maken? Het wordt moeilijk.’’

Mondkapjes verplicht amsterdam coronavirus

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.