Nieuws Retail

Kaasoverschot van 12.000 kilo: actie voor kaasboerderij (en Oekraïne)

De coronacrisis lijkt verleden tijd, maar de gevolgen voor veel ondernemers zijn nog dagelijks zichtbaar. Dat geldt ook voor de familie Mesu uit Middelburg. Zij zitten met een overschot van 12.000 kilo kaas op hun kaasboerderij de Schatkamer van Schellach. Daarom komt Breda Maakt Mij Blij in actie. Net zoals zij dat eerder deden voor de monniken uit Berkel-Enschot.

Van onze redactie 5 maart 2022

Thibaud Els kaasboerderij

Thibaud van der Steen van Breda Maakt Mij Blij met kaasmaker Els Mesu. Foto's: Breda Maakt Mij Blij

Wat zijn (mogelijke) effecten van de oorlog in de Oekraïne op het bedrijfsleven, op de economie? Meld je nu aan voor de speciale lunch-nieuwsbrief van De Ondernemer, met op doordeweekse dagen het laatste ondernemersnieuws. Deze nieuwsbrief heeft ook een virtueel gesproken versie. Aanmelden doe je via deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Liveblog Oekraine: Zelenski roept Kamer op tot bereidheid stoppen met Russisch gas, ING opent rekening voor vluchtelingen

Samen met haar zus Marja en zoon Robbie runt Els Mesu het familiebedrijf waar al 42 jaar kaas wordt gemaakt. Met tachtig melkkoeien, een boerderijwinkel en een bed & breakfast zijn zij trots op wat ze hebben opgebouwd, maar ook hier heeft de coronacrisis erin gehakt.

,,Normaal gesproken gaat bijna de helft van onze kaasproductie naar de horeca, maar de afgelopen twee jaar waren niet normaal”, vertelt Els Mesu. ,,Bovendien heeft onze boerderijwinkel de afgelopen tijd veel minder bezoekers gehad dan voorheen.” Het gevolg? Een overschot van 12.000 kilo oude kaas.

''De kaasactie voor de monniken was onze meest succesvolle actie ooit. Je zou dus kunnen zeggen dat wij hier wel kaas van hebben gegeten''

Thibaud van der Steen, Breda Maakt Mij Blij

De 'kaasfamilie' Mesu.

In 2021 waren het de monniken uit Berkel-Enschot die de noodklok luidden

Misschien komt dit verhaal bekend voor. Dat kan kloppen. Vorig jaar kwam Breda Maakt Mij Blij in actie voor een kaasoverschot van 15.000 kilo. Toen waren het de monniken uit Berkel-Enschot die de noodklok luidden. Eén van hen, broeder Isaac, wees Mesu op het Bredase platform.

,,Ik ken Broeder Isaac van de Kaasdagcommissie Zuid-Nederland en hij spreekt vol lof over de reddingsactie en de manier waarop het hele land in actie kwam”. Bij Thibaud van der Steen van Breda Maakt Mij Blij was er dan ook geen twijfel toen hij de mail van Mesu binnen zag komen. ,,De kaasactie voor de monniken was onze meest succesvolle actie ooit. Je zou dus kunnen zeggen dat wij hier wel kaas van hebben gegeten”, grapt Van der Steen.

Lees ook: bunq verstrekt gratis bankrekening en simkaart aan gevluchte Oekraïners

Doneren aan Giro555 voor bevolking door oorlog getroffen Oekraïne

Via Breda Maakt Mij Blij kan men de oude brokkelkaas bestellen. Per stuk, maar ook in combinatie met lokaal bier, Zeeuwse mosterd en ambachtelijke kaaskoekjes. Voor ieder verkocht stuk kaas gaat er bovendien 2,50 euro naar Giro555 en voor ieder verkocht kaaspakket gaat er vijf euro naar ditzelfde doel. Onder de naam Giro555 zetten de samenwerkende hulporganisaties zich momenteel in voor de mensen uit Oekraïne.

Bestellen kan via www.maaktmijblij.nl of via de social mediakanalen van Breda Maakt Mij Blij. De bestellingen worden thuisbezorgd of kunnen worden opgehaald. Het ophaalmoment is op zaterdag 2 april van 10:00 tot 13:00 uur bij Brouwerij Frontaal in Breda of op dezelfde dag van 10:00 tot 16:00 uur bij kaasboerderij de Schatkamer van Schellach in Middelburg.

Lees ook: Nationaal kruidenboteroffensief leidt tot verkoop op zestig locaties

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws